Column Talent Gevonden Augustus 2012

Door Jaap Luikenaar *

Bent u ook al aan het nazomeren en nasudderen na de vakantie. Kampeerspullen opgeborgen en kromme haringen weggegooid; de caravan weer uitgezogen en de vakantiefoto’s al ingeplakt? En zit het bruin er nog goed op? Een beetje Nivea helpt. Echte september doe-dingen. Rond mijn twintigste (in de jaren zeventig) hadden mijn vrienden en ik een mooie oplossing om het vakantiegevoel vast te houden. In het weekend maar ook op doordeweekse avonden gingen we naar de midgetgolf (echt, zoiets doe je alleen op vakantie). Daar kletsten we dan Frans tegen elkaar en dronken rosé. Maar na een week of twee eiste het werk en de school hun tijd en aandacht al weer op.  Weg vakantiegevoel. 

Of je het nu wilt of niet,  de vakantie is ten einde. Afgelopen is een periode van uitrusten, energie en nieuwe ideeën opdoen, nieuwe dingen beleven. En daarnaast ook onderhoud plegen aan lichaam en geest. Zelf ben ik bij de oogarts langs geweest: nieuwe bril, laseren of misschien wel nieuwe lenzen? Vakantie betekent alles wat piept en knarst even oliën en zodat het weer op scherp staat. Allerhande metaforen zijn denkbaar. Laatst zag ik bij Ikea een groot bord: ’vergeet niet zo nu en dan de schroefjes en boutjes aan te draaien’, zo was ongeveer de strekking. 

De haven neemt nooit vakantie. Draait altijd door. Dat is het lot van de 24-uurs economie. Ga maar na, in de pakweg drie weken dat u op vakantie bent,  lopen ruim 2000 duizend zeeschepen de haven binnen of varen uit. En worden geladen en/of gelost. Gemiddeld zo’n 100 per dag. Met al het Olympische materiaal wat naar Engeland verscheept moest worden deze zomer misschien nog wel wat meer.  

Tel bij dat al nog eens 6000 binnenvaartschepen op (zo een300 per dag) die zich door de haven bewegen en besef dat de scheepvaart-verkeersbegeleiders van het Havenbedrijf in juli en augustus allerminst rustig achterover kunnen zitten.

Zo’n 600.000 containers worden tijdens uw vakantie overgeslagen: zet ze achter elkaar en ze vormen een file van ruwweg 3600 km: dat is van Rotterdam tot ergens  in de Westelijke Sahara, diep in Afrika. 

Indrukwekkende prestaties.  De havenwereld zit vol met cijfers, aantallen en afmetingen waar je je haast geen voorstelling van kunt maken. Groot, groter, grootst. Veel, meer meest. Ook dat is misschien wel een reden waarom het zo aantrekkelijk is om er te werken. Of om er op zijn minst een beetje bij te horen.  Daarom is mijn tip voor de komende Wereldhavendagen: schrijf je eens in voor een excursie naar een bedrijf in het havengebied en laat de afmetingen van de haven op je inwerken. Veel plezier. En als u (klein-)kinderen heeft: ga in dat Wereldhavenweekend ook even langs bij de vernieuwde havenexpositie van EIC Mainport Rotterdam op de Landtong Rozenburg: waar je die grote haven in het klein kunt beleven via allerhande simulatoren. 

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29