Column Talent Gevonden Mei 2010

door Jaap Luikenaar *)

Scholieren en studenten die op excursie door de haven gaan krijgen bij ons op het EIC Mainport Rotterdam altijd een op maat gemaakt programma voorgeschoteld. Het is uitvoerig vooraf doorgesproken met en doorgemaild naar de docent, de mentor en of de schooldecaan. De ene school wil een accent op de logistieke en de transportkant van de haven; de ander neemt energie als kapstok en weer een ander wil – het liefst met de laarzen in de blubber – kijken naar het opspuiten van  Maasvlakte 2. Of bij ECT vaak met open mond staren naar die wonderlijke volledig automatische -  dus onbemande – voertuigen die containers over de terminal vervoeren. AGV’s noemen we die in ons havenjargon: automatic guided vehicles.

De (petro)chemie hoort ook in dat rijtje favoriete havenbestemmingen thuis:  inclusief de raffinaderijen van Shell en BP. Twee bedrijven die volop in het nieuws zijn. Je zult in Barendrecht – ( bekend van de CO2-opslagplannen van Shell) – op school zitten en tegen je ouders zeggen dat je morgen de haven in gaat, inclusief een kijkje bij Shell-Pernis. Of in het excursieprogramma staat een bezoek aan de raffinaderij van BP: de laatste weken vrijwel alleen maar in het nieuws vanwege de ramp als gevolg van de lekkende oliebron in de Golf van Mexico  

Er rust een smet op termen als offshore, boorplatform en evenzo op het afvangen en opslaan van CO2, hoe mooi en effectief ook de bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering is. De oliebranche, belangrijk onderdeel van de haven is daarmee ‘vervuild’. Als er aan je imago wordt geknaagd is dat niet goed. Zeker niet in een tijd waarin talrijke banen vrijkomen en opgevuld moeten worden met nieuwe (jonge) krachten en het aanbod schaars is.

Al met al moet je als Shellman of  als BP-vrouw een goed verhaal hebben naar je omgeving. Inclusief die schoolgaande en studerende jongeren en hun docenten. Datzelfde geldt voor onze oliegidsen – doorgaans voormalige werknemers bij de oliegiganten – die de jongeren in de bus begeleiden. En die hebben een goed verhaal, kan ik u verzekeren. Ze kennen Pernis en Europoort van pijp tot pijp. ‘Je hebt kromme pijpen, rechte pijpen, kleine pijpen en grote pijpen, dikke pijpen en dunne pijpen’, wordt wel eens gekscherend als omschrijving van een  raffinaderij gegeven. De gidsenkennis gaat verder. Ze kunnen boeiend vertellen over technische vooruitgang, over vroeger, over nu, over duurzame energie van morgen en overmorgen en over (milieu-)veiligheid.

De arbeidsmarkt had onlangs nog een positieve signaal voor de oliebranche. Uit een zeer recent ‘arbeidsmarktgedragsonderzoek’ (woordwaarde bij scrabble vele tientallen punten… als je het een beetje goed neerlegt) onder 10.000 hoog opgeleiden, kwam Shell glorieus als eerste uit de bus en verstootte daarmee RABO-bank van de bovenste plek. (Overigens ook havenbedrijven als  AKZO-NOBEL en DSM staan in die Top-20). Da’s dan toch weer goed nieuws voor de branche die op zoek is naar nieuwe talentvolle medewerkers en dan ook weer snel hoopt te kunnen roepen: talent gevonden!

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, het informatieknooppunt voor onderwijs en bedrijfsleven in het haven en industriegebied. Voor excursies en gastlessen: zie www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29