Column Talent Gevonden Oktober 2013

Door Jaap Luikenaar *     

 ‘De woningblokken van  het tuindorp liggen in het zilveren licht van de voorjaarsmorgen. Terwijl ik rondkuier, worden er vage herinneringen  aan rust en verpoozing in mij wakker. Ik tracht de stemming, waarin deze koele klinkerstraatjes en die dorpsche stilte mij brengen te verklaren. En dan valt het me eindelijk in: zo loop je in je vacantie door onbekende dorpen. Wég uit het opgewonden rumoer onzer groote steden,  genietend den eenvoud van de landelijkheid en de kalmte van een emotieloos bestaan.’ (bron: www.verhalenboot.nl) 

Enkele weken geleden verzeilde ik achter de tv per ongeluk in een uitzending van Brandpunt.  Een cameraploeg was naar het dorpje Moerdijk  afgereisd. Doel van de reportage was  somber beeld te schetsen van een dorpje dat het slachtoffer dreigt te worden van de expansiedrift van de haven van Moerdijk.  Ik vond het een nogal ‘old school’-achtige uitzending.  Zo voorspelbaar ook. Onrust onder de dorpsbewoners. Het dorp loopt langzaam leeg. Huizenprijzen kelderen want onverkoopbaar. Herrie, stank, onveiligheid  en  ander denkbaar onheil passeerden de revue. En dat allemaal als gevolg van het rapport dat oud minister Ed Nijpels en zijn commissie uitbracht naar aanleiding van de plannen  voor de havenuitbreiding van het havenschap Moerdijk. Conclusie de leefbaarheid van het dorp gaat achteruit.

En om de stemming verder te drukken en zijn toekomstvisie op Moerdijk nog wat steviger neer te zetten,  reed de verslaggever iets verder door. Hij koerste naar het Vlaamse dorpje Doel dat jaren geleden  werd geslachtofferd  ten faveure  van de  uitbreiding van de Antwerpse  containerhavens (‘dokken’). 

Dat ritje had het tv-team zich kunnen besparen. Veel interessanter zou het geweest zijn om  vanuit Moerdijk, op de terugweg naar de studio in Hilversum,  de A15 te pakken en de afslag Heijplaat, Pernis  of Rozenburg te nemen. En daar eens te filmen hoe bewoners  aankijken tegen de haven.  Eens te praten met de leden van het Platforms Hinder en Veiligheid, bijvoorbeeld. Om te horen hoe bewoners en bedrijfsleven samen oplossingen vinden.  Om de term ‘dubbeldoelstelling’ eens te laten vallen: groei van bedrijvigheid met gelijktijdige verbetering van het woon en leefmilieu.   Deze Rotterdamse aanpak wordt wereldwijd als uniek gezien: stedenbouwers, projectontwikkelaars, en studenten ruimtelijke ordening uit alle hoeken en gaten van de wereld komen hier kijken hoe je een world port en een world city harmonieus kunt ontwikkelen.

Ook vanwege  de expertise op het terrein van leefbaarheidsprojecten die het Rotterdamse havenbedrijf de afgelopen jaren  heeft opgebouwd, doet de Moerdijkse haven er goed aan om de samenwerkingsafspraken met  Rotterdam nu maar eens gauw in daden om te zetten.

Tot slot: het is zó gemakkelijk om in een eenzijdige reportage af te geven op havenontwikkelaars alsof het nietsontziende geldwolven zijn  die economische  groei boven alles zetten.  Het leidt ook alleen maar tot gemakkelijke reacties,  zoals deze op de website van Powned:  ‘Hoe de fuck kan je een dorp opdoeken terwijl er nog een paar duizend man wonen? Welke gek zit hier achter? Je kan toch niet een heel dorp uit hun huis sturen zodat de haven kan uitbreiden?, aldus een  zekere ‘Guusd’.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29