Column Talent Gevonden Januari 2016

Door Jaap Luikenaar *

Sexy baan of lekker geld verdienen?

Aanvankelijk kon ik op Tweede Kerstdag een glimlach niet onderdrukken bij het lezen van de kop boven een krantenartikel in Het Parool: ‘Amsterdamse haven heeft vers bloed nodig, maar is niet sexy genoeg’. In Mokum komen ze  per jaar een paar honderd jonge ’talenten’ tekort om de vacatures te vullen die de haven draaiend houden. De aantrekkingskracht van Schiphol als toekomstige werkplek blijkt onder de Amsterdamse jongeren veel groter.

Tsja, werkten er maar stewardessen in de haven, heb ik wel eens gedacht, wellicht dat de instroom pas dan lekker op gang zou komen. Of in plaats van oranje veiligheidshesjes wat meer strakke uniformen en pilotenpetten, met veel strepen op de mouw en glimmende epauletten. Hoe kan het anders zijn dat een baan op de luchthaven, waarbij je een kerosineslang in Boeing hangt, aantrekkelijker blijkt dan het bunkeren (‘aftanken’) van een modern containerschip in een zeehaven. Zou het dan toch dat vakantiegevoel van de passagiers zijn. Maar wij hebben hier toch ook Cruiseterminal? Of zit dat sexy gevoel ‘em in het belastingvrije shoppen? De glamour van See – Buy – Fly. Terwijl een beetje toerist inmiddels wel weet dat het voordeel van taxfree in wezen veel kleiner is dan je vaak krijgt voorgespiegeld.

Ach, die Amsterdammers toch, met hun haventje. Ja, het grootste vermaak is leedvermaak. Ware het niet dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Zij in 020 en wij hier in 010 (inclusief 0181: de regio). Net als zij hebben ook wij een gebrek aan die jonge, enthousiaste gediplomeerde en talentvolle aanwas. En dat  – gek genoeg – in een tijd dat de haven moderniseert, automatiseert, digitaliseert en zich zo klaarmaakt voor de toekomst. En daarmee ook toe is aan totaal anders opgeleide mannen en vrouwen dan de zestigplussers wier plaatsen nu vrijkomen. Whizzkids met handige joystick-handjes, nerds die dol zijn op cijferwerk, of slimme jongens en meiden die problemen kunnen oplossen; goed kunnen samenwerken en tegelijk zelfstandig een klus kunnen klaren.

Zoals gezegd, iedere haven zit met dit werkgelegenheidsprobleem in zijn maag: of die nu aan het IJ ligt of aan de Maas. En dat in tijden van nog steeds forse werkloosheid. Overigens is het ook buiten de grenzen, in de meeste andere grote Europese havensteden, niet anders. De universiteit van die andere Maasstad – Maastricht –  doet elke jaar onderzoek naar de kansen op werk voor jongeren die nu nog in de schoolbanken zitten. Techniek, transport en logistiek rollen ook nu weer uit de bus als kansrijke branches. En laten dat nou precies die sectoren zijn, waar de haven het van moet hebben.

School aan de havenrand?

Een Amsterdamse bestuurder ziet als oplossing om scholen voor beroepsopleiding aan de rand van industriegebieden en haventerreinen te situeren. Waarom niet middenin? Net als bij ons: de RDM-campus is de afgelopen jaren omgetoverd van een roemruchte werf van wereldformaat naar een ultra innovatief onderwijs- en studiegebied. Ontmoetingsplek voor leren en werken en broedplaats voor ideeën want ook talrijke startups hebben zich hier inmiddels gevestigd. Neem gerust eens een kijkje en laat je inspireren. Neem bus 68 vanaf Rotterdam-Zuidplein of, leuker, stap in de Aqualiner of in de Merwe-Vierhavenshuttle en steek (steiger Marconistraat) de Maas over naar dat RDM-gebied.

Dan maar niet zo sexy, maar de haven biedt baan- en dus inkomensgarantie en het verdient best lekker. Ga maar eens vergelijken. Bovendien, we kunnen niet allemaal programmamaker (John de Mol), crimefighter (Peter R de Vries) of lingerieontwerpster (Marlies Dekkers) worden.

En trouwens: wie maakt uit wat jij sexy vindt?

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29