Column Talent Gevonden Juli 2009

door Jaap Luikenaar *)

 - Waarom zitten linker en de rechter sportschoenen in aparte containers en nooit bij elkaar?

- Waarom worden TomToms vaak in de haven ingebouwd in auto’s

- En hoeveel auto’s kun je maken van volgeladen schip met ijzererts

- Is het eigenlijk wel veilig in de haven

Als havengids weet je het antwoord op de meest uiteenlopende slimme (en soms ook domme) vragen. Havengidsen zijn voor scholieren en studenten hetzelfde als een loods is voor een zeeschip. Ze kennen de (water-) weg, voorkomen dat je vastloopt en zijn een bron van allerhande haveninformatie.

 ‘Ik vind de haven geweldig: maar ik zou niet weten waar ik moest beginnen. ‘Zo liet een student zich laatst ontvallen bij een bezoek aan het Educatief Informatie Centrum (EIC) Mainport Rotterdam. Het haven- en industriegebied is groot, haast oneindig groot en veelzijdig. De bedrijven en het werk in de haven lopen sterk uiteen. Overslag, petrochemie, distributie, transport. Op het eerste gezicht een verwarde kluwen van activiteiten. In de haven kun je gemakkelijk verdwalen. Ondanks dat vinden jaarlijks zo’n 20.000 scholieren, studenten, docenten en decanen hun weg naar en door de haven. En na een dagje excursie komen ze vrijwel allemaal enthousiast thuis. Weten ze de gekste weetjes over de haven en kunnen ze mooie anekdotes doorvertellen aan hun vrienden.

De havengidsen van het EIC zijn een belangrijke schakel in de informatie aan het onderwijs. Er lopen er nu zo’n veertig rond. Vrijwilligers. Mensen met flink wat havenervaring in hun bagage. Opgebouwd in de vele jaren die zij in de haven hebben gewerkt. Op de bus en bij bedrijfsbezoeken geven ze informatie; vertellen ze over hun (vroegere) baan. Proberen ze zo de bekende ‘klik’ te maken met een groep scholieren of studenten in de bus.

Soms bestaat hun gehoor uit jongens en meisjes van een jaar of 12 met hun aardrijkskundeleraar die de haven op het lesprogramma heeft staan. Gidsen delen dan alvast de eerste klap uit…. En die is een daalder waard, weten we allemaal. Soms zijn het studenten, eerstejaars mbo, hbo, soms universiteit die net in Rotterdam komen studeren en iets van stad en haven willen weten. Of het is een vmbo- of havoklas die bezig is met een werkstuk over duurzaamheid, transport, milieu of over de handel.

Gidsen ontvangen een vaste dagvergoeding. Het EIC – nee, de haven – heeft er meer nodig. Jonge gidsen, of oudere, vrouwelijke gidsen, allemaal okay. Naast een rugzak vol enthousiasme om met jongeren om te gaan, is enkele jaren ervaring in de haven en industrie een vereiste. Dan kan je vertellen over je werk. Interesse in zo’n (bijbaan als gids voor één, twee of misschien wel meer dagen in de maand? Neem dan gerust eens contact op met Marianne van Gastel van het Educatief Informatie Centrum (EIC) op de Landtong Rozenburg, telefoon: 0181 – 296029. En als zij dan beet heeft, roept ze vast en zeker enthousiast: Talent Gevonden!

*) Jaap Luikenaar is directeur van Educatief Informatie Centrum (EIC) Mainport Rotterdam: hét loket voor het onderwijs dat een excursie wil maken naar haven en industrie.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29