Column Talent Gevonden Maart 2014

Door Jaap Luikenaar *      

Heeft u dat nou ook?  Dat beetje ’schurende’ gevoel in de aanloop naar de verkiezingen. Al die hoopvolle beloften. Al die grote woorden. Alles samen. Met elkaar. Voor iedereen. Duurzaam, veilig en leefbaar. Eerlijk delen. Open en transparant. De zwakkeren ontzien.  Da’s toch logisch? Dat wil toch iedereen? Pfff…herkent u de verkiezingsretoriek. En al filosoferend denk je ondertussen: dat kan ik ook. Of: dat kan ik beter. Laat ik dus ook maar een partij oprichten. Zelf de politiek ingaan. Idealen verwezenlijken. Meehelpen de wereld een beetje te verbeteren.

Dit soort gedachten dwalen door mijn hoofd als ik de verkiezingsposters her en der door de stad weer zie. Of een verkiezingsdebat volg, live in een buurtcentrum of live op tv. De stembusstrijd. Al maanden zijn ze er mee bezig. De gevestigde partijen en de partijen (soms gewoon clubjes) die voor het eerst meedoen en de grote stap wagen. Iedere verkiezingen weer zie je ze opduiken. Ik vind ze wel sympathiek. Opkomend voor een herkenbaar belang – in de  politiek vaak ‘one issue’  genoemd. 

U begrijpt al waar ik naar toe wil (samen met U natuurlijk, laat dat vooral duidelijk zijn). De oprichting van de Havenpartij (HAP). Of – we doen toch alles samen – de Haven en Industrie Partij (HIP). Een partij die het belang van de 90.000 havenwerkers voorop stelt en tegelijk dat van de 1,5 miljoen mensen die om de haven heen wonen, werken en leven. U dus. HIP, een partij die een goed havenondernemersklimaat hoog in het vaandel heeft staan. En die alle havensores weg neemt. Een partij die veiligheid en leefbaarheid goed in het oog houdt (cameratoezicht) en tevens de privacy waarborgt. Een club die haven en stad weer dicht bij elkaar brengt: van Port of Rotterdam naar Part of Rotterdam.

Vanzelfsprekend zorgen wij voor vrij en gratis openbaar vervoer over water. Zeilboot, motorjacht roeiboot, zelfs de waterscooter met zijn hoog opspuitende waterstraal is er voortaan toegestaan. De Metro ondergronds doortrekken tot het meest westelijke deel van de – nog later aan te leggen – Derde Maasvlakte. Met geluidloze, energiearme en toch supersnelle treinen. En met.. O ja, een prachtige ranke, slanke hoge brug bij de ingang van de haven. Naar  Frans voorbeeld (denk aan de Pont de Normandie of Pont de Millaud). 

Droom vooral verder met je HIP-pe of HAP-pe havenpartij.

Scholen, kinderopvang, sportaccommodaties en winkelcentra, allemaal midden in de CO2-neutrale havengebieden. Kilometerslange wandelboulevards, vol aantrekkelijke terrassen. Evenals kleurige, strakke, fris ogende kantoorgebouwen. Stuk voor stuk pareltjes van architectuur. Plekken waar je graag wilt zijn en die je een goed (haven-)gevoel geven. Een nieuwe woonwijk aan de kust, waar goedbetaalde  havenwerkers (allemaal dus) graag willen wonen. Dicht bij hun werk dat hen zoveel carrièrekansen biedt dankzij moderne en hoogstaande arbeidsvoorwaarden. 

Wat doe je vanavond? Ach, laten we nog even gezellig de haven ingaan! Kijk, dat is nu precies de sfeer die de HIP en HAP willen creëren. U toch ook? Of zijn we vandaag dag en met de huidige politiek-van-de-haalbaarheid- eigenlijk al best een aardig eind op op weg naar die gedroomde haven van de toekomst. 

Dan ook zonder havenpartij toch dus maar even naar de stembus, straks!

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29