Colum Talent Gevonden Februari 2013

Door Jaap Luikenaar * 

Heeft u een zoon of dochter in de tweede klas vmbo of in de derde havo/vwo? Dan weet u:  de komende weken moeten er keuzes worden gemaakt. Sectorkeuzes voor wie beroepsonderwijs volgt en profielkeuzes voor wie op de havo of vwo zit.

Het klinkt allemaal best deftig. En heftig. 

Vmbo-ers moeten nu bij zich zelf te rade gaan: ga ik voor een technisch beroep, kies ik voor een baan in de zorg/welzijnssector of ga ik de handel/administratie in. Sommige scholen hebben ook landbouw nog als keuzemogelijkheid. Een beroep kiezen. Nu al ? Terwijl ze net twee jaar geleden (= da’s maar 700 dagen) nog onschuldig in Groep 8 hun Cito-eindtoets invulden. Ja!

Havisten en VWO-ers mogen er een jaartje langer over doen. Maar ook zij moeten dan kiezen: wat vind ik de leukste vakken, waar ben ik  nu goed in. Meer knutselaar dan cijferaar, meer creatief dan onderzoekend; meer verzorger dan zakenvrouw?

Kiezen…zélf kiezen. Voor de verandering nu eens niét kijken naar wat je beste vriend doet of wat  je hartsvriendinnetje leuk vindt. Je maakt een eigen keuze voor de rest van  je schooltijd, eentje die bepalend is voor de rest van je leven. Vraag je ouders of je favoriete docent eens om je te helpen. 

Ook voor wie aan beroepsvoorlichting doet zijn het drukke dagen. Branches en grote bedrijven laten hun gezicht zien op open dagen op school. Afkortingen (afko’s) als PSO – praktische sector oriëntatie en LOB – loopbaanoriëntatie en beroepskeuze –  liggen ineens op ieders lip.  Folders, gadgets, plastic tasjes, ze zijn niet aan te slepen. Ook Talent Gezocht doet een flinke duit in het zakje.

Om te helpen bij de keuze (of om de keuze te bemoeilijken – het is zo’n groot evenement) is er volgende maand ook weer Skills Masters in Ahoy. Dit jaar op 14, 15 en 16 maart.  Er worden 30.000 scholieren, docenten en decanen verwacht. Wel een beetje raar dat de haven daar schittert door afwezigheid (trouwe exposanten als Damen Shiprepair, onderhoudsbedrijven als Mourik, Spie, SGS en Joulz uitgezonderd, evenals natuurlijk het good-old Scheepvaart en Transport College -STC). 

Het credo: ‘kies vooral wat je leuk vindt’ lijkt de laatste jaren wat aan slijtage onderhevig. Het wordt als te vrijblijvend gezien. Zo wil de haven het keuze moment van Rotterdamse scholieren graag al heel vroeg beïnvloeden. ‘Havenexcursies verplicht voor groep 6,7 en 8’, zo konden we rond de jaarwisseling lezen en horen. De haven heeft mensen nodig. Nu al, maar helemaal over een paar jaar. Jongeren zijn  welkome kunnen rekenen op een baangarantie. Kies een carrière die zekerheid biedt… en die je ook leuk vindt, roepen de havenwerkgevers. 

Procesindustrie en  maintenance zijn de havensectoren die ook nu al om goed geschoold personeel  staan te springen. Maintenance? wie er van een afstandje tegenaan kijkt zal misschien denken: laten ze eerst maar eens in gewoon Nederlands zeggen waar het om gaat. Ik kan mijn zoon of dochter wel uitleggen wat privéchauffeur, dierenverzorger of fotograaf. Zelfs weddingplanner lukt nog, maar maintenance…. 

En toch: enkele weken geleden ‘vierden’ we bij EIC Mainport Rotterdam de ‘Week van de (proces)techniek’. Ja, ‘vierden’ want het was een feest: met bedrijfsbezoeken, proefjes in het lab en klussen in de werkplaats.

Volgend jaar hangen we daarom met grote letters op de EIC-gevel: Kies later een leuke baan, maar kies nu vooral wis-, natuur en scheikunde in je pakket. Met die drie vakken gaat straks een heel boeiende wereld voor je open. Zeker weten. 

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen en lespakketten over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29