Column Talent Gevonden Oktober 2009

door Jaap Luikenaar *)

Onderwijscafé. Wat een aantrekkelijk woord eigenlijk: een nieuwe ontspannen plek om les te geven? Wiskunde aan de bar? Engelse les met verse koffie en een appelpunt? Een nieuwe onderwijsvorm soms? Het zal schoolgaande of studerende jongeren als muziek in de oren klinken. ’s Ochtends op de fiets of brommer niet langer naar school, maar op weg naar het onderwijscafé. Café, de plek waar de oer-Hollandse gezelligheid is uitgevonden.

De werkelijkheid is anders, maar niet minder gezellig. Het is de ontmoetingsplek tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Onderwijscafe’s  kennen als belangrijkste bezoekers docenten, decanen en onderwijsmanagers en anderzijds personeelsadviseurs, HR managers of adviseurs arbeidsmarkt. Anders gezeg: dames en heren die jongeren opleiden voor een baan in de maatschappij schuiven aan tafeltjes met mensen die jonge mensen, schoolverlaters, na hun sollicitatie aannemen of afwijzen of hen begeleiden bij hun eerste carrièrestappen.  Ze praten over hun werk: over het aansluiten van het (beroeps)onderwijs op het werk in haven en industrie. Een onderwerp waarover de eerste discussies al 700 jaar geleden plaatsvonden bij het ontstaan van de haven. Die aansluiting behoort de laatste jaren zeker tot de top tien van breedsprakige brabbelonderwerpen op workshops, seminars en congressen.

Wie daarover abstract praat wordt pardoes het onderwijscafé uitgezet. Docenten doen er namelijk concreet zaken: maken klinkklare afspraken over stages of over een bedrijfsexcursies (via bemiddeling ons EIC natuurlijk!) en bedrijven zetten onderzoeksopdrachtjes uit bij een school.  De school is er op zoek naar praktijkvoorbeelden om de theorie levendig te maken en het bedrijf op zijn beurt is op zoek naar slimmeriken en vooral naar hun kennis. ‘Inside out, outside in’, heet dat zo treffend bij de Hogeschool Rotterdam.

Zo ontstaan creatieve ideeën om jongeren geïnteresseerd te laten raken in het Rotterdamse haven en industriegebied. Verwerk haven en industrie in je lesprogramma. Hoe? Een middagje havenduits bijvoorbeeld. Duitse les op lokatie, dus bij een overslagbedrijf bijvoorbeeld  waar ijzererts en steenkool naar ‘Das Hinterland’ worden verscheept. In samenwerking met klinkende Duitse havennamen als Thyssen Krupp, Deutsche Bahn,  Schenker of Kühne & Nagel. Duits is misschien niet hip, maar op die manier wel hip te maken. Wiskunde idem dito: een wiskundeleraar belde laatst naar het Educatief Informatie Centrum (EIC-Mainport Rotterdam) met de vraag of hij met zijn klas een  windmolen in het havengebied kon bezoeken. Hij wilde zo zijn leerlingen de omtrek van een cirkel laten meten en hen vervolgens de bekende pi-formule uitleggen  Er staan tientallen windmolens in het havengebied, dus wiskundedocenten: zoek er één uit en koppel de wiskundetheorie op een onvergetelijke manier aan de praktijk.

Nog meer creatieve voorbeelden:  studenten sportmarketing willen een onderzoekje doen bij de distributiecentra van Reebok of Adidas en fotografiestudenten van de Willem de Koning Academie laten zich in de haven inspireren tot mooi fotowerk, samen met een groep middelbare scholieren. En een 3e jaars-student van het Grafisch Lyceum kijkt momenteel kritisch naar onze EIC-huisstijl en komt met een nieuw voorstel…..Zo is deze aankomend graficus eigenlijk nu al een ‘havenwerknemer’ en als-ie het goed doet, hebben wij weer een Talent Gevonden.

*) Jaap Luikenaar is directeur van het Educatief Informatie Centrum – EIC Mainport Rotterdam. Het EIC – op de Landtong Rozenburg –  is hét informatieknooppunt voor onderwijs en bedrijfsleven in de haven.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29