Column Talent Gevonden April 2013

Door Jaap Luikenaar *  

Zo’n anderhalf jaar geleden leverde Lee Towers zijn titel havenambassadeur in bij het Havenbedrijf. Hij had die rol als boegbeeld toen negen jaar achtereen en met verve vervuld. Via officiële  optredens voor koning, keizer, admiraal en andere hoogwaardigheidsbekleders en – waarschijnlijk veel vaker – ook op havenparty’s, jubilea en allerhande veel minder plechtige gebeurtenissen. Lee werd 65 en vond het toen welletjes. Een officiële opvolger kwam er destijds niet. Kon eigenlijk ook niet zomaar, want  Lee is immers uniek. 

Net als ieder schip vroeger, hoort ook de haven toch eigenlijk een boegbeeld te hebben. Een boegbeeld beschermt het schip tegen allerhande zeemonsters en in de huidige financieel economische malaise zou ook de haven best een boegbeeld kunnen gebruiken. Want ook de financiële wereld kent monsters die zorgen voor averij.

Maar wie? Welke havenman of havenvrouw bezit zoveel talent dat hij/zij als havenambassadeur kan fungeren. En wat zijn die talenten dan? Kennis en passie voor de haven, uitstraling en een giga-netwerk natuurlijk… en hij moet ook wel wat in de haven hebben gepresteerd. Het moet echt een icoon zijn Een soort Margareth Thatcher, Iron Lady van en voor de Britten. Iemand die er helemaal voor gaat. En ook iemand die voorgaat… terwijl de rest volgt. Een soort havenmeester, niet alleen verantwoordelijk is voor de vlotte en veilige afhandeling van het scheepvaartverkeer, maar die de hele havenwereld naar zijn hand weet te zetten. Een havengod met een grote fanclub, die ja zelfs (stilletjes) aanbeden wordt. 

Als je  de man (m/v) in de straat of in de haven nu zou vragen wie zo’n functie vandaag de dag het beste zou kunnen uitoefenen zou hij of zij waarschijnlijk de schouders ophalen.
De koopvaardij heeft tenminste Prinses Margriet nog als beschermvrouwe. Maar daarmee houdt het op. Een soort John de Mol of Joop van de Ende zoeken we, maar de haven is meer dan  showbusiness. Neelie Kroes misschien? Ja, vroeger, als minister was zij boegbeeld van de truckers. Neelie Plankgas werd ze genoemd: op rijksweg mocht van haar de snelheid destijds van 100 naar 120!
Nog niet zo lang geleden interviewde Ivo Niehe de voormalige havenman Jan Rijsdijk. Een aflevering om terug te zien op ‘Programma Gemist’. Jan is Rotterdamser dan Rotterdam. Niet een man van snel geld of oud geld, maar van eerlijk geld. Verdiend met keihard en kei-slim werken. Al even weg uit de haven en woonachtig in een voornaam landhuis in de bossen van het Belgische Kalmthout, net over de grens. Nu vooral schilder en kenner van duurzaamheidstechnieken. Ja, Jan zou mijn ambassadeurs-kandidaat zijn. Wie deze voormalige Havenman over de haven hoort praten, heeft steevast de neiging om likkebaardend  ‘meer, meer !’ te roepen.  Ondernemer met stoere verhalen en anekdotes, soms wat dik aangezet misschien, maar dat past bij een ambassadeur.  

Wie zou uw nieuwe havenambassadeur zijn? En waarom? Laat het ons weten via info@talent-gezocht.nl 

*) Jaap Luikenaar, communicatie/lobby-advies en journalistiek, in haven en achterland (j.luikenaar@gmail.com)

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29