Column Talent Gevonden Maart 2011

door Jaap Luikenaar *

Krokusvakantie. Even een paar dagen Parijs. De thermometer weer zonnig.

In de tuin van het Musée Rodin spelen Franse schoolkinderen tikkertje. Ze rennen van het ene beeld naar het andere en weer terug. Hun juf heeft ze mee naar het museum genomen om ze wat kunst en cultuur te laten opsnuiven. Of ze het leuk vinden? Beter dan op school. Dat op zijn minst. De wereldberoemde beeldhouwer Auguste Rodin zegt hun nog even niks. Zijn voornaamste werk, Le Penseur? Nooit van gehoord.

Binnenin het museum ook veel jongeren. Studenten van de kunstacademie. Vol interesse voor de sculpturen van brons en marmer. Misschien speelden zij hier tien jaar geleden ook wel tikkertje. En zijn ze tussendoor nog weleens keer het museum geweest. Met hun ouders wellicht.

U begrijpt waar ik heen wil. De vergelijking tussen de haven en het Rodin museum is snel gemaakt. Wie op zijn tiende de ‘gave haven’ bezoekt en dat later op de vmbo, havo of  op het gymnasium nog eens doet, kan goed meepraten over de haven. Weet waar-ie het over heeft. Nog een paar keer Wereldhavendagen en het zaadje is gezaaid,

Even een zijsprongetje. In het verleden heeft een communicatiebureau de Penseur van Rodin eens als beeldmerk op een bolder aan de kade geposteerd. In die tijd leek een scherp onderscheid gemaakt te worden tussen de begrippen mainport en brainport. De peinzende havenwerker op de bolder moest uitbeelden dat je voor een baan in de haven wel degelijk over een opleiding en over brains moet beschikken. En niet alleen over spierballen. Het communicatievoorstel heft de eindstreep jammergenoeg nooit gehaald.

Terug naar al die schoolgaande en studerende jongeren die we zo graag iets meer van ons Rotterdamse haven- en industriegebied willen meegeven. Havenexcursies, voorafgegaan door een (gratis) havengastles, zijn dan natuurlijk een prima opstap. Zo’ n tip mag u van mij verwachten.

Maar er bestaan meer mogelijkheden. Binnenkort, op, 24, 25 en 26 maart staat Ahoy in het teken van het beroepenevenement Skills Masters. Vele duizenden scholieren komen daar op af in het kader van hun beroepsof studie-orienatie. Naar een apart Havenplein zullen ze tevergeefs zoeken. De haven maakt onderdeel uit van een groots Techniekplein. Daar zijn ook de chemie; de industrie en de energiebranche ondergebracht. Evenals onderhoudsbedrijven, metaal- en installatiebedrijven. Op een doe-activiteitenplein kan iedereen daar kennismaken met wat het zoal betekent om later in de wereld van de techniek- of van de haven, zo je wilt -  te werken. Goede salarissen en een baangaantie. Er wordt volop jong talent gezocht. Heb je talent, kom dan zeker eens kijken: slimme scholieren  – denk nog even aan Rodin’s Penseur – kiezen voor techniek.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29