Column Talent Gevonden December 2012

Door Jaap Luikenaar * 

‘Bon dia en bon bini’ – goedemorgen en hartelijk welkom. M’n eerste woorden Papiamento klinken wat onwennig in het buurtcentrum Millinxparkhuis, diep in Charlois. Daar is een groep van zo’n dertig werkzoekende Antillianen en begeleiders bijeen. Ze hebben zich tijdens een eerdere infoavond spontaan opgegeven voor een kennismakingsexcursie door de haven, met bezoeken aan een containeroverslag- en een olieopslagbedrijf en een distributiecentrum. De mannen (ja, alleen mannen) hebben er best wel zin in en kijken tegelijk de kat uit de boom. Daar is de dag precies ook voor bedoeld. Dus geen speeddates of sollicitatiegesprekken aan het eind van de excursie. Die follow up volgt later.  Eerder die ochtend heb ik op internet wat woorden opgezocht die me toepasselijk leken in het welkomstpraatje. Haven in het Papiaments is ‘haf’ en veelzijdig/veelomvattend is ‘abundate’. Werk is ‘labor , wens is ‘aspirashon’ en  inspiratie tenslotte  is ‘inspirashon’. Het leek me zo bij elkaar een aardig woordenlijstje en ik kreeg het later op de dag nog enkele malen terug te horen.

Nu is EIC Mainport Rotterdam in eerste instantie opgericht voor het onderwijs en om scholieren, studenten en docenten via een excursie een goede indruk van de haven te geven. Zij-instromers, werkzoekenden is een doelgroep voor wie we pas de laatste twee/drie jaar programma’s maken. Opvallend is het enthousiasme op zo’n dag. Ze hangen bij wijze van spreken aan de lip van onze havengidsen. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde scholier die liever zichzélf hoort praten. Gidsen maken met hen dan steevast de afspraak: ‘als de slager spreekt, zwijgen de worsten’. Zo’n opmerking staat garant voor grote ogen en verwonderde gezichten en een paar minuten stilte in de excursiebus.

Terug nu naar de Antillianen. Minstens zo opvallend is dat velen ooit al een baan (of baantje) in de haven hebben gehad. En ook tamelijk positief zijn over de haven als werkplek. ‘Goed verdienen’, ‘leuke collega’s’ en -okay- je moet wel wat langer reizen, maar in een bedrijfsbusje samen met andere medewerkers blijkt dat eigenlijk geen probleem. Waar een aantal op afknapt is de financieel-administratieve rompslomp rond tijdelijk werk: klussen van een paar weken of hooguit een maand. Een van hen: ‘al die formulieren die ik dan weer moet invullen daar begin ik niet meer aan, dan blijf ik thuis’. De komende weken/maanden zal moeten blijken in hoeverre de Antilliaanse werkzoekers die enthousiast zijn ook daadwerkelijk -mogelijk via bijscholing- een havenbaan vinden.

In dezelfde week bezochten ook twee andere groepen werkzoekenden de haven: georganiseerd door de gemeente Vlaardingen. Burgemeester Tjerk Bruinsma zelf nam aan een groot deel van het dagprogramma mee. Ik vond dat bijzonder. Bijzonder positief wel te verstaan, en moest eraan denken dat hij -inmiddels ruim tien jaar geleden – de eerste gekozen burgemeester van Nederland was  (een systeem wat inmiddels al weer is afgeschaft). Door op zo’n dag je bestuurlijke agenda schoon te vegen, met de werkzoekers mee te gaan en zo hun ervaringen mee te beleven, toon je je een echte burgervader, voor iedereen. 

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam: de  havenexcursiefabriek, ook voor gastlessen en havenlespaketten. Zie www.eic-mainport.nl

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29