Column Talent Gevonden Oktober 2011

Wie op school, thuis of op het werk precies weet waar het om gaat en weet wat er van hem of haar wordt gevraagd, heeft het – zo heet het -  van A tot Z begrepen.

Al enkele jaren geleden is in de haven een boekje verschenen over havenberoepen. Van A tot Z heet het – van Accountant tot Zeeman. Om te laten zien dat er meer banen in de haven zijn dan het bekende sjorren van containers, het beloodsen van een schip of het besturen van een bulkkraan. Noem mij een letter van het alfabet en ik zoek er een leuke havenbaan voor u bij.

Zo veel banen zoveel opleidingen tot een baan in de haven. Niet alleen met de beroepen, ook met het aantal opleidingen dat de haven rijk is, kan ondertussen wel een alfabet worden gevuld: van Albeda en STC tot Zadkine. Trots zijn we natuurlijk op het STC: het Scheepvaart en Transport College met scholen die een havenexcursie waard zijn. Het blauw-wit geblokte STC-gebouw is een baken aan de Maas. Begin deze  maand werd de spiksplinternieuwe STC locatie in Brielle geopend waar Proces en Maintenance Opleidingen zijn gevestigd. Hypermodern materiaal waar iedere docent maar zeker ook iedere leerling zijn vingers bij aflikt. Haast een eer om hier je opleiding tot procesoperator en onderhoudsmonteur te (mogen) volgen. Wie zo’n techniek-opleiding wat dichter bij Rotterdamse stadshart wil doen, heeft mooie alternatieven: de RDM Campus bijvoorbeeld, op het voormalige RDM terrein waar het Albeda College zijn technische opleidingen heeft ondergebracht.

Havengerichte opleidingen zijn procestechniek en maintenance zijn er ook in Hoogvliet waar Zadkine-Haven is gevestigd. Ook aan een opleiding tot havenbeveiliger wordt daar hard gewerkt. En voor wie later commercieel in de haven aan de bak wil heeft Albeda natuurlijk zijn internationale handelsopleidingen aan het Zuster Hennekenplein, pal achter het Centraal Station.

Nog verder weg van de haven, in Rotterdam Alexander tot slot heeft Zadkine zijn installatie en koudetechniek’school’: een prima start op niveau voor technische mbo-ers die straks in de haven in (of rond) koelcellen wil werken of bij de (eveneens gloednieuwe)  ‘koele’ LNG-terminal op de Maasvlakte. Tot zover maar wat voorbeelden van het alfabet aan opleidingen voor de haven.

Het ‘van A tot Z’ tenslotte geldt ook voor de haven(mede-)werkers en havenmanagers. Traditioneel werken er vooral veel ‘Henken’ in de haven; ‘Ingrids’ zijn er later bij gekomen. Verder werkt daar natuurlijk ook menig Achmed en menig Zamira. Kijkend naar de instromende jongeren vanuit het Rotterdamse beroepsonderwijs gaan dat er meer worden. Zo wordt de havenbevolking over enkele jaren wat meer een afspiegeling van de kleurrijke en cultuurrijke bevolking van Rotterdam-Rijnmond. Goed voor de haven, goed voor de stad. Goed ook voor wie op zoek is naar talent en daarbij eens in een andere vijver wil (durft te) vissen.

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam: de havenexcursiefabriek en proeftuin voor het onderwijs en organisator van gastlessen over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29