Column Talent Gevonden Augustus 2010

door Jaap Luikenaar *

Aan het eind van de vorige Talent Gevonden deed ik een oproep aan docenten en schooldirecteuren om klassen aan te melden voor de Wereldhavendagen: de sinds jaar en dag de open dag van de Rotterdamse haven en industrie en de onbetwiste numero uno onder de festivals in Rotterdam – vooral onder jongeren.

Vanuit een aantal scholen is gereageerd op de oproep. Positief en negatief. Veel scholen hebben helemaal niet gereageerd. Waarom toch die Wereldhavendagen zo vroeg in het schooljaar? Een excursie of bezoek is hartstikke moeilijk te realiseren als je net met een nieuwe klas het schooljaar bent begonnen. Kunnen jullie dit havenfeest niet verplaatsen naar mei of juni…is een vaak gedane suggestie. ‘Nee’, zullen Havendagen-directeur Sabine Bruinincx en haar staf zeggen. En dat hebben ze tot nu toe elk jaar gezegd. Prima, da’s dan helder. Het havenspektakel staat immers als een huis. Al vele jaren. Groot voordeel is dat we  nu al weten dat de volgende Wereldhavendagen worden georganiseerd op 2, 3 en 4 september 2011. Nog 365 dagen de tijd dus om als docent je voorzorgsmaatregelen te nemen. Ga ondertussen wel kijken naar wat straks  in het eerste september weekend op het evenemententerrein rond de Erasmusbrug voor spetterends te zien is (en neem ook eens een kijkje bij EIC Mainport).

Het thema van de komende Wereldhavendagen is bereikbare toekomst. Wie niet al te diep graaft zal meteen zeggen: huh, de toekomst is toch altijd bereikbaar…Gaat helemaal vanzelf…Hoef je niks voor te doen. Veel enthousiaster daarentegen zal iemand reageren die de toekomst ziet als een droom die binnen bereik ligt. In vervulling kan gaan.

De haven, een droom? Wake up, Jaap. Get real.

Okay, dan even de realistisch feiten. Zo’n 90.000 mensen hebben in de haven een baan. Hun eigen keus. Dat is twee maal de Kuip lekker vol. Enkele honderdduizenden mensen -ouderen en jongeren-  bezoeken jaar in jaar uit de Wereldhavendagen. Ook hun keus. Uit nieuwsgierigheid, als ontspanning, vanwege big is beautiful, uit trots, of misschien wel om de gadgets, de goeie muziek of om naar de mensen te kijken.

Zeker is dat talrijke jongeren langskomen vanwege een baan. Want wie in de haven werkt, loopt de kans iedere dag een Wereldhavendag te beleven. Aantrekkelijk vooruitzicht.

Daar komt bij dat we dankzij onze internationale oriëntering, als haven ondertussen volop mee profiteren van de opleving van vooral de Duitse en Chinese economie. We noteren weer zwarte cijfers; 15 % groei, was het positieve nieuws dat havenbaas Hans Smits eerder deze maand mocht vertellen. En dat terwijl de Rest van Nederland nog volop de naweeën van de financieel economische crisis voelt.  

Havengroei, toekomstdroom, meer banen, bereikbare toekomst. Niet langer hoopvolle woorden maar pure realiteit. Met deze kennis weet een beetje talent nu in welke richting hij of zij nu verder moet zoeken, zo lijkt me.

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, hét infoknooppunt voor onderwijs en bedrijfsleven in het haven- en industriegebied (zie voor havenexcursies en gastlessen: www.eic-mainport.nl ).

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29