Column Talent Gevonden Januari 2010

door Jaap Luikenaar *

Cijfers, cijfers, cijfers. Overslagcijfers, beurskoersen; cijfers op je kerstrapport, winst-en verliescijfers. Goed of minder goed: we lezen het graag allemaal af aan de cijfers. Cijfertjes, dat is ook waar het rond de jaarwisseling om gaat. Hoe hebben we het afgelopen jaar gedraaid? Wat mogen we van het komende jaar verwachten?

De Rotterdamse haven verloor in 2009 een paar procenten. Een zeldzaamheid, want de toenemende welvaart en onze eigen, haast niet te stuiten, kooplust zorgen ervoor dat er ieder jaar altijd meer goederen over de wereld gaan dan het jaar daarvoor. En dat impliceert dat havencijfers jaarlijks een stijgende lijn laten zien. Dit jaar niet. We konden het ruim van te voren zien aankomen en hielden rekening met een flinke dip. Bleek uiteindelijk nog mee te vallen. Temeer daar concurrenten Antwerpen, Hamburg en Bremen het naar verhouding en tot ieders opluchting nét wat slechter deden dan wij. En dus was er weer tevredenheid met de op zich haast slechtste cijfers ooit.

Deze week kijken we natuurlijk allemaal naar de cijfers op ons eerste loonstrookje van het nieuwe jaar. De echte fanatiekeling legt zelfs het strookje van eind december ernaast. Het eindejaarsgesprek, de extra periodiek, de trendmatige verhoging, een bonusje misschien vanwege de extra overuren: wat heeft het uiteindelijk allemaal aan klinkende munt opgeleverd? En zorgt mogelijk ook een enkel meevallertje in de premieafdracht nog voor een betere verhouding tussen het bruto- en nettosalaris?

Fijn. Maar gelijkertijd: dat was het dan. Want meestal is de vreugde – maar gelukkig ook het verdriet – over cijfers van korte duur. Een loonsverhoging… ‘kickûh’, maar in februari of maart is de ‘sjeu’ eraf . En is het al de gewoonste zaak van de wereld.

En dus moet de kick, het plezier, ergens anders vandaan komen. Als het goed is van het werk zelf natuurlijk. Of van de combinatie werk en privé.

Gaat u (nog) harder werken dit jaar? Bedenk dan: nog beter werken is misschien beter. Of, nog beter: ga slimmer werken. Kent u ze ook, die echte talenten die de goede balans hebben gevonden. Ze zijn lekker bezig, ogen ontspannen en lijken hun werk altijd op tijd af te hebben. Ze hebben nota bene nog tijd voor een geintje tussendoor ook.

Jaloers op die collega’s? Maak dan eens een praatje met ze. Vraag eens hoe ze dat toch fixen. Talent gezocht, talent gevonden… blijk je het zelf te zijn.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29