Column Talent Gevonden April 2011

door Jaap Luikenaar *

Klik naar je toekomst! Leren, denken, durven, doen! Maak werk van je talent! Doe de Challenge! Skills is cool! Het grootse beroepenevenement Skills Masters in Ahoy is achter de rug. Het regende er krachtige slogans om de bezoekers in beweging te krijgen om hun toekomstplannen wat meer vorm te geven.  En er waren uitdagende stands in hippe, felle kleuren en veel video´s, computergames en uiteenlopende digitale doe-dingen ter omlijsting van de echte business op de stands, te weten vacatures vullen en de inschrijfformulieren voor een opleiding invullen. Dat gebeurde dan ook. Tweeëntwintigduizend scholieren, ouders, studenten en docenten gingen er op zoek naar informatie over hun mogelijke vervolgopleiding. Vele duizenden dachten al een stap verder en verdiepten zich in hun eigen ‘skills’ en een mogelijk toekomstig beroep. En temidden van al die jongeren liepen ook talrijke werkzoekenden en latente baanveranderaars, op zoek naar nieuwe uitdagingen en hun nog niet ontdekte ‘skills’.

Met een aantal bedrijven uit de haven en industrie vormden we in Ahoy het Techniekplein. En ook wij hadden een slogan ´Slimme scholieren kiezen voor techniek´.  Wat we ook op onze vierkante meters beursvloer hadden waren studenten van de Hogeschool Rotterdam en van Albeda, Zadkine en het Scheepvaart en Transport College (STC). Jongelui die net een paar jaar ouder waren dan de doorsnee bezoeker. Ze maakten een praatje en spraken hen 1:1 aan over hun toekomstplannen of gaven toelichting bij de demo’s en doe-activiteiten. En wat bleek: die paar jaar leeftijdsverschil maakte hen tot prima gesprekspartners.  Jongeren gingen met elkaar in gesprek en deden het echte werk. Wij als senioren keken er naar en deden bescheiden een stapje terug. En hoefden pas echt in actie te komen als het over de daadwerkelijke invulling van vacatures, over salarissen of opleidingsvoorwaarden ging. De jongeren deden de voorwas waardoor de hoofdwas soms tot mooie resultaten leiden. En soms ook niet. Want hoe enthousiast de gesprekken ook waren: ons Techniekplein met zijn opleiding tot procesoperator, laborant of onderhoudsmonteur moest het qua drukte toch wel afleggen tegen de geüniformeerde beroepen met de klimwand van de mariniers, de horeca-opleiding (wie belegt het lekkerste broodje?), of de kennismaking met de SapSisters en Juice Brothers uit de de Food business, de banketbakkers, de bloemschikkers, de hostessopleiding en zeker ook de sportacademie.

Het aanbod aan opleidingen is enorm. Keuzes maken idem dito. En toch is het binnenkort weer examentijd en verlaten vele duizenden hun vertrouwde ‘middelbare school’ om de grote stap naar een beroepsopleiding of universiteit te maken. Zo komt voor hen de grote-mensen-wereld stapje voor stapje dichter bij.

De havenbanen-boodschap blijft ondertussen onveranderd: tweeduizend jonge talenten op mbo en hbo-niveau zijn de komende jaren jaarlijks nodig. Baangarantie voor de slimmerik die kiest voor techniek dus. Technisch maar zeker ook maritiem, administratief, financiëel, ict of marketing-talent wordt nog altijd gezocht en gelukkig uiteindelijk ook altijd wel gevonden.

* Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de excursiefabriek van het Rotterdamse haven- en industriegebied. Zie www.eic-mainport.nl

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29