Column Talent Gevonden December 2009

door Jaap Luikenaar *

Wie een column schrijft onder de titel Talent Gevonden kan niet anders doen dan te beginnen met een felicitatie aan het Jong Haventalent van het Jaar. Hij heet Rik Pek en werkt als operations-manager bij de Broekman Group (auto-overslag). Kijk vooruit, naar kansen en mogelijkheden, zo luidt zijn devies op de website van www.watertalent.nl  (alweer dat woord ‘talent’). En nu we toch bezig zijn met complimenteren van talenten: dan meteen ook maar de felicitaties aan de nieuwe Havenman van het Jaar, Erik Hietbrink. Hij lijkt, als baas van het Scheepvaart en Transport College (STC), misschien een gearriveerd talent, maar is tegelijkertijd altijd onderweg om nieuwe ideeën op te doen.

In havenkringen is het woord ‘talent’ al enige tijd aan een stevige opmars bezig. Je komt het steeds vaker tegen: in personeelsadvertenties, op posters, in speeches en publicaties. Ja, ook deze column en deze krant doen met hun naam een flinke duit in het zakje

Talent bekt lekker en klinkt lekker positief, hoopvol, gericht op de toekomst. En dat laatste is met de haven natuurlijk net zo. Vooruit kijken. Niet om daarmee nu eens de economische dip weg te praten waarin haven en industrie zitten. Maar verhalen en presentaties over de Rotterdamse haven beginnen van oudsher vaak in het verleden: vele eeuwen geleden bouwden onze voorouders uit de streek een dam in de Rotte, zo begint het verhaal. Via de Gouden Eeuw en de Westindische Compagie (‘handelsgeest’) springt de verteller dan vol trots over op de wederopbouw van de haven na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Hedendaagse scholieren en studenten, zo denk ik soms, zijn na zo’n aanloop vaak al in een diepe slaap gesukkeld. Daardoor missen ze het moment dat het allemaal echt interessant begint te worden: als de toekomst van de haven aan bod komt.

Eigenlijk zou een voordracht over de haven (behalve voor wie – maritieme – geschiedenis studeert) standaard moeten beginnen met het toekomstbeeld. Waar willen we naar toe; hoe ziet de haven er over 25 of 50 jaar uit. Zouden medewerkers van NASA hun ‘corporate story’ ooit beginnen met de uitvinding van het vliegtuig? Nee toch zeker: die hebben het over de eerste mens op Mars of een veel verder gelegen – nu nog wilde – toekomstdroom.

Vooruitkijken dus, kansen pakken, Net als Rik. Op zijn minst naar 2010, maar dat is, bij wijze van spreken, morgen al. Echte talenten blikken natuurlijk verder vooruit: naar 2020 – 2030 – 2040- 2050. Dat werk. Allemaal waar, hoor ik u nu denken, maar elkaar straks een heel gelukkig 2050 wensen voelt toch ook wat kil aan. Mee eens. Als het om goede voornemens gaat en het gebruiken van je talenten is het goed bij de dag te leven. Daarom wens ik u een heel voorspoedig 2010. Zorg voor ruimte om je talenten volop aanspreken. Kijk op 1 januari ‘s ochtends in de spiegel en constateer trots: talent gevonden!

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29