Column Talent Gevonden Juli 2012

Door Jaap Luikenaar *

Als havenfan kocht ik ooit een klein plastic sleepbootje als cadeau voor de pas geboren dochter van een collega. PortOfRotterdam-logo erop geplakt om het nog wat serieuzer te maken en ten slotte een zelf gefröbeld gratis toegangskaartje voor de havenexpositie van EI Mainport. Tezamen een mooi pakketje. En dat allemaal onder het motto: je kunt nooit te vroeg beginnen om kinderen enthousiast te maken voor onze haven.  Het sleepbootje bleek onverwoestbaar en heeft jaren gefungeerd als badeentje. De collega ben ik uit het oog geraakt maar het zal me niet verbazen als het bootje van tijd tot tijd nog tussen het badsop is te vinden.

Hoe vroeg moet je ermee beginnen? Jongeren enthousiasmeren voor de haven. En hoe doe je dat? Het bekende gratis lespakket Gave Haven, voor groep 5/6 en groep 7/8 van het basisonderwijs is nu ongeveer de educatieve ondergrens.  Daarnaast is de havenkinderserie Naranjina op Nickelodeon er voor scholieren vanaf een jaar of 6-7. De pas heropende Professor Plons doe-expo in het Maritiem Museum spant echter de kroon. Want volgens de Professor Plons Spetterclub (Hallo Spetters!) is deze kindertentoonstelling zelfs al toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar. 

Er zit meer in de pijplijn. Het jongste Jong-Haventalent Jacob Bac bijvoorbeeld, loopt sinds zijn uitverkiezing jongstleden april stad en land (beter nog : stad en haven) af om mensen te interesseren voor zijn plannetje om een web van havenspeeltuinen te creëren. Aan de noord- en aan de zuidoevers van de Maas, tussen Brienenoord en Maasvlakte. Een prachtige uitdaging waar de jonge havenambassadeur van 2012 zeker de hulp zal inroepen van afstuderende bouwkundestudenten van TU Delft of onze eigen Hogeschool Rotterdam. 

Eigenlijk bestaat zo’n  havenspeeltuin al. Gek genoeg niet in het grote Rotterdam zelf, maar in de kleinste stad van Nederland: Madurodam. In de nieuwe Haven van Madurodam kunnen jonge bezoekertjes containers laden en lossen door zelf een kraan te bedienen. Zo ontdekken ze hoe moeilijk het werk van een kraandrijver eigenlijk is. Het lukt alleen door goed samen te werken met je vriendje. Zelfs op rustige dagen in deze nieuwe en nu ook interactieve  miniatuurstad in Den Haag is het in het havengebied dringen geblazen. Imagoprobleem? Mainport Madurodam heeft er als kleinste haven van Europa absoluut geen last van. 

Letterlijk spelenderwijs de haven terugbrengen in het dagelijkse leven. Vanaf het sleepbootje van de nul-jarigen tot aan bierviltjes met havenbanen in uitgaanscentra voor jongeren (ooit uitgedacht door studenten personeel en arbeid). Er bestaat een overdaad aan projecten. En daarnaast zit er nog een baaierd aan ideeën in de hoofden van velen die zich bezig houden met jongerencommunicatie in de haven. Het zijn stuk voor stuk prima stimulerende middelen voor de instroom van meer jongeren in openstaande vacatures in haven en industrie in de komende jaren. En op zijn minst heeft u nu ongemerkt een paar tips voor de zomervakantie zien passeren. 

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen en lespakketten over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29