Column Talent Gevonden Maart 2013

Door Jaap Luikenaar *  

‘Opa, ik mag naar bad 2 !’ Puck explodeert haast van enthousiasme als ze me het grote nieuws vertelt. ‘Ik kan 7 tellen op mijn rug drijven en nou mag ik door’. Ze zwaait met een grote plastic vis met twee gekleurde kieuwen als bewijs dat ze de eerste beginselen van het zwemmen onder de knie heeft. Als over enkele maanden alle zeven kieuwen zijn ingekleurd mag ze afzwemmen. Ja, de weg naar het A-diploma is nog lang, maar het begin is er.

Voor lezers zonder (klein)kinderen: de tijd van het zakelijk ogende groen-blauwe A-diploma is al geruime tijd voorbij. Het zwemvaardigheidsbewijs is zeker twee keer zo groot, voorzien van een waterdicht cellofaan en heeft door zijn uitbundige kleuren vooral een feestelijke uitstraling.  

Zwemmen is een must in Nederland Waterland. We zoeken het water maar al te graag op. Water heeft aantrekkingskracht: in het water, aan het water, op het water, onder water. Water is plezier, ontspanning, vrije tijd. 

Als ik deze column schrijf, kijk ik vanuit mijn vakantieappartement uit op het water. De Noordzee. We zitten pal aan boulevard van Egmond aan Zee. Je bed dichter bij zee kan haast niet, of je moet een tentje op het strand opslaan.

Het is koud. Een straffe wind uit het noord-oosten jaagt over het strand. Hier en daar een vlok sneeuw. En zelfs onder deze omstandigheden zoeken flink wat mensen de kust op. Kop in de wind en stevig doorstappen langs de vloedlijn…zo dicht mogelijk langs het heen en weer bewegende water. Een vissersboot passeert vlak onder de kust en ook bij nul graden Celsius probeert een fanatieke surfer zich op zijn board staande te houden. Door de verrekijker zie je nog veel meer activiteit verder op zee. Aan de horizon klappen de wieken van het windmolenpark. Daar achter doemt de ferry naar Engeland op. En voor de ingang van het Noordzeekanaal – de toegangsweg naar ‘020’ – liggen diverse schepen te wachten. 

Voor wie in de haven werkt is water niet alleen ontspanning en vrije tijd. Maar betekent water in eerste instantie vooral werk…werken…en goed geld verdienen. Werken aan het water, in het water, met het water, op het water en soms ook onder water. Spannend, uitdagend, afwisselend, internationaal, innovatief en toekomst gericht. Die negentig duizend ‘werkers’ in de haven ondervinden dat dagelijks aan den lijve. Voor veel van de ruim 1,2 miljoen mensen  in Rijnmond daarentegen lijkt de haven vooral een plek om naar te kijken of om over te lezen. Prima, maar gedurende vier jaar schrijf ik onder de kop ‘Talent Gevonden’ dat zo’n baan in de Rotterdamse haven écht de moeite waard is. Ik heb het in mijn dagelijkse werk bij EIC Mainport Rotterdam aan vele honderden scholieren en studenten vertelt. Studeren, bijscholen en vervolgens ook werken in de top vijf van de havenwereld, bij de marktleider van Europa. Het kan: de haven ligt bij wijze van spreken om de hoek. De haven zoekt talenten, zelfs in deze tijd. En straks, als de economie aantrekt, komt nog heel veel meer plek vrij voor talenten. Een zwemdiploma is dan hooguit een pré, maar zeker niet verplicht. 

*) Jaap Luikenaar was tot begin deze maand directeur van EIC Mainport Rotterdam – de havenexcursiefabriek voor scholieren en studenten –  en is momenteel op zoek naar een nieuwe baan in Noord-Brabant op het gebied van communicatie/lobby (tips: j.luikenaar@gmail.com )

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29