Column Talent Gevonden Februari 2015

Door Jaap Luikenaar *

‘Optimum solution’

Regelmatig heen en weer treinend of tuffend tussen Zuidoost Brabant en Rijnmond kan je niet om  de bonte colonne logistiek- en vrachtverkeer heen. Vaak lees  je dezelfde grote namen: De Rooy, Jan de Rijk, C. van Heezik, Vos, Den Hartog, Van Spreuwel. Maar de verscheidenheid in het aanbod in enorm.  In de schaduw van de grote jongens verdienen honderden kleinere bedrijven – zo langzamerhand weer – een goede boterham.  Mooi is het om te zien hoe chauffeurs zich via de zijkant van hun truck proberen te onderscheiden van hun collega’s. En ook al rijden ze allemaal max 100, of 101 km/u, ze proberen elk een specialisme uit te dragen. Op zoek naar een eigen uitstraling teneinde klanten voor zich te winnen. Het aanbod aan slogans en  wapenspreuken is enorm. Ik heb onlangs op de A16 even een parkeerplaats opgezocht en noteerde achtereenvolgens : ‘Dedicated Transport Services’ , ‘Solutions In Logistics’ en ‘We Move to Europe’ , maar ook  ‘Optimum Solutions’ en ‘Logistic Services’, als ook ‘Cargo Care’, ‘Geconditioneerd Vervoer’  en ‘Your  International Solution’…

Juist dankzij onze Rotterdamse haven is Nederland uitgegroeid tot Het land van logistiek, distributie en transport.  Dat geldt natuurlijk ook andersom. Zonder achterlandnetwerk kan geen haven overleven. We zijn er trots op. Tenminste, zolang het hier allemaal niet té verstopt raakt, de truckers hun rechterbaan houden en de sector de milieunormen in acht neemt.  Die logistieke branche zelf voelt zich hier op en aan de snelweg meer dan thuis. En geeft Nederland als vestigingslocatie zomaar een 8-. Dat blijkt uit een onderzoek , uitgevoerd door Stec. De naam mag u vergeten. Het concludeert dat het merendeel van de grote logistieke bedrijven  zelfs wil uitbreiden, evenals overigens de verladers  - ondernemingen dus die spullen te vervoeren hebben. Groei: het impliceert meer magazijnen en meer trucks. Zuid-Nederland en de Randstad komen als de twee populaire regio’s uit de bus.

Doorslaggevend bij het bepalen van de vestigingslocatie zijn de transportkosten. Maar op plaats 2 en 3 staan – heel interessant – de beschikbaarheid van personeel en de personeelskosten.  Handig om te weten voor wie deze maanden een studiekeuze wil maken en mogelijk geïnteresseerd is in logistiek, transport of de distributiesector.  Denk aan beroepen als expediteurs, logistiek medewerkers, verkopers binnen- of buitendienst, planners, managers logistiek,  productmanagers, logistic engineers. Daarnaast werken er bijvoorbeeld  ook marketing- en financiële experts, economen en fiscalisten.

Rijnmond en de Randstad zijn qua personeelskosten dure regio’s: wie hier in de logistiek werkt (of komt te werken) verdient al gauw een paar honderd euro meer per maand dan andere veel minder ‘hotte spots’. Het maakt daarbij niet uit of je  in  een lagere of een hogere functie zit. Je verdient hier gemiddeld altijd meer dan elders.

Het bedrijfsleven en mbo-scholen hebben ooit een mooi akkoord gesloten en werken sindsdien nauw samen om de reguliere opleidingen naadloos te laten aansluiten op wat de markt vraagt. Wie zo’n opleiding volgt mag er dus een beetje  van uit gaan dat een baan snel gevonden is.  En met het recente o zo positieve onderzoek in het achterhoofd lijkt het erop dat de financieel economische dip over het dieptepunt heen  is.  Zo lijkt ook een baan in de logistiek een ‘Optimum Solution’, of – voor wie een internationale carrière ambieert -  een ‘Move to Europe ‘. Zeker als je bedenkt dat logistiek een van de zogenaamde ‘topsectoren ’ is waarin we als land internationaal willen uitblinken.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29