Column Talent Gevonden Februari 2009

door Jaap Luikenaar *)

 Mijn voorgangster Manon Baartmans heeft u vorige maand op deze plaats al gewaarschuwd. Zij is weg en weg ook is haar foto. U moet het vanaf deze uitgave met mijn kop doen én met een nieuwe kop boven deze column: Talent Gevonden.

 Ik ben Jaap Luikenaar. Stel mezelf in mijn nieuwe werkkring vaak met een mix van ironie en schaamte voor als de gemiddelde havenwerker: een vijftiger, man, kalend, ooit blond nu eerder grijs. Eigenlijk precies dat doorsnee-type waar we in de haven toch een beetje vanaf willen. Iets meer diversiteit graag: dus meer jongeren, meer vrouwen en meer mensen van buitenlandse komaf. Ofwel: een afspiegeling van de wereld om ons heen.

In de haven werk ik inmiddels zo’n vijftien jaar. Reed heel vroeger als jochie met mijn opa en oma door het havengebied en leerde er tellen – kranen tellen. Voer jaren later als aankomend puber eens met mijn vader aan boord van een groot en grijs marineschip het stoere dok van Verolme binnen…en was verkocht. Toch duurde nog vele jaren voordat mijn enthousiasme zich daadwerkelijk vertaalde in een havenbaan. Eerst was daar de journalistiek en de communicatiewereld.

 En nu dus de nieuwe directeur van het Educatief Informatie Centrum: hét onderwijsloket voor leerlingen, docenten en studenten die de haven in willen. Ik verbaas me in mijn eerste werkweken over hun enthousiasme. U en ik zijn die haven wel gewend. We kennen zijn goeie en minder goeie kanten. Maar die scholieren: hoe verder weg van de haven, hoe enthousiaster, trotser ze zijn. Ze staan – na een busrit van zeker twee uur vanuit Limburg -  met open mond te luisteren naar onze havengidsen. Natuurlijk: een paar ongeïnteresseerde, onrustig sms-ende  gozertjes zitten er ook tussen.

 Tegelijk vraag ik me af: herkennen die scholieren zich een beetje in onze havengids, aan de ‘verkeerde’ kant van de vijftig? Ze doen hun werk goed, die mannen, raken niet uitgepraat. Daarom zijn we op zoek naar wat meer gidstalent. Beetje jonger, beetje vrouw, beetje kleur. Voel je er zelf voor om als vrijwilliger jongelui enthousiast te maken voor de haven. Havenervaring is gewenst, verder spijkeren we je wel bij. Interesse? Of ken je iemand? Laat het ons weten: talent gevonden!

 Jaap Luikenaar is directeur van het Educatief Informatie Centrum (EIC) op de Landtong Rozenburg (www.eic-mainport.nl)

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29