Column Talent Gevonden December 2010

door Jaap Luikenaar *)

‘Misschien vind je het wel leuk om een musical over de haven te maken…’. In een gesprek met Albeda-jongeren die met hun klas op havenexcursie ‘moesten’ , wring je je wel eens in rare bochten. En dat eigenlijk met maar één doel: contact krijgen en houden met jongens en meisjes die het eigenlijk maar niets vinden. De haven… boeiuh. Je probeert ze desondanks bij de havenles te houden. En dat door uit te vinden waar hun werkelijke interesse naar uit gaat. Om vervolgens te kijken of je dan ook een link met de haven of met de industrie kunt leggen.
Als dat lukt, heb je ze vaak voor je gewonnen.
‘Noem maar een baan die je niet kunt uitoefenen in de haven’, is de uitdagende standaard-vraag die we scholieren vaak voorleggen. In deze maandelijkse column is die al eens eerder aan de orde gewest. ‘Elke baan een havenbaan’, roepen we dan. Want naast laders en lossers van containerschepen, kapiteins, cargadoors, slepers, baggeraars en loodsen kennen we ook de onbekende havenbanen. Secretaresses, ict-ers, de personeelsadviseurs, receptionistes, marketingmanagers, financial controlers of medewerkers binnendienst.

Het meisje dat in een musical wilde spelen hadden we – naast het idee van de havenmusical – even niets te bieden. Maar de jongen naast haar die in de beveiliging wilde juist wel. Aanvankelijk zag hij zichzelf vooral in een winkelcentrum lopen. Met zo’n onberispelijk donkergrijs of zwart net pak met zilveren V erop. Of bij de Media Markt tassen controleren. Want daar kwam-ie vaak.
Toen hij hoorde over havenbeveiliging, internationale criminaliteit, bedrijfsbeveiliging, douane en smokkel, leek een wereld voor hem open te gaan.
Dat gebeurde ook bij z’n klasgenoot die automonteur wilde worden. Zijn toekomst lag in de garage bij hem in de buurt. Om de hoek. Maar nu, tijdens de havenexcursie was hij 25 kilometer buiten Rotterdam geweest. Op de autoterminal van de Broekman Group. Waar duizenden splinternieuwe auto’s staan geparkeerd of het schip  in of uit worden gereden. Waar monteurs tom-tom’s inbouwen, en vervolgens glimmende spoilers en velgen aanbrengen. Een wereld leek voor hem open te gaan: de havenwereld.
Als je stage gaat lopen, kijk dan ook eens verder dan je bekende wereldje. Neem gerust maar eens een risico. Kijk wat die grote onbekende wereld – wat ons betreft de havenwereld – te bieden heeft. Treed buiten je eigen (kleine) kringetje., roepen we vaak tegen scholieren.  Durf! Want zo ontdek je je verborgen talenten. En zo geef je en passant die personeelzoekende havenbazen de gelegenheid om te roepen: talent gevonden!

Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, gevestigd op de Landtong Rozenburg. Geïnteresseerd in een schoolexcursie door de haven, of een gastles in de klas? Bel 0181-296029; email info@eic-mainport.nl, of kijk op www.eic-mainport.nl

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29