Column Talent Gevonden Juli 2014

Door Jaap Luikenaar *

Talent Gevonden! Hoe vaak zal het woord ‘talent’ de afgelopen maand wel niet zijn gevallen. Trotse vaders en moeders over hun zo talentvolle zoon of dochter. Trotse docenten  over de high scores van ‘hun’ eindexamentalenten op school.  Afijn, het is diep in juli dus de meeste festiviteiten rond examens en tentamens zijn achter de rug. Evenals de recepties, borrels en bacchanalen na behaalde bachelors-  en masters degrees en wellicht promoties. De stropdas en de nette kleren hangen weer in de kast en hebben plaats gemaakt voor zomerjurk en andere lichte garderobe.  Vakantie!

Vakantie is het evenzo voor het leger niet-geslaagden. Hun vakantie begon met boosheid en frustratie, een vloek, een dichtgeknalde deur, nog een vloek, nog een deur….

Geslaagd of niet geslaagd. Over of blijven zitten. Gehaald of niet gehaald. Met de hakken over de sloot, of net die één-tiende punt tekort komen. Het verschil tussen uitzinnige blijdschap en onmetelijk groot verdriet  is maar al te vaak zo onrechtvaardig miniem. En oh, wat stort je wereld in, als je dan net aan de verkeerde kant van de streep belandt.

Je omgeving troost, is praatpaal en relativeert. Ach joh, dat ene jaartje … Ja, aan me hoela. Op zo’n moment ben je talent of geen-talent.  Het verschil is levensgroot: voldoende of onvoldoende is dan synoniem aan goed of slecht, arm of rijk, dom of slim…toe maar, wrijf het er maar goed in.

Vaak ook zijn er al snel na dat diepste dal de eerste tekenen van berusting. Op dat soort momenten staan dan ook de échte talenten op. Ik heb er eentje in mijn eigen kennissenkring. Margot heet ze . Zij behoort eveneens tot de club van verliezers, van de net-nieten.  Behoorde, moet ik zeggen. Want ze heeft de shit bij elkaar geveegd, haar tranen gedroogd en door alles en iedereen is ze uitgeroepen tot talent. En terecht!  Ze heeft de knop omgezet en zich  al aardig een voorstelling van het komend schooljaar gemaakt. Het wordt een rustig eindexamenjaar. Ze is dan ervaringsdeskundige en weet  immers wat haar te wachten staat. In dat extra groei-jaar krijgt ze volop de tijd om alvast verder te kijken en bedachtzaam haar keuzes gaat maken. Over wat ze gaat doen na het eindexamen van volgend jaar mei/juni.  Eén ding is zeker, namelijk dat ze dan een giga-groot feest gaat organiseren. Eentje waarin zijzelf het stralende en talentvolle middelpunt zal zijn.

U heeft het gemerkt. Ditmaal eenTalent-Gevonden  zonder haven. Bedoeld voor Margot en voor alle andere Margootjes in en om het havengebied die het niet of net-niet hebben gehaald. Die de haven in zicht hadden, maar de eindbestemming net niet haalden; die gehavend uit de examenstrijd  tevoorschijn kwamen; zich net niet konden handhaven.  Maar zie hoe ze volgend schooljaar opstomen, koers weten te houden en de haven van hun keuze uiteindelijk bereiken. Met vlag en wimpel. De haven en echte talenten weten elkaar te vinden. Sterker  nog: ze horen bij elkaar.

*) Jaap Luikenaar is columnist/tekstschrijver/redacteur, lobbyist en gastdocent met de Rotterdamse haven, industrie en transport als belangrijk aandachtspunt. ( j.luikenaar@gmail.com)

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29