Column Talent Gevonden November 2009

door Jaap Luikenaar *

Jongeren, je hebt ze in alle soorten en maten. Op het Educatief Informatie Centrum van de haven – het EIC Mainport op de Landtong Rozenburg – omringen ze ons een groot deel van de dag. Iedere werkdag weer. Een paar volle bussen per dag. Twintigduizend unieke scholieren en studenten per jaar. Uitgelaten of teruggetrokken; brutaal en open of soms verlegen. Een aantal is heel stoer en populair, voorzien van een schare aanbidders. En jongeren die ervan dromen ooit ook zo populair te zijn.

De een is volop geïnteresseerd in een dagje haven, loopt voorop, steekt klasgenoten aan. De ander gaat schuil onder z’n capuchon, stapt als laatste uit de bus en lijkt afgesloten van de wereld om hen heen. Laat staan dat de havenwereld hem iets zegt.

Al multitaskend zie ik ze zo halverwege de excursiedag bij ons binnen. Stiekem in de weer met hun iPod-nano, iPod-shuffle of iPod-touch; het oortje van de mp3-speler zorgvuldig verborgen onder een haarlok en voortdurend in gesprek met klasgenoten om hen heen.

Eenmaal binnen geeft de havengids uitleg over de opdrachten en de route van de tentoonstelling en ik vraag me af wat ervan blijft hangen.

Laatst stelde een docent me gerust. Je staat verbaasd over wat leerlingen oppikken van zo’n dag in de haven, zei ze. Op de havenexcursie lijkt het of ze met alles bezig zijn behalve het onderwerp waarvoor ze komen. Maar als we de volgende dag in de klas nog eens terugblikken, zo komen allerhande indrukken – onverwacht -  toch bovendrijven. En dan blijkt de informatie van de EIC-havengids wel degelijk opgepikt. En hebben de mega-afmetingen van de kranen bij de EMO-overslag of de gigantische papierrollen bij Interforest wel degelijk indruk gemaakt. Evenals die onbemande en daardoor mysterieuze containervoertuigen die bij ECT altijd precies de juiste plek (stack) weten te vinden.

Wat houdt jongeren bezig. Op de EIC-tentoonstelling ga ik stiekem wel eens bij een groepje jongeren staan. Bij onze nieuwe baggersimulator of bij onze patrouilleboot van de zeehavenpolitie bijvoorbeeld. Voel me dan een beetje KGB-agent en probeer onopvallend iets van hun gesprekken op te vangen. Waar hebben ze het over? Nee, echt niet altijd over de haven…Een andere actualiteit kreeg voorrang. ‘Heb jij al griep?’ vroeg een stem, waarna zich een vluchtige discussie ontspon over prik of geen prik. Vervolgens werd de hele vriendenkring afgelopen en achter enkele namen werd – bij wijze van spreken – al een kruisje gezet omdat hij of zij snotterde, kuchte of  de laatste tijd wat belabberd uit de ogen keek.

Zelf maak ik dagelijks een fikse treinrit tussen het zuidoosten van het land en Rotterdam CS. ’s Ochtends heen  en ’s avonds weer terug. Als ik om kwart over zeven op een donker perron 6 van  station Eindhoven sta, wemelt het ook daar al van de jongelui. Allemaal op weg naar hun studie- of schoollokaal. Ook daar hetzelfde tafereel en ongetwijfeld hetzelfde soort gesprekken als rond en op het EIC. Mooi spul hoor, die jongeren. Mooi om er tussen te werken. En er zit ongetwijfeld heel veel talent tussen. Ook voor haven en industrie. Wie zoekt vindt zeker en roept dan: talent gevonden!

* Jaap Luikenaar is directeur van het Educatief Informatie Centrum (EIC-Mainport Rotterdam): hét informatieknooppunt voor onderwijs en bedrijfsleven in het haven- en industriegebied

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29