Column Talent Gevonden April 2010

door Jaap Luikenaar *

Wie 18 is mag naar de stembus. Mag kiezen. Dit voorjaar zelfs twee keer. Want na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand is straks op 9 juni de Tweede Kamer aan de beurt. Wie, als 18-jarige, de moeite neemt om de overdaad aan verkiezingsnieuws op radio, tv, internet en in de krant een beetje te volgen, weet zo ongeveer wel waaruit hij of zij kan kiezen.

Kiezen voor je toekomst, voor een studie of een baan, is vaak veel moeilijker. Want uit welke banen kan je nu echt kiezen. Op je tiende is de wereld nog overzichtelijk. Dan wil je brandweerman, dokter, verpleegster, agent, ruimtevaarder of  bloemist worden. Of je wilt in de horeca, in de supermarkt of op de weg. Maar na je tiende lijken die heldere keuzes vaak weg te vallen. Enerzijds vanwege de overdaad aan baan-namen en anderzijds misschien wel door de grote onbekende wereld die achter zo’n  baan-naam schuil gaat. Dat is met veel banen in de haven en in de industrie het geval. Want wat is nu precies een onderhoudsmonteur, een cargadoor, een waterklerk of een planner. Hoe ziet zijn of haar werkdag eruit. En hoe de werkplek. Wie op zoek gaat naar een droombaan moet wel weten wat voor banen er zoal bestaan, waaruit hij kan kiezen.

In de haven komen veel banen vrij. Babyboomers maken de komende jaren plaats voor jonge instromers. Veel, heel veel mensen zijn nodig De Tweede Maasvlakte groeit nu aan tot een Tweede Zandvlakte, maar is over enkele jaren een volwaardig nieuw havengebied. Duizenden mensen komen er te werken. Om jongeren voor zo’n baan te laten kiezen zijn in de haven en in het onderwijs talrijke mensen actief. Bij het EIC zijn de  45 mannen van ons gidsenteam een belangrijkste banenpromotoren van banen in haven en industrie.  

Maar er zijn dwarsliggers: securityvoorwaarden, bezuinigers, efficiëntere werkmethodes bij bedrijven; bazen die geen pottenkijkers willen; zwartkijkers voor wie het woord ‘vmbo’ misschien wel gelijk staat aan ‘ongeïnteresseerd’. Onze EIC-gidsen, doorgaans oud-werknemers van havenbedrijven, maken zich soms zorgen, en trekken fanatiek bij hun oud-werkgever aan de bel om ervoor te zorgen dat de havenexcursies hun wereldklasse behouden.   

Schoolgaande of studerende jongeren op excursie horen het havengebied niet alleen vanachter hun busraampje te bekijken. De haven ‘beleven’ betekent simpelweg: de bus uit! Met werknemers praten: laat ze zien wat er in het laboratorium of in de controlekamer gebeurt; of hoe je gevaarlijke stoffen controleert of de waterkwaliteit; hoe je een kraan of een loodsboot bestuurt; een financiële planning maakt of hoe een marketeer een produkt aan de man brengt..

Als je dat weet, kun je gaan dromen over je toekomst. En als er veel dromers zijn is het vervullen van vacatures voor recruiters en HR-adviseurs een eitje en is het echte talent zo gevonden.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29