Column Talent Gevonden April 2015

Door Jaap Luikenaar *

Droomhaven of wakkere haven?

Dream on babe (of boy)! Vaak lees of hoor je die uitroep als iemand meewarig voor zich uit zit te staren en mijmert over een mooiere wereld, een landskampioenschap, een prins op het witte paard of de hoofdprijs in de loterij. ‘De meeste dromen zijn bedrog’, zingt Marco Borsato, maar daar blijft het niet bij. Want: ‘als ik wakker word naast jou dan droom ik nog’. En enkele versregels later besluit hij hoopvol met ‘maar één keer in de zoveel tijd komen dromen uit’. Misschien juist wel daarom is zijn dik twintig jaar oude hit één van de meest succesvolle singeltjes ooit. Dromen is hot. Eigenlijk al jaren. ‘Leef je droom’, er zijn al minstens drie boeken met die titel verschenen en een veelvoud heet ‘Live your dream’. En ook Gerard Joling én Frans Duijts hebben ieder een album genaamd ‘Leef je Droom’ uitgebracht.

Ik kan niet in het hoofd van Wereldhavendagen-directeur Sabine Bruijninckx kijken en ken haar dromen niet. Maar bij de perspresentatie van het havendagen-thema had ze het over de haven als plek waar je je dromen kunt waarmaken. Haar idee om Droomhaven als thema voor de komende Wereldhavendagen te kiezen is allerminst vernieuwend maar nodigt zeker uit om aan te haken. Grootste voordeel: je kunt er alle kanten op. En het zou daarom menig deelnemer uit haven en industrie moeten inspireren om er ‘straks’ – eerste weekend in september – weer een fantastisch havenfeestje van te maken.

Actief en passief

In de haven kun je volop passief dromen: slenteren langs de Nieuwe Waterweg, voor je uitkijken, wegdromen, het zeegat uit, een olietanker achterna, de wijde wereld in.

De haven leent zich ook uitstekend om actief te dromen. Als jongere bijvoorbeeld over een droombaan of als ondernemer over nieuwe klanten, nieuwe kansen en nieuwe productiemethoden. Dat is niet wegdromen, maar betekent volop aan de bak. ‘Dromen zijn bedrog. Behalve die waar je werk van maakt’, zo luidt de Delftsblauwe tegeltjes wijsheid van ene Huub van Zwieten. Ik ken de goede man niet maar kwam hem al google-end op de term ‘dromen’ tegen op internet. Zijn tegeltje (kosten € 14,95 en drie dagen levertijd) zou eigenlijk op iedere werkplek in de haven moeten hangen. Niet wachten tot september, maar nu meteen aanschaffen.

Een droombaan in een droomhaven betekent werken in een omgeving waar je alle tijd en ruimte krijgt om die dingen te doen waar je goed in bent. Werk dat bij je past. Werk waar je energie van krijgt. Ken je de zogenaamde ‘80-20 regel’? Deze zegt dat je je in 20% van al het werk dat je doet onderscheidt van je collega’s. Juist in die 20 % zit je passie. Daar haal je het beste uit jezelf, ben je creatief, vindingrijk en tot op het bot gemotiveerd. Herken je dat? Waar zit jouw 20%? En stel je eens voor dat je dat onderdeel van je werk de hele dag zou doen. Wat een dynamiek, wat een actie, wat een succes en wat een opbrengst zou dat betekenen. Voor jezelf, en niet te vergeten: voor je baas.

Mooi hoor: dromen over de haven, over werken in de haven. Soms heb je van die dromen die je wakker houden… totdat je ze uitvoert! Dit is helaas geen eigen wijsheid, maar eentje die ik heb gepikt van de altijd prikkelende Loesje. Al dromend zie ik nu ineens ook het thema voor de Wereldhavendagen 2016 voor me. Want na Droomhaven vormt de Wakkere Haven het natuurlijke en logische vervolg.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29