Column Talent Gevonden Mei 2013

Door Jaap Luikenaar *  

Voorjaar! Werk aan de winkel voor alles wat leeft. Het havengroen (en dat is flink wat)  wordt groener, staat in bloei, krijgt knoppen of  barst open. Op de Maasvlakte en in de Europoort is het broedseizoen in volle gang: niet alleen bij de – soms vermaledijde -  meeuwen, maar evenzo bij meer zeldzame vogels als  kluten, wielewalen, lepelaars en bruine kiekendieven. Ook nabij de olietanks van Team Terminal is de natuur actief en is de schaapskudde uitgebreid met lammetjes. Elders in het havengebied, op de Landtong Rozenburg, zullen de Schotse Hooglanders en konikpaarden inmiddels voor nieuw nageslacht hebben gezorgd (konikveulentjes?) of op het punt staan dit te doen.

Voorjaar is ook de tijd van klussen, van onderhoud. Een druppel olie hier, een lik verf daar, een grote of  kleine reparatie en meer van dat werk. Je moet je er vaak even toe zetten, maar oh, wat een voldoening als de  klus is geklaard. Overvallen door zo een ‘onderhoudsbui’ heb ik dezer dagen samen met mijn vrouw de plantengroei op het graf van mijn vader aangepakt. Dat was na vele jaren hard nodig: de steen was overwoekerd. Snoeien hielp niet meer: we hebben al het groen er rigoureus uitgetrokken. Zijn vervolgens naar een tuincentrum gegaan en hebben het graf een complete make-over gegeven. Wat een voldoening na een paar uurtjes werk.

Met een beetje tijdig onderhoud hadden we ons die uitgaven natuurlijk kunnen besparen. Onderhoud,  je kunt niet zonder, dat blijkt maar weer. Zo is het ook in de haven en de industrie. Apparaten en installaties moet je onderhouden. Niet alleen in het voorjaar, maar door het hele jaar heen. Anders loopt het systeem vast, krijg je roest, slijtage of andere malheur of gebeuren er ongelukken. En dat betekent betalen, kosten maken.

Voor onderhoud heb je onderhoudsmensen nodig: slimmeriken, handige jongens of meiden. Technici of techneuten die weten hoe je spullen uitelkaar kunt halen en na een beurt ook weer in elkaar kunt zetten. Dat geldt voor een mobieltje, een Ipad of  een scooter, maar idem doto voor een scheepsmotor of een afsluitklep in de olieraffinaderij.

U voelt hem al aankomen: onderhoudsmensen zijn in de haven hard nodig. Of eigenlijk niet alleen in de haven, maar in heel Nederland. Zonder technici staat ongeveer alles wat beweegt stil. En dat gaat ons op den duur geld kosten. Kies Exact! zo luidde de slogan van het onderwijsministerie eind jaren tachtig. En eigenlijk is de situatie nu niet veel anders. Via het landelijke ’Techniekpact’ wil het kabinet de animo voor techniek en een techniekopleidingen vergroten. In en om de haven zijn Ondernemers, Onderwijzers, en Overheden  – de drie O’s – daar al jaren volop en gezamenlijk mee aan de slag. Via baangaranties, havenexcursies, lespakketten en mooie techniekscholen met prima opleidingen. Het is van groot belang daar nu ook een vierde O eens nauw bij te betrekken: ouders! De techniekkennis bij ouders is verouderd en dringend aan een onderhoudsbeurt of  make-over toe. Want O wat is die rol van ouders bij studiekeuze toch essentieel en vaak o zo doorslaggevend. 

*) Jaap Luikenaar, journalist/tekstschrijver, gastdocent,  presentator, dagvoorzitter lobbyist. (j.luikenaar@gmail.com)

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29