Column Talent Gevonden Januari 2009

Een h’eerlijk 2009

Tegen de tijd dat U deze column leest is de maand al weer bijna voorbij, zijn we de oliebollen en champagne meer dan zat en liggen de goede voornemens vast weer terug  in de kast. Een enkeling houdt zich misschien nog aan ‘t stoppen met roken’ of ‘t meer quality time aan thuis besteden’ maar meesten van ons zijn gewoon weer ‘druk’. Druk met dat werk wat er van vorig jaar nog lag, druk met de plannen voor komend jaar, druk met huiswerk en examens of,  in mijn geval,  druk met een nieuwe baan! Tja, dat krijg je wanneer je dagelijks bezig bent geweest om jonge mensen te stimuleren carrière te maken (in de Haven), dan kun je zelf natuurlijk niet stilstaan. Zonder dat ik er echt naar op zoek was stond ik toch ineens voor de keus, blijven zitten of helemaal iets nieuws beginnen. Ik heb me wel afgevraagd hoe dat nu werkt, zo’n kans die zich op een dag zo maar aandient. Ben je dan geboren voor t geluk, sta je er extra open voor of was je eigenlijk onbewust al op zoek? Nader onderzoek (lang leve google) leverde de volgende wijsheid op: “Door bewuster te handelen vanuit het toekomstig perspectief dwingen we het geluk af “… nou ja … toekomstig  perspectief,  zo duidelijk zie ik dat ook weer niet. Wel sta ik graag bewust even bij dingen stil (al is het alleen al maar om deze column te schrijven!). In gesprekken met jonge mensen afgelopen jaren ging t steeds om de vraag ‘wat wil je later worden’ zodat ze daar hun beroepskeuze op konden afstemmen. Belangrijker is misschien de vraag ‘wie wil je laten worden’. Helaas komt die wijsheid meestal pas later, na je eerste, tweede of soms pas vijfde baan. “Al doende leer men” zeggen we dan en hopelijk leren we ook over onszelf, over wat we graag doen (en dus ook goed in zijn) en over wat we belangrijk vinden (collega’s, prestaties, groei, afwisseling of zekerheid) en over hoe we oud willen worden (waar willen we op terugkijken). Door daar bij stil staan krijgt die toekomst wel wat meer vorm, doen we dingen bewuster en lukken er dingen op een manier die je geluk kunt noemen. Hoe dan ook, met dat ik U een h’eerlijk nieuwjaar toewens, schrijf ik ook mijn laatste column vanuit het EIC en geef ik het stokje over aan Jaap Luikenaar. Ikzelf ga me bezighouden met lekker en eerlijk eten, vanuit een organisatie waarin de trots op hun bedrijf net zo groot is al die van ons op onze haven dus waar ik me wat dat betreft al helemaal thuis voel. Ik wens u veel geluk en kan u aanraden daar af en toe eens bij stil te staan!

Manon Baartmans werkt als manager business development bij Kruidenier Foodservices en is te bereiken onder email m.baartmans@kruidenier.nl

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29