Column Talent Gevonden December 2013 / Januari 2014

Door Jaap Luikenaar *     

Jongeren warm maken voor de haven? Je kunt er niet vroeg genoeg bijzijn. Want waarom wachten tot je op de middelbare school pas over de haven leert, tijdens aardrijkskunde of economie. Dat dacht mijn opa die medio vorige eeuw bij de Bolnes Motorenfabriek werkte en mij meenam de haven in… om te leren tellen. Kadekranen tellen. Vele tientallen stonden er toen nog. Met rekenen kon ik even vooruit en onbewust groeide mijn hart voor de haven. Waarom wachten, dat moeten ook Havenbedrijfbaas Hans Smits en zijn politieke evenknie, de Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu gedacht hebben. Onlangs openden zij de eerste van vijf speeltuintjes met kleurige klimrekken in de vorm van havenkranen en containers. ‘Met deze kunst willen we jongeren prikkelen dat er in de haven veel interessant werk te vinden is”, zei Smits tegen RTV Rijnmond. En de wethouder meende dat jongeren op het klimrek ‘spelenderwijs warm gemaakt worden voor werken in de haven.” Dat klonk allemaal wel een beetje hoogdravend en dat hebben ze geweten – als ze de reacties  van reaguurders op de site van RTV Rijnmond hebben gelezen tenminste. Die logen er niet om. ‘Wederom geldverspilling ten top’ of ‘Lachwekkend’. Maar ook: ‘Ze willen alleen hoog opgeleide vaklui. Er is zat animo, maar geen werk.’ 

Tussen al dat zuur las ik de reactie ‘Het ziet er niet uit. Als je de haven wilt promoten, ga dan langs de scholen.’ Het zijn van die momenten waarop je je weer eens bewust wordt dat kennelijk nog lang niet iedereen weet op welke manieren haven en industrie proberen zich op een positieve manier in uw hoofd en hart te nestelen.

Je kunt je vingers blauw schrijven, microfoons kapot praten, tv-spotjes uitzenden tot het Lcd-scherm barst. Maar nog altijd zullen er hele volksstammen zijn die NIET weten wat er zoal  in de haven gebeurt. En dan heb ik het niet over Oost Groningers, Zuid-Limburgs of plattelanders uit Zeeuws-Vlaanderen.  Die grote onbekendheid is er eveneens onder de anderhalf miljoen naaste buren van de haven: Rotterdammers en Rijnmonders. Ja echt. 

Dus als de Wereldhavendagen weer eens een recordaantal van 500.000 bezoekers telt, betekent het tevens dat er een miljoen ‘buren’ NIET in dat weekend even een kijkje neemt bij het jaarlijkse spektakel langs de kade en op het water. Zo’n rekensommetje geldt eveneens Futureland, de topattractie die maanden geleden al zijn halfmiljoenste bezoeker verwelkomde. Hoe groots ook allemaal, zeker een miljoen Rijnmonders kent het (nog) NIET.

Hordes treinreizigers zien in het vernieuwde Centraal Station de haven via een fantastische presentatie aan zich voorbij gaan. Maar nog talrijker zijn de hordes autorijders die het NIET zien.  En dit zijn – naast die klimrekken – nog maar enkele van de tientallen lopende promotionele, informatieve en educatieve havenprojecten.

Zo maken jaarlijks zo’n twintigduizend studenten en scholieren een havenexcursie en bezoeken de havenexpositie van het EIC op de Landtong Rozenburg….. maar nog vele tienduizenden scholieren uit de regio dus NIET.  Denk ook aan de honderden studenten die havenstage lopen, deelnemen aan het McPort Event, aan de Week van de Procestechniek, of aan de Mainport Meeloopdagen en maritieme Meevaardagen, óf zich uitleven tijdens de swingende RTM Port Party in de Cruise Terminal. 

Al met al is er dus geen reden om te wachten! Wees er vroeg bij. Leer peuters kadekranen tellen op Maasvlakte 2.  Want onderwijs blijkt al jaren een uitgelezen invalshoek om kennis te maken met haven en industrie. En daarom, heren en dames docenten en decanen: begin het nieuwe jaar enthousiast en bezoek straks in Ahoy het Haven en Industrie Plein tijdens het Skills Masters beroepenfestijn. Maar ook: laat je eens inspireren door de onderwijspagina’s van de havenwebsite: www.portofrotterdam.com, met lespakketten, gastlessen, havenexcursies, video’s en lesmodules. En… klauter zo nu en dan eens in zo’n kleurig havenklimrek.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29