Column Talent Gevonden December 2011

‘Zelfs de bulkoverslag in de Rotterdamse Haven is vanuit de lucht gezien een prachtig gezicht.’ Met die woorden vanuit m’n wekkerradio werd ik onlangs wakker. Ze kwamen uit de mond van een enthousiaste regisseur van het nieuwe tv-programma ‘Nederland van Boven’ dat de VPRO de komende weken op maandagavond uitzendt. Wat me raakte was natuurlijk dat ene woordje ‘zelfs’. Gelukkig maakte de tv-man deze misstap even later tijdens het interview goed. Want hij liet merken dat de opnamen vanuit een helikopter boven de Maasvlakte eigenlijk wel het meest indrukwekkende was wat hij voor zijn lens had gekregen. 

Zelf heb ik ook wel eens het voorrecht gehad de haven vanuit een laagvliegende helikopter te mogen bekijken. En ik ben het helemaal met de regisseur eens. Nederland is sowieso het mooiste en meest overzichtelijke land ter wereld als je erover heen vliegt. Het havengebied is een gemakkelijk herkenbaar baken, net als de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Gooi er straks in de  kerstvakantie een paar tientjes tegenaan. Boek een simpel retourtje Londen of Parijs – alleen om bij helder weer over het Deltagebied te kunnen vliegen. De haven is net een reusachtige maquettewaar met containerkranen,  hagelwitte opslagtanks, vaarwegen, bergen steenkool en ijzererts scherp afsteken. In een keurig patroon ligt het havengebied onder je. De haven als een puzzel waarbij alles precies past. Hoezo druk? Hoezo vol?

Voor de kust schepen liggen te wachten om afgehandeld te worden. Ruimte genoeg. D’r kan nog meer bij. Opvallend van boven af is ook de strakke begrenzing van de haven. Met aan de zuidkant het groen van Voorne-Putten en Hoekse Waard en aan de noordkant het glinsterende kassenglas van het Westland. Hulde aan stedebouwkundigen en planologen om die haast vijftig kilometer lange havensliert zo in het landschap te plannen. Echt, de maakbare wereld bestaat.    

Niet alleen vanuit de lucht, ook vanaf het water vind ik de haven super indrukwekkend. Daarom nog een tweede kersttip: stap deze vakantie eens aan boord van een Spidoboot of de Aqualiner, huur een Watertaxi of laat je bij Hoek van Holland eens overvaren met de fast-ferry naar de Maasvlakte. Neem van mijn part voor 75 cent de pont vanaf Maassluis naar Rozenburg op het moment dat een zeereus passeert. Vanaf het water komt de overweldigende grootsheid van de haven helemaal tot zijn recht. 

Da’s overdag zo,  maar zeker ook ’s avonds en ‘s nachts. Want wie straks in de late uurtjes van zijn (wintersport)vakantie weer terugkeert en over de Moerdijkbrug rijdt, ziet de duizenden lichtjes van Botlek en Europoort al aan de horizon opdoemen. De petrochemische installaties vormen dezer dagen in feite de gigantische kerstverlichting van de haven.

Mooi om naar te kijken, mooi ook om in te werken. Fijne kerstdagen en een heel voorspoedig en gelukkig 2012. 

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam: de havenexcursiefabriek,  proeftuin voor het onderwijs en organisator van gastlessen over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29