Column Talent Gevonden Februari 2011

door Jaap Luikenaar *

‘He joh, je lijkt wel op Kim Clijsters, met al dat gezweet!’. Het was zaterdagochtend. Vanaf m’n racefiets op de wekelijkse fitness, keek ik naar het tv-scherm waar de Vlaamse tennisvedette op wegwas  naar de toernooizege van de Australian Open. En inderdaad, ook vanaf mijn hoofd gutsten de zweetdruppels via m’n voorhoofd, neus, wangen en kin op de grond. Op zich wordt er in mijn sportzaal niet veel gezweet. Niet op zaterdagochtend tenminste. Het zijn op dat tijdstip vooral wat oudere mensen die in beweging zijn. De babyboomer-plus-generatie. Verder dan een parelend voorhoofd komen ze eigenlijk niet. Hoeft ook niet meer.

Zweten doe ik eigenlijk alleen maar tijdens het sporten op de racefiets: nu nog binnen en straks in het voorjaar weer lekker buiten. Vrijetijdszweet dus: lekker, ontspannen zweet.

Werken in haven en industrie staat in de ogen van veel mensen gelijk met ‘je in het zweet werken’. Zelf krijg ik het op mijn werk wel eens warm: als drie zaken tegelijk om aandacht vragen. Of op weg naar een bijeenkomst waarvan ik bij voorbaat al weet dat ik vijf, tien, of wel eens vijftien minuten te laat kom. Of als ik me realiseer dat ik iemand had moeten bellen of mailen… en dan is er net geen laptop in de buurt of m’n mobiel is leeg. Ja, dan transpireer ik lichtelijk, beetje angstzweet eigenlijk. En oh, wat een wereld van verschil is dat met die eerder genoemde frisse transpiratie in vrije tijd.

Natuurlijk zijn er in de haven volop banen waarbij je lekker kunt zweten. Sjorders vind ik dan altijd het beste voorbeeld: mannen met spieren die containers vastzetten (sjorren) op het scheepsdek. Kijk maar eens naar het filmpje van  Ed van den Hoek en zijn collega’s van het sjordersbedrijf Matrans op YouTube en download de aflevering van ‘Ik ziet de haven al’ http://www.youtube.com/watch?feature=player_detahet ilpage&v=65SMsFraatg

Sjorders halen meer dan eens de media: behalve YouTube ook de krant en het Journaal. Hun werk is ‘smullen’ voor cameramensen. Dat er bij Matrans ook een financieel administrateur werkt en een personeelsman of een planner, is minder bekend. Zij doen hun werk hoofdzakelijk achter een beeldscherm en zullen daarom nooit het Achtuurjournaal halen. En zo is het met veel banen in de haven. De procesoperator die naar het scherm in de controlekamer kijkt of de expediteur die zorgt dat de lading op tijd op zijn bestemming komt.

Alles halen we in Rotterdam uit de kast om juist de veelheid van dat soort havenbanen over het voetlicht te krijgen. Eind vorige maand nog tijdens de Week voor de Procestechniek, reden busladingen vol scholieren door het industriegebied om een beeld te krijgen van het werk van laboranten, onderhoudsmonteurs, analisten en procesoperators. Elders in Rotterdam pakte het Scheepvaart en Transport Colleges uit tijdens zijn Open Dagen. En eind volgende maand is alles nog eens te zien op het Techniekplein van het beroepenevenement Skills Masters in Ahoy.  En dat allemaal om duizenden talenten onze ‘haven van de toekomst’ in te lokken.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29