Column Talent Gevonden Februari 2010

door Jaap Luikenaar *

Dolly en Annemieke. Marianne en Monique. Aangekomen op m’n werk ben ik m’n vrouwelijke collega’s kwijt. De vier vrouwen van het EIC Mainport blijken volop in de weer in het laboratorium. Dezer dagen hebben we ruim zevenhonderd scholieren op bezoek. In een sneeuwitte lab-jas doen ze inspirerende proefjes: haargel en badzout maken, of tandpasta.

Later die ochtend vergader ik buitenshuis met onder meer Birgit van Huntsman, Laurian van het Proces en Maintenance College en Henrike van Zadkine over de promotie van technisch onderwijs in haven en industrie.

Terug op het werk Chantal van Ahoy aan de lijn over hoe de haven zich volgende maand presenteert op Skills Masters beroepenbeurs. Over de World Port Master Classes, de gastlessen door havendirecteuren mail ik met Corinne van het Havenbedrijf en tussendoor belt haar collega Judith of ze met buitenlandse gasten mag langskomen. Ja, ook lunchen, dus hup: even doorverbinden met Ciska en Anita van onze huiscateraar Albron.

Rond het middaguur een pittige vergadering met de nautische dienstverleners (zoals cargadoors, Dirkzwager, roeiers, slepers en reders en Jeannette van de loodsen). Ze willen beter in het zicht op de EIC-expositie. Na afloop staat Natalie van het Havenbedrijf op m’n voicemail over het nieuwe havenlesprogramma voor eersteklassers van de LMC-scholen voor voortgezet onderwijs.

De volgende dag rij ik met Sophie van het Antwerpse Haveninformatiecentrum en haar baas naar de Noordfranse havenstad Le Havre voor een bijeenkomst over ons werk. Hilda uit Genua is er ook en onder het voorzitterschap van Greta uit Le Havre bulken we van de ideeën. De dag daarop weer terug op het werk. Even tijd voor een opbeurend kaartje aan onze EIC-havengids Jos die al een tijdje in de lappenmand is en daar belt projectmanager Annette van kenniscentrum KMR al voor een toelichting op een dikke rekening,. Even later hangt Wietske van het lectoraat Ideale Haven aan de lijn, gevolgd door mijn nieuwe bestuurslid Diana…

In deze column draait het niet om inhoud maar om spelers, nee…speelsters! De haven als vrouwenwereld. Een feest om -als man- in te werken. Rolmodellen, perfecte moeders, part- en fulltimers, fanatieke meiden op cruciale posities. Soms zoekend naar de balans tussen privé en werk. Natuurlijk, dit vrouwendagboek is selectief. Heel selectief zelfs. Want tussendoor werken er ook in en om het EIC natuurlijk vele mannen in en aan de haven. Maar kom bij mij niet aan met het verhaal dat de haven een typische mannenwereld is. Ook al hebben we het over de Havenman van het Jaar en is ook het Haventalent van het Jaar een stoere jongeman. Op zoek naar female leadership hoef je niet ver te kijken. Want wie zijn ogen ook maar even de kost geeft, concludeert al snel: in de haven is vrouwelijk talent zo gevonden!

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, het informatieknooppunt voor onderwijs en bedrijfsleven in het haven- en industriegebied. (www.eic-mainport.nl)

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29