Column Talent Gevonden Mei 2009

door Jaap Luikenaar *

Hbo-ers verkennen haven als mogelijke werkplek 

‘Ik had geen idee waar ik moest beginnen’

Onderwijscafé’s, bedrijfsexcursies, werkbezoeken, een chique havendiner of op bezoek bij de havenwethouder. Ondanks de economische crisis is er een scala van initiatieven om talentvolle studenten voor het haven- en industriegebied te interesseren. Het evenement ‘Talent in je tent’ van Deltalinqs (belangenbehartiger van haven en industrie) en ‘talentontwikkelaar’ Boer & Croon hoort ook in dat rijtje thuis. Onlangs kwamen een kleine honderd vertegenwoordigers van bedrijfsleven en ook studenten af op de ‘Talent-in-je-tent’- bijeenkomst  in het Educatief Informatie Centrum. ‘De vraag naar talent overstijgt nog altijd het aanbod’, zo viel te horen. ‘We moeten studenten eerst boeien, dan binden en vervolgens ook zien te behouden’, zo deed lector Frits Blessing van de Hogeschool Rotterdam de strategie uit de doeken. Hij hoopt zijn hbo-studenten te boeien via het lectoraat Ideale Haven; het binden gaat onder meer via de website www.watertalent.nl en het behouden ondermeer door lid te worden van de Jong Havenvereniging. ‘Rotterdam telt zo’n 60.000 hbo- en wo-studenten’, zei Blessing. De haven beschikt dus over een flinke hooggeschoolde vijver om talent uit op te vissen. En dat is hard nodig om de concurrentie voor te blijven. Personeel blijkt – ook in de haven – nog altijd de grootste belemmering te zijn op weg naar innovatie.

Ook studenten en young executives in de haven kwamen aan het woord.’ Ligt die onbekendheid  nu aan de studenten of aan de havenmensen. Zijn ze echt wel geïnteresseerd in ons?, zo vroeg hogeschoolstudent Edwin Giljam zich af. Positiever was derde jaarsstudent internationale handel, Sjoerd de Jager.‘Havenmensen blijken gewoon heel aardige mensen te zijn, helemaal niet zo stug en ouderwets als ik altijd had gedacht’. Maar ja, hij was dan ook een van de vijftig uitverkorenen die in januari aan het Deltalinqs jaardiner had gezeten. Hij was was uitgenodigd om terug te blikken op zijn ervaringen tijdens zijn werkbezoeken aan de acht managers met wie hij destijds aan de dinertafel had gezeten. Die waren stuk voor stuik positief. De Jager stipte nog een andere vraag aan: hoe kom je binnen bij de haven. ‘Ik had tot voor kort geen idee waar ik zou moeten beginnen’.

Havenwethouders Mark Harbers (de bijeenkomst vond plaats een week voordat hij als wethouder opstapte) reageerde daarop door zijn oproep aan de havenwereld te herhalen om het in zijn ogen ‘meest veelzijdige werkgebied van Nederland’ vooral te blijven promoten binnen het onderwijs. ‘Jongeren kennen de haven alleen uit hun schoolboeken; wij moeten ze de haven laten voelen en beleven’!

Graffitti-schilderkunst siert EIC

Even later ontving Harbers het programma van Your World Port, het havenonderdeel van de festiviteiten in het kader van Rotterdam Europese jongerenhoofdstad (Your World). Hij zette daarna de eerste pennenstreken voor een graffitti kunstwerk op de muur van hert Educatief Informatie Centrum op de Landtong Rozenburg.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29