Column Talent Gevonden Juli 2010

door Jaap Luikenaar *

‘Meneer, wilt u misschien een rose koek bij de koffie’? Achter mij klinkt de heldere stem van Claudia, tweedejaars studente personeel en arbeid aan de Hogeschool Rotterdam. Ik had me samen met EIC-collega Ronald achter de voorste rij tafeltjes in het klaslokaal genesteld voor de presentaties van twee onderzoeken door studententeams. Rose koeken…. Bij de eerste hap flitste het assortiment koeken uit mijn eigen studietijd aan me voorbij. Rose koeken, gevulde koeken, kano’s, spritsen, rondo’s, pennywafels en natuurlijk bastognes. Lekker goedkoop en er gaan er heel veel in een pak. Eigenlijk altijd wel meer dan je dacht.

Da’s ouwe koek zult u denken. Ja, maar eigenlijk ook weer niet. Zoals zoveel zaken niet lijken te veranderen op een school. Okay, de controle bij de ingang is strenger. Zeker. De conciërge is vervangen door (of aangevuld met) een veiligheidsman of vrouw. Met alle rompslomp rond identificatie van dien. Maar een hbo-klaslokaal verandert nauwelijks; kale tafels en stoeltjes.

Wat ook niet verandert  zijn de ‘schoolse zenuwen’. Voor de klas staan en iets presenteren; een beurt krijgen; een onverwachte overhoring. Of je mening geven over een boek. Jouw oplossing van de wiskunde som van links oven naar rechtsonder op het bord schrijven.

Nerveus, of het nu om een hedendaagse PPP (een powerpointpresentatie) gaat, of vroeger als je ‘naar voren moest komen’, voor het bord met een krijtje. Nervositeit resulteerde onherroepelijk in klamme gitzwarte vingerafdrukken op het altijd wat grijzige schoolbord. Gezonde spanning, heet dat dan. ’t  Is maar wat je gezond noemt. En waarvoor allemaal? ‘Als je verder wilt komen, moet je leren, jongen’, zei m’n vader altijd. Haast slaafs dook ik daarop maar weer in m’n wiskundesommen. Op weg naar weer een onvoldoende.

Verder komen?’ Kennis is macht’ noemen we het nu. En macht is in veel ogen waar het om draait. Op zijn minst geeft het een lekker gevoel. Niet bij mij… geef mij maar invloed.

Over ‘kennis is macht’ deze uitsmijter die ik ontleen aan een ambachtelijke bakker uit Maastricht. Tegenover ‘kennis is macht’ en ‘het geheim van de smid’ zette hij ‘kennis delen’. Kennis moet je juist niet voor jezelf houden, zo zei de bakker, maar doorvertellen. Wie kennis aan andere mensen gunt, is op de lange duur altijd beter of voordeliger uit. Meer profijt..

Tot slot nog dit: de scholen zijn dicht en gaan in augustus weer open. Bent u docent en twijfelt u nog of u uw klas  aanmeldt voor het scholierenprogramnma van de Wereldhavendagen?. Ik zeg: doen! Aanmelden via www.wereldhavendagen.nl .Stuur je talentvolle leerlingen de haven in. Niet alleen de klas, zeker ook het  bedrijfsleven zal u dankbaar zijn. Want als straks de vraag naar arbeid groter is dan het aanbod, wil iedere personeelsmanager kunnen roepen: talent gevonden.

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, hét infoknooppunt voor onderwijs en bedrijfsleven in het haven- en industriegebied (zie voor excursies en gastlessen: www.eic-mainport.nl ).

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29