Column Talent Gevonden November 2012

Door Jaap Luikenaar * 

Kom op Jaap, aan je huiswerk! Onze lieve Heer heeft je hersens gegeven, dus die moet je gebruiken ook. En hou op met dat gelanterfant. Geen excuses meer. Hup, aan de slag! Je wilt toch naar het lyceum…Ik hoor het m’n moeder  nog zeggen.

Ja, ze zat er bovenop en had het beste met me voor. Net als bij de meeste kinderen in mijn klas. Als ouder zorg je voor een gedegen follow-up na de lagere school  Stel je voor dat je naar de ulo of lts moest – de vmbo uit de jaren zestig.  Tegenwoordig hoor je vaak: ik hoop toch zo dat-ie in ieder geval de havo haalt.

Ongemerkt werk je op die manier mee aan het niet al te beste imago van het vmbo. Laat staan aan het beeld van praktijkonderwijs: de school die leerlingen met beperkte capaciteiten opleidt om direct op de arbeidsmarkt aan de slag te gaan. Natuurlijk staan ook daar kennis en vaardigheden voorop, maar vooral ook normen en waarden: respect en collegialiteit. Het diploma is bijzaak. Ten onrechte wordt het praktijkonderwijs vaak lelijk in de hoek gezet; evenals de banen waarvoor ze opleiden: schoonmakers, vuilnisophalers, keukenhulp, autowassers, orderpikkers, inpakkers, conciërges, magazijnwerkers en briefbezorger. Het zijn stuk voor stuk banen waarvoor je al na  een heel  bescheiden opleiding geschikt bent. Tegelijkertijd zijn het banen waarvan de gevolgen niet zijn te overzien als er niemand was die ze zou uitvoeren.

Gesprekken met docenten op de praktijkscholen wijzen op de frustraties bij menig kind dat naar een opleiding boven zijn niveau wordt gestuurd en daar vaak jaren doelloos en uitzichtloos blijft hangen om uiteindelijk als twintiger in de bijstand te belanden.

We hebben er te weinig oog voor. Ook in Rotterdam. Ook in de haven. We roepen heel hard dat het havenwerk steeds ingewikkelder wordt en daarmee op een steeds hoger niveau komt. Een mbo-stagiair op niveau 1 of 2 is al lastig te plaatsen: mbo 3 en 4 lijkt de ondergrens. En zonder diploma kom je de haven niet eens in.

Veel van dat laag gewaardeerd werk wordt verdeeld over het gewone personeel. ‘Ik wordt er gestoord van dat ik steeds  de koffie moet halen’, roept de directiesecretaresse.  Waarom heeft haar baas geen jonge toegewijde ‘koffiejuffrouw’ in dienst genomen. Iemand die er plezier in heeft om niet alleen de directie maar de hele etage van verse koffie te voorzien?

Die potentiële koffiejuf van 20 zit nu werkloos thuis en wacht op haar uitkering. Aan ons pensioen draagt ze geen cent bij.

Meer lager geschoolden aan werk helpen, ook in de haven. Laat dat eens een extra uitdaging zijn. Aan bedrijven in het Waal/Eemhavengebied: durf verder te kijken dan de crisis; denk een paar jaar vooruit. In jullie achtertuin – de aangrenzende deelgemeente Charlois -  zitten vele  honderden potentiële schoonmakers, schilders. koffiedames, administratieve hulpen en jonge handige klussers thuis te wachten op een telefoontje. Reken maar dat er talenten tussen lopen. 16, 17, 18 jarigen die nu niet aan de bak komen. Leerlingen en oud-leerlingen van het praktijkonderwijs. Geen beste huiswerk-makers. Niet van huis uit gestimuleerd. Maar vaak wel met passie en een (beginnend) geloof eigen kunnen. Onder gedegen begeleiding vanuit de praktijkschool willen ze dat graag in een écht bedrijf toepassen en uitbouwen.   

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen en lespakketten over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29