Column Talent Gevonden Augustus 2013

Door Jaap Luikenaar *     

Waar is het feestje?

Vakantie achter de rug. School weer begonnen. Werk weer hervat, of misschien beter passend bij deze tijd: het zoeken naar ander of nieuw werk weer hervat. Eigenlijk voelen die eerste dagen na de vakantie aan als een soort nieuw jaar. De laatste dagen voor de vakantie zijn vaak net zo hectisch als de werkweek voor kerst. waarin je nog allerlei zaken wilt afhandelen. Om toch vooral met een schoon bureau het nieuwe jaar in te kunnen gaan. Jarenlang maakte ik om die reden traditioneel mijn langste werkdagen vlak voor de zomer- of de kerstvakantie. De dag voor de vakantie kwam ik om  tien uur s avonds afgeknoedeld en tegelijk super opgeruimd thuis om dan de volgende dag lekker kilometers te vreten richting Franse, Duitse of Alpen-camping.

Op vakantie heeft u natuurlijk ook weer de marchés, de brocantes, de son et lumières, de ferias, de festas of de festliche Strassenmärkte bezocht. Heerlijk kneuterig vaak. Het hele dorp in touw, iedereen nerveus en opgewonden. Hoogwaardigheidsbekleders uit de omgeving staan samengedromd rond kaas, wijn- of bierstalletjes De dorpspolitiek wordt er besproken en de laatste roddels uitgewisseld. ‘s Avonds natuurlijk afgesloten met vuurwerk, vergezeld van de nodige ohh’s en ahh’s.

Eenmaal thuis ligt dan het programmaboekje van de Wereldhavendagen op de mat.Kijk, dat is van een heel andere orde: met meer ohh’s en de ahh’s en vaak ook harder. Eerste weekend september betekent haast sinds mensenheugenis dat de haven weer eens uitpakt. Crisis of geen crisis, het wereldhavenfestival – topper onder de Rotterdamse zomerfestivals, gaat door. En waarom ook niet. Want terug van vakantie kwamen toch weer licht positieve berichten over de economie uit ons havenachterland (Duitsland). En blije gezichten waren er evenzo bij de  superorder van havengigant en scheepsbouwer IHC  om schepen voor Brazilie te bouwen. En zo voor talrijke mensen weer voor jaren werkgelegenheid te creeren. Tsja, die Wereldhavendagen: groot-groter-grootst. Het aantal activiteiten is vele malen meer dan die in 100 vakantiedorpen en steden bij elkaar opgeteld. Wat een indrukwekkende, lange, lange lijst met events. Terecht dus ook dat als je – op zoek naar  info over  het grootste maritieme event -  op google de letters ‘wereldha’ intoetst, eerst het woord ‘wereldha-vendagen’ verschijnt en pas daarna de term ‘wereldha-ndel’? Hoezo ‘eerst het brood en dan de spelen’. Feesten willen we !

Tot slot een tip voor u  als havendagenbezoeker: Blijf vooral niet op de Erasmusbrug hangen of op de kades in de stad. Ga nu eens ECHT de haven in. Er zijn maar liefst  zestig (60!) excursies uitgestippeld naar bedrijven en delen van de haven waar je anders nooit komt. En ja, de haven ligt even buiten Rotterdam. Maar tijdens zo’n excursie zal je zien dat het met die afstanden en de bereikbaarheid  allemaal reuze meevalt meevalt. En als we op een zonnige dag wel het Maasvlaktestrand kunnen vinden, is niet meer vol te houden dat we  die haven zo ‘verweg’ vinden (vanuit Rotterdam gezien dan, he.) 

Jaap Luikenaar werkte jarenlang in de haven is nu actief als journalist/columnist, lobbyist en presentator (j.luikenaar@gmail.com)

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29