Column Talent Gevonden Augustus 2011

Door Jaap Luikenaar *

En dat was dan de vakantie! De tijd dat het dagelijks werk twee, drie of soms wel vier weken niet de eerste gedachte is wanneer ’s ochtends de wekker afgaat. Even niet dat bekende ochtendritueel met zijn vaste ochtendvragen. Hoe ziet m’n werkdag er vandaag ook al weer uit? Wat heeft vandaag prioriteit? Waar ben ik gister niet meer aan toegekomen? Wat zijn de leuke en wat de minder leuke klussen die aandacht vragen? Wat kan ik nog even vooruitschuiven? Dat werk. En ondertussen sta je te knikkebollen voor de badkamerspiegel. 

In de vakantie is alles anders. Uitslapen, maar toch wel gewoon om zes of zeven uur wakker worden. Eventjes maar. Om je dan weer om te draaien en lekker door te knorren. Niks hoeft, alles mag. De eisen van het thuisfront even daargelaten natuurlijk. Want dat  werk gaat gewoon door. En daar ben je in vakantietijd drie weken deelgenoot van. Voor de volle honderd procent.

Vanaf augustus – als de vrije weken op hun eind lopen – krijg ik vanzelf weer behoefte om plannen of plannetjes maken voor de toekomst. Er is ruimte en tijd voor. Ruimte vooral in de hersenpan. Wensen waar zo één-twee-drie geen geld of mogelijk voor is, maar wat ó zo inspireert om over door te filosoferen. Ideeën om de EIC-havenexpositie nog boeiender en educatiever te maken dan die al is. Een uitzichttoren pal voor de deur… een kwart Euromastje is al voldoende voor een adembenemende kijk op de haven.

Of een eigen schip bijvoorbeeld. Om scholieren en studenten mee door de haven te nemen. Want hoe modern en comfortabel de touringcars zijn waarmee jongeren de haven doorkruisen… de haven beleef je intenser vanaf de waterkant dan vanaf de wal.

Zo nam ik in de vakantie wat familie (oud en jong) mee de haven in. Natuurlijk ook varen. Met de RET-ferry die ruwweg ieder uur een driehoekje maakt tussen Hoek van Holland, de Landtong Rozenburg en de Maasvlakte. Een speedboot. Maar dan één voor 100 passagiers en met fiets. Wat een ervaring. We vlogen langs containerkranen, de olieopslag en reusachtig bulkschepen.

We hadden niet goed op het vaarschema gelet en moesten twee uur verplicht doorbrengen op een terras aan de Hoekse boulevard voordat we weer bij ons beginpunt uitkwamen. Dat bleek uiteindelijk een veel mildere straf dan we aanvankelijk dachten. De laatste en vrijwijl lege ferry bracht ons bij een haast romantische laaghangende zon uiteindelijk weer bij het beginpunt.

Het havenwater op kun je altijd, maar tijdens de a.s. Werelhavendagen (eerste weekend van September) zijn er volop extra mogelijkheden. Sla het programmaboekje er maar op na. Leuk is het ook om te kijken naar wat er op het water gebeurt: de Vlettenrace tussen schoutinggroepen bij de Erasmusbrug op vrijdag 2 september wordt een topper. Met bootjes die door handige leerlingen van vmbo-techniekscholen uit de regio in elkaar zijn gezet.

Over talenten gesproken!

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29