Column Talent Gevonden Juni 2012

Door Jaap Luikenaar *

Europoort, Eurolines, Euromax, Euromast, Eurodam, Eurodit en Eurodat.

De Rotterdamse haven – mainport van Europa- bulkt van de euro’s en van de  euro-benamingen. Als haven, als transportland zijn we gebaat bij Europa. Gebaat? Dat is bescheiden uitgedrukt. We ademen Europa, we kijken, praten, ruiken, voelen en denken Europees. Als haven zijn we Europa. En zonder Europa zijn we niets. Helemaal niks. Zonder Europa is niet alleen het stil aan de overkant, maar is het overal stil in de haven. Stil op de kade. Stil op het spoor en op de A 15 (maar evenzo op alle andere A’s, van A1 tot A67.) 

Kom dus niet aan met terugtrekken uit Europa, weg met de euro of met terug naar de gulden. Heb niet de illusie dat we beter af zijn als we ons weer achter de dijken verschansen. Nederland als het Rottumeroog van Europa. Stop dus maar gauw met discussies, praatjes, tv-programma’s en verkiezingsprogramma’s die de indruk wekken dat allemaal wel kan. Get real! Zonder Europa: dat is niet van deze tijd. Nederland-havenland bloeit mede dankzij het wegvallen van de grenzen. Dankzij vrijhandel en vrij vervoer van personen en goederen (Als je de tijd neemt kom je in de haven beslist alle 51 verschillende nummerborden uit evenzo vele Europese landen wel tegen). We bloeien en groeien ook dankzij kennisuitwisseling en talentenuitwisseling met Europese instituten. 

Geen rood-witte slagbomen, scherpe paspoortcontroles of andere douaneformaliteiten aan de grens. Wie wil bij Zevenaar nog wachten op de wisseling van locomotief of op zijn minst een treinmachinist. Met alle vertraging van dien. Gaan we ons straks trots op de borst slaan als we alleen nog maar de grootste haven van Nederland zijn? Met Amsterdam, Vlissingen en Harlingen als geduchte concurrenten? Kom op toch. We kunnen Europa aan; we kunnen de hele wereld aan. We horen tot de absolute wereldhaventop. Studenten overal uit Europa, China, Brazilië, India en uit Afrika niet te vergeten, komen kijken en leren hoe wij het hier doen. Hoe we de haven organiseren; hoe we vervoer, logistiek, industrie en in zo’n drukbevolkt gebied weten te passen. Hoe we zelf onze talenten opleiden en uitsturen en op Europees niveau ons partijtje stevig meeblazen. 

Natuurlijk: wees kritisch op Brusselse bureaucratie en Brusselse uitgaven, op aantallen heen en weer reizende meertalige ambtenaren. Zeker als ze ook nog eens slim declareren. Denk nog eens na bij overdreven bemoeizucht en zucht naar eenvormige Europese wetgeving. Zeker bij onderwerpen als overdwars draaiende grasmaaiers of het krommingspercentage van bananen en komkommers. Wees transparant en bemoei je niet overal mee, is de boodschap. Maar hou het daarbij. En heb niet de indruk dat je uiteindelijk beter afbent als je straks weer naar de bank moet om geld te wisselen. Zeker als je net de auto hebt gepakt en op het punt staat  om naar de Provence, Jutland of het Schwarzwald te rijden.

Fijne vakantie, in eigen land, of ergens in Europa.

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29