Column Talent Gevonden Juli/Augustus 2015

Door Jaap Luikenaar *

Weer die Wereldhavendagen…

Goed gevonden, dat thema ‘Droomhaven. Want een beetje Rotterdammer kan het programma van de Wereldhavendagen na al die jaren inmiddels wel dromen. En voor de Schiedammer, Capellenaar, Briellenaar,  Vlaardinger of Rozenburger is dat niet anders.  Want wat schiet me zo te binnen? De openings-happening op vrijdag op het water voor de Wilhelminakade. De infostands en de vrolijke kraampjes van de havenbedrijven. De grijze loopplank van het al evengrijze marineschip, met officieren en matrozen in uniform. Capriolen en demonstraties op het water door  nautische dienstverleners zoals slepers , douane, roeiers, loodsen, zeehavenpolitie. Stoere mariniers in rubberboten  – met rookgordijn, lichtkogels en al –  die een kaping ensceneren. Met enorme knal (en de speaker die ouders met kleine kinderen daarvoor waarschuwt). De boeiende excursies naar  al die gastvrije bedrijven. Containers kijken ‘by night’. Het ritje met de Harbour Express: in een dampende  stoomtrein over de havenspoorlijn naar de Maasvlakte en met de bus en boot weer terug. Het vuurwerkspektakel met veel muziek en licht op zaterdagavond en de Slotact op zondag. En of het thema nu Droomhaven is (dit jaar), of Kleurrijke Haven (vorig jaar) of de Haven Smaakt naar Meer, dat maakt allemaal niet zoveel uit.

Want die door en door bekende havendagen vervelen geen moment. Het is eigenlijk net als Kerst, Oud & Nieuw, het WK-voetbal, het Zomercarnaval (…nou ja). Als het er op een gegeven moment niet meer zou zijn, zou je het missen en er flink de pest in hebben. De Wereldhavendagen is het jaarlijkse thuiskomen in de haven; elkaar weer zien na de vakantie; beetje bijkletsen aan de kade; de ervaringen op de eerste schooldagen van je kinderen uitwisselen. Dat werk, Gewoon lekker hangend over een dranghek de eerste competitieduels van Feyenoord, Sparta of Excelsior analyseren. Of die van je eigen cluppie natuurlijk. Logisch dus dat de organisatoren ook dit jaar weer rekenen op een half miljoen bezoekers. Met regen misschien honderdduizend minder en met heel mooi  weer zo’n honderdduizend meer.

De Wereldhavendagen kun je dromen, en toch zie je elk jaar weer iets nieuws en maak je nieuwe dingen mee.  Geen havendag is hetzelfde: wie in de haven werkt weet dat. En dat blijkt juist vaak ook een van de redenen om te kiezen voor een baan – of sterker nog: voor een carrière –  in de haven.  Afwisselend werk heet dat. Vaak onopgemerkt. Maar als twee dagen op de terminal of in een chemische fabriek precies hetzelfde zouden zijn, zouden medewerkers verbaasd thuiskomen. En  onder het avondeten aan tafel zeggen: jongens, wat ik nu toch heb meegemaakt: ik heb vandaag precies hetzelfde gedaan als gisteren.  Ondenkbaar.

Inmiddels ben je  ongetwijfeld  benieuwd naar het o zo vertrouwde programmaboekje: dat had je gedroomd! Want al schrijvende lees ik nu net op www.wereldhavendagen.nl dat je er dit jaar niet op hoeft te rekenen. Een evenementenkaart is het alternatief. Duurzaam en innovatief.

Tot slot herhaal ik de  laatste alinea van mijn droom-column van jongstleden april . “Mooi hoor: al dat dromen over de haven, over werken in de haven.  Ik citeer: Soms heb je van die dromen die je wakker houden… totdat je ze uitvoert! Dit is helaas geen eigen wijsheid, maar eentje die ik heb gepikt van de altijd prikkelende Loesje. Al dromend zie ik nu ineens ook het thema voor de Wereldhavendagen 2016 voor me. Want na Droomhaven vormt de Wakkere Haven het natuurlijke en logische vervolg.”

PS: leuk persberichtje was dat toch: het Havenbedrijf  Rotterdam heeft Sail Amsterdam onlangs geholpen bij de organisatie. Ben benieuwd of we 020 straks ergens tijdens  het Wereldhavenweekend ook tegenkomen. Ik denk het niet. Niet nodig.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29