Column Talent Gevonden April 2012

Door Jaap Luikenaar *

Toeval bestaat niet! .. of misschien toch wel? Onlangs maakte ik iets mee waardoor ik niet langer een  uitroepteken achter deze uitdrukking plaats, maar in het vervolg vooral een vraagteken. Want wanneer hoor je nu drie keer op een dag in compleet verschillende settings het woord ‘elastiek’ vallen. Ehhh…

De eerste keer was op een ochtend in een gesprek met een docent: een echte havenliefhebber overigens die alles uit de haven wil halen wat er voor zijn leerlingen inzit. (En dat is nogal wat!) Behalve over veel haven ging het gesprek over orde en regelmaat in de klas en op (haven-) excursie. Natuurlijk kwamen daar geijkte termen bovendrijven als: afspraken maken, helder communiceren en vooral vasthoudend zijn en structuur bieden. ‘Ik neem mezelf altijd voor heel duidelijk te zijn naar mijn leerlingen en het vooral goed in te kaderen, zo zei hij.’Maar’, liet hij daarop volgen, ‘eerlijk gezegd zijn mijn kaders wel van elastiek’, merk ik. Leerlingen zoeken altijd de grenzen op en de docent bekende dat dan altijd wel enige rek zit in zijn grenzen. Maar niet eindeloos veel. Want met elastiek is het: naarmate je het verder uitrekt is meer kracht nodig om dezelfde uitrekking te krijgen. Denk aan elastiekjes schieten. 

Later op de dag ging ik op bezoek bij een overslagbedrijf dat het dieptepunt in de crisis al ver achter de rug bleek te hebben en de weg naar boven gevonden. Op de terminal is het dag in dag uit een drukte van jewelste. ‘Onze veiligheidsregels zijn flink verhoogd want de kans op ongelukken neemt evenredig aan de drukte toe’, zo vertelde de overslagbaas. Nu hoor ik u al denken: hij gaat het natuurlijk over de (niet-)elasticiteit van veiligheidsregels hebben. De discussie tussen rekkelijken of preciezen. Ofwel het verschil tussen ‘regels zijn nu eenmaal regels’, of: regels zijn er om een doel te dienen en zolang het doel niet uit het oog wordt verloren mag je regels best wat oprekken. Niets van dat al.

‘We groeien uit onze jas en moeten de goederen al buiten op de kade opslaan, zo zei de directeur, ‘want de muren van onze opslagloodsen zijn niet van elastiek’. Mooie beeldspraak en tegelijk zo expliciet is dat het nog nauwelijks iets aan de verbeelding overlaat. 

De derde keer dat die dag het woord ‘elastiek’ viel was na werktijd. Ik wijd er liever niet over uit. We hadden het over mijn fietsprestaties. De conditie loopt wat achter bij het seizoen en dus hing ik afgelopen weekend in wielertermen ‘aan het elastiek’. Nog net de kracht hebben om weer aan te sluiten bij de groep, maar na een paar tellen al weer moeten lossen. Dat werk. 

Echt talent heeft daar geen last van en zorg op tijd voor goede benen. Echt talent weet ook wanneer je in het dagelijks werk de teugels – het elastiek- wat kunt laten vieren, maar ook wanneer je zo standvastig moet zijn als de muur van een loods. 

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29