Column Talent Gevonden juni 2009

door Jaap Luikenaar *)

 ‘Hallo lieve mensjes, sorry hoor, ik ben er even niet, maar…’

De Mainport Meewerkdagen stonden voor de deur. Ik wilde de afspraak met de twee hbo-ers die een dagje met mij op het EIC zouden meelopen nog even bevestigen en belde een van hen op. Geen gehoor en ik kreeg als troost een verfrissende verrassende voicemailstem te horen. Lieve mensjes. Dat klinkt anders dan anders. En zette me meteen op een vrolijk spoor. Want doorgaans brengt zo’n antwoordapparaat niet meer dan een hoogst noodzakelijk mechanisch, saai en onpersoonlijk geluid voort..‘Ik spreek niet tegen apparaten’, zo sprak mijn broer ooit eens vermanend in toen hij tevergeefs naar mij op zoek was. Zo’n ongebruikelijke reactie heeft op mij vaak een positieve uitwerking. Een nieuwe manier; een eigen wijze. Vastroesten, no way. Roest krijgt sowieso geen kans voor wie op de werkvloer contact houdt met jonge mensen. Een stageloper op je afdeling bijvoorbeeld. Ramen open en frisse lucht. Dat is een groot voordeel van werken met scholieren en studenten – stagiairs, afstudeerders, jonge onderzoekers. De besten onder hen worden soms heel deftig wel ‘young potentials’ genoemd. Eigenlijk wat u en ik gewoon talenten zouden noemen.

Jongeren die worden voorbereid op een baan in de maatschappij zijn net koekjes, zo verbaasde een Limburgse leraar mij onlangs. Je moet de juiste ingrediënten toevoegen, ze vervolgens op de goede manier bakken en uiteindelijk heb je dan een heel smakelijk koekje. Vergeet je iets of zet je de bakoven te hoog of te laag dan wordt het helemaal niets. De docent als bakker, hoe verzint-ie het. Over verrassend en verfrissend gesproken.

Nog even voortbordurend op die bakkerij: ‘young potentials’ zou best een aardige naam zijn voor een nieuw koekje. ‘Schat, neem je straks een pak ‘young potentials’ voor bij de koffie mee uit de supermarkt.’ Dat klinkt toch net even hipper dan de bekende chocoladekoekjes met die suffige naam ’Scholiertjes’. Of wat te denken van een koekje, even verderop in dat denkbeeldige schap onder de naam Talentjes? ‘Pap, de Talentjes zijn alweer op’…ik hoor het m’n dochter al roepen.

 Waar gaat dit over, zult u misschien denken. Noem het maar een verkapt pleidooi voor meer stageplekken; juist in deze tijd. Als medewerkers op contractbasis eruit vliegen vanwege de crisis, is het misschien een idee om achter dat lege bureau en die ongebruikte computer eens een talentvolle mbo-er of hbo-er neer te zetten. Wie weet bevalt-ie. Niet geschoten is altijd mis. En als tegen die tijd dat de stage is afgelopen ook de crisis ten einde is, en je hébt dan weer een vacature, is het geld voor een personeelsadvertentie mooi uitgespaard. Om nog maar te zwijgen van alle sollicitatie-rompslomp. Je hebt je young potential – nee, het talent – dan immers al gevonden.

 *) Jaap Luikenaar is directeur van het Educatief Informatie Centrum – EIC Mainport Rotterdam. Het EIC is al vele jaren hét onderwijsloket voor het hele havengebied en verzorgt ondermeer excursies voor scholieren en studenten. Zie www.eic-mainport.nl

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29