Column Talent Gevonden Augustus 2009

door Jaap Luikenaar *)

We gaan zestien jaar terug in de geschiedenis van de Wereldhavendagen: 3 september 1993. Middernacht. Ik word jarig. Veertig. Regen en wind teisteren het Rotterdamse havengebied waar de (ook toen al) traditionele Wereldhavendagen worden opgebouwd. In die jaren nog vooral door medewerkers van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. Een van hen ben ik. De Stichting die nu sinds een aantal jaren dit havenfeest der feesten runt, moet nog worden uitgedacht. Met een paar collega’s van de communicatie-afdeling zitten we in een troosteloos kantoortje ergens op de Fruitterminal achter wat biertjes uit te puffen van alle rompslomp rond de opbouw. We zijn moe, doorweekt, rillerig. Maar nog niet klaar met alle voorbereidingen. Morgen gaat het evenement beginnen (de Wereldhavendagen waren toen alleen op zaterdag en zondag). Van alles moet nog gebeuren. Ik ben verantwoordelijk voor de presentatie op de Fruitpier, getiteld ‘Van sinaasappel tot Fruitsap’.Via tien ‘tussenstations’ willen we bezoekers een indruk geven over wat er allemaal met een sinaasappel gebeurt tussen de pluk in Brazilië en het uitpersen op een Rotterdams terras. Met een fruitschip, douane met hashhonden, controlediensten, citrusveiling, groothandel en uiteindelijk het terras.  

Gepensioneerde collega’s van het Havenbedrijf hebben die beide havendagen niets anders gedaan dan in het eerste ‘station’- de plantage – de omgewaaide sinaasappelboompjes die we uit de gemeentelijke kwekerij hadden geleend weer recht op te zetten.

Weer of geen weer. Het was twee dagen druk op de Fruitpier. Bezoekers zochten en vonden het straaltje zonneschijn dat er ook op de meest verregende Havendagen altijd wel is. Het werd nog spannend ook: een propvolle rondvaartboot, net vertrokken, keert plots halsoverkop weer om: motorbrand. Iedereen snel van boord. De brandweer reed in volle vaart over de kade. En iedereen maar denken dat het om een spontane demonstratie ging…

Dit weekend, tijdens de 32e versie van de Wereldhavendagen, is alles professioneler dan toen. Al vele jaren eigenlijk. Ondanks dat zullen op donderdag 3 september, om middernacht, weer groepjes organisatoren staan te puffen en hun laatste actielijstjes bijwerken. Hopen op mooi – althans droog – weer. Het gaat ze lukken. Zeker weten.

Zelf ga ik mijn verjaardag vieren op het ‘Slimme mensen werken in de haven’-plein (ook wel Arbeidsmarktplein genoemd), aan de Rotterdamse Wilhelminakade.

Tot slot: de Stichting Wereldhavendagen, organisator van – zeg maar – mijn verjaardagsfeestje is een kleine maar fijne club. Er werkt daar ook een enthousiaste student, stageair. Al vele maanden lang. Als het havenevenement straks achter de rug is en haar studie afgerond, is zij rijp om de maatschappij te bestormen. Met een rugzak boordenvol organisatorische ervaring. Gevormd tijdens een echte actieve …. havenstage. Misschien heeft de Stichting ook volgend jaar studenten nodig. Ideetje misschien? Neem dan eens contact op in de overtuiging dat men al tijdens het sollicitatiegesprek roept: Talent Gevonden!

 Jaap Luikenaar is directeur van het Educatief Informatie Centrum (EIC) Mainport Rotterdam, hét loket voor alle onderwijs dat op excursie wil door het haven- en industriegebied. 

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29