Column Talent Gevonden Februari 2014

Door Jaap Luikenaar *     

Niet werken – netwerken – werken. Dat is heel in kort de drietrapsraket voor wie – op zoek naar een baan -  gelooft in de kracht van netwerken. Kennis is macht, maar kennissen zijn machtiger. Ik ken iemand, die iemand anders kent, die ook weer iemand kent… Prima hoor, al die sollicitatietips, kledingvoorschriften, trainingen in nette brieven schrijven, een verzorgd uiterlijk en overtuigd spreken. Vooral doen. Maar wie kan terugvallen op een brede vrienden en kennissenkring hoeft zich over al die sollicitatierompslomp geen zorgen te maken. Neem plaats in de kruiwagen en een kennis die het beste met je voor heeft, duwt je  – hup – de bedrijfspoort door en zet je achter een pc of draaibank. Wat jìj wil!  

Ik vertelde het enige tijd geleden tijdens een gastles aan een groep vmbo-ers klas 4 die een dag in de haven op pad waren geweest en meer wilden weten over kansen op werk in de wereldhaven. De gastles telde twee gastdocenten: in de drie kwartier voordat het mijn beurt was, deed een recruiter van Burger King alle sollicitatietips & tricks uit de doeken. Het leverde fronsende gezichten op en naar mate de gastles vorderde leken de rimpels steeds dieper te worden.

Met een goed netwerk hoef je helemaal niet te solliciteren, zo was mijn openingszin. De gezichten klaarden iets op, en de monden vielen open. ‘Ik heb jammer genoeg geen netwerk, meneer’, zei een leerling. ‘Ik ook niet… en ik eigenlijk ook niet’. ‘Netwerken… dat is toch alleen maar voor old boys’, zei een meeluisterende docent van achter uit de klas. ’Maar net zo goed voor young boys en young girls, hoor’, vulde ik aan. Gegiechel. 

Met de klas hebben we toen voor een aantal leerlingen hun netwerk op het schoolbord helemaal uitgetekend. De familie, de buren, andere mensen in de straat, het elftal, de voetbalclub, de klas, de docenten, het buurthuis…. Eigenlijk heeft iedereen wel een netwerk, zo concludeerden we aan het eind voldaan. En om het begrip netwerk nog wat meer inhoud te geven had ik tien kluwentjes wol meegenomen met diverse kleuren. De hele klas ging staan met de handen in de lucht;  de kluwen werden uitgerold en gingen van hand tot hand. Met als resultaat een heel indrukwekkend netwerk. Zo werkt dat nou… enne succes allemaal jonges!

Einde gastles. 

Ondertussen netwerk ik me zelf al geruime tijd een slag in de rondte, op zoek naar (schrijf- en communicatie) klussen. Dat lukt maar mondjesmaat. Na een jaar zaaien, valt de oogst  tegen. Kennelijk is m’n netwerk – inclusief mijn digitale netwerk met alle Facebook en LinkedInvrienden en vriendinnen niet erg crisisproof. Heel recent liep ik – via een vriendin, dat dan toch  weer wel – tegen Werken In Netwerken aan, kortweg WIN. Een landelijk netwerk van mensen mét werk en mensen zónder.  Allemaal voelen ze dat de arbeidsmarkt van morgen er heel anders uit ziet dan die van vandaag. Termen als deeleconomie, kennis & vaardigheid delen en co-creëren vallen. De  WIN-ers onderscheiden samen-werken van samenwerken. Met als uiteindelijk resultaat (nog) meer voldoening in je werk en een (nog) beter gebruik van je talenten. De combinatie van idealisme (WIN wil een mooiere maatschappij) en zakelijkheid (WIN wil ook winst) boeit me, smaakt naar meer. Ook benieuwd: kijk eens op www.winrecept.nl. Soms is het slim om iets doms te doen, zegt de oprichtster van WIN

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29