Column Talent Gevonden Juni 2010

Door Jaap Luikenaar *

In de haven werken volgens cijfers van het Havenbedrijf Rotterdam zo’n 86.000 mensen. Als je ze in de auto of in bedrijfsbusjes in de A15-file ziet staan, of in de metro, zijn het er echt flink wat. Maar als je bedenkt dat ze allemaal in het Soccer City Stadion van Johannesburg passen, is het best een overzichtelijk clubje werknemers. Minder overzichtelijk daarentegen is het giga aantal uiteenlopende functies in het haven en industriecomplex. Natuurlijk, iedereen kent de havenwerkers die op de terminal werken en schepen laden en lossen. Of de lenige, stoere binken die containers vastsjorren. ‘Dockers’ heten ze ook wel. Tijdens een staking zie je de slogan ‘Proud to be a docker’ wel eens op hun oranje veiligheidshesjes staan. In totaal werken in de haven een paar duizend dockers. Afgezet tegen de totale havenwerkgelegenheid een bescheiden aantal, maar evengoed mensen met een grote verantwoordelijkheid. Zonder schip geen haven en zonder overslag staat alles stil.
’Dockers’ met helm op, hesje aan en een paar veiligheidsschoenen zijn fotogeniek en bepalen niet zelden het beeld van de havenwerker. Wie op een verjaardagsfeestje vertelt dat hij in de haven werkt, ziet om zich heen mensen denken: heeft-ie zeker net zijn helm afgezet.

Trek die duizenden dockers eens van die 86.000 havenbanen af en je houdt nog een flink aantal werkplekken over. Wat voor banen dat zijn? Bij het EIC hebben we er voor scholieren een speciaal boekje over samengesteld. Eigenlijk niet meer dan een havenbanenlijst. In alfabetische volgorde. ‘Van Architect tot Zeeman’ heet het. Je komt er voor de handliggende banen tegen: zoals matroos, stuurman, procesoperator of logistiek supervisor, maar zeker ook heel exotische functies. Dat geldt ook voor vacaturebenamingen in de haven die je soms ziet… Hier in Talent Gezocht, op websites of in andere kranten. Scheepsmakelaar, Faunabeheerder, Waterklerk, Buyer, Rotating Technician, Oil Movement Operator. Of deze: ‘Ladingcontroleur met auto van de zaak’. Tot en met de aloude ‘havendokter’ aan toe.
Die veelzijdigheid zorgt er mede voor dat we vaak over de ‘havenwereld’ hebben. Vrijwel iedere denkbare baan kun je ook in de haven uitoefenen. Behalve astronaut en bejaardenverzorger, riep iemand laatst heel alert. Okay, hij heeft gelijk, maar verder…

Welke baan we in de haven ook hebben, deze maand is iedereen jaloers op de dokwerkers in hun oranje hesjes. Zouden deze maand eigenlijk alle 86.000 haven- en industriewerknemers moeten doen. Allemaal in het oranje.
Dan is meteen duidelijk waar het woord sup-PORT-er is uitgevonden: hier in de Port of Rotterdam natuurlijk! En net als bij Oranje loopt er in de port heel veel talent rond. Zowel ervaren krachten alsook een nieuwe lichting talentvolle, net gediplomeerde, potentiële jonge havenwerkers…. én -sters. Wie maar een beetje zoekt, heeft dat talent zo gevonden!

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29