Column Talent Gevonden Mei 2011

door Jaap Luikenaar *)

De Meimaand wordt doorgaans vaak de bloeimaand genoemd. Maar voor heel veel schoolgaande en studerende jongeren is het vooral de diploma-maand. De eerste diploma’s zijn  rond deze tijd al uitgereikt en een grote bups zal de komende weken nog volgen. Het is de tijd van krullige handtekeningen, mooie cijfers, nagels bijten, bloemen, zesminnetjes, angstzweet, opluchting en tranen van geluk. Mijn ouders hebben het er bij ons thuis ingestampt: maak je opleiding altijd af. Want voor wie zijn ‘papieren’ eenmaal op zak heeft, gaat een wereld van mogelijkheden open.

Natuurlijk: ook zonder rijbewijs kun je in een auto stappen en het gaspedaal intrappen… zolang Oom Agent je niet snapt. Maar ook zonder zwemdiploma maken velen straks op vakantie weer een zweefduik van de hoge duikplank in de Zuidfranse ‘piscine’ of het ‘Schwimmbad’ in het Schwarzwald. 

Afmaken of stoppen? Na zes jaar rechtenstudie  liep ik met alleen m’n kandidaats en een afgeronde diensttijd (dat toch wel) tegen m’n eerste echte baan aan. Bij vrijwel alle sollicitatiegesprekken in functies die daarop volgden, was mijn onafgemaakte studie een geliefd onderwerp van gesprek. Ik stuurde er een enkele keer zelfs op aan, want zat goed in m’n verhaal, waardoor die gespreken nooit stroef verliepen.

Wat is een diploma waard? Je zult maar afgestudeerd zijn aan Inholland en via de krant, je iphone of het Journaal moeten vernemen dat aan de echtheid van je hbo-diploma ineens flink wordt getwijfeld. In de haven lopen ze ook rond, hbo-ers van Inholland en hbo-ers van Hogeschool Rotterdam. En ze zijn hard nodig. Nu meer dan ooit. Net als afgestudeerde mbo-ers. Als we niet uitkijken komen we er straks jaarlijks zo’n tweeduizend te kort. En er wordt in sommige branches al flink aan scholieren en studenten getrokken… nog tijdens hun opleiding. Hoezo studie afmaken. Kom toch alvast bij ons werken en lekker gelden verdienen, wij scholen je zelf wel bij. 

Zelf heb ik inmiddels diverse hbo-ers als stageair of sollicitant aan het bureau gehad. Zeker ook van Inholland. Talenten waren het, zijn het. En nooit kwamen in die gesprekken het diploma of de cijferlijst aan bod. Wél het onderwerp van hun scriptie, het ‘waarom’ achter hun studiekeuze, de bestuurlijke bijbaantjes en andere zaken die in menig cv zo mooi onder het kopje ‘nevenwerkzaamheden’ staan gerangschikt. Vaak blijken juist dat ook de onderwerpen waar sollicitanten het meest warm voor lopen en enthousiast over kunnen praten.

Kortom: afgestudeerde Inhollanders op zoek naar een (haven-)baan hoeven zich echt geen zorgen te maken over de waarde van hun diploma. Echte talenten weten wel andere manieren om zich in de kijker te spelen, al is het via hun eerste ‘veterstrikdiploma’.

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de ‘excursiefabriek’ van de haven voor scholen en andere opleidingsinstituten, zie ook www.eic-mainport.nl

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29