Column Talent Gevonden September 2009

door Jaap Luikenaar *

Het was zondagmiddag, zo tegen vijven. De Wereldhavendagen liepen op hun eind. Drommen mensen stroomden de Rotterdamse Wilhelminakade af. De Erasmusbrug over, naar de tramhalte of de grond in, om met de metro weer thuis te komen.

Op het Arbeidsmarktplein was nog iemand volop aan het werk. Een beroepsfotograaf. Heel geconcentreerd stond hij zijn plaatjes te schieten. Hij had haast want wilde zijn foto-archief nog wat bijwerken met recente opnamen van wat zich op en aan het water afspeelde. De haven fotograferen bleek zijn lust en zijn leven. ‘Het is de enige plek waar de economie zichtbaar is’, zei hij. Mooi gevonden. Haast een reclameslogan, dacht ik. Waar moet ik de economie anders fotograferen, vroeg hij. Op de beursvloer soms? Of in kantoorpanden waar mensen naar een computerscherm staren of  rond een tafel zitten te vergaderen?

Nee, economie is voor hem vooral ‘haven’. Ik zag het al voor me: zijn fotoarchief , digitaal natuurlijk. En onder het kopje ‘ economie’ allemaal stoere illustraties van haven en industrie.

Voor mij weer zo’n bewijs dat het hier op en aan het water toch allemaal wordt verdiend. Pijler onder ’s lands economie. Die trotse boodschap ging er dat weekend bij mij goed in. Want na drie dagen ondergedompeld te zijn in de Wereldhavendagen was mijn haventrots toch al tot grote hoogte gestegen.

In de haven gaat het dus wel degelijk om toegevoegde waarde. En niet alleen om het ‘domme’ overslaan tonnen en groot-groter-grootst. (Hoewel veel van wat er dat weekend op het Wereldhaven-water gebeurde toch vooral big and beautiful was.)

Daags na de Wereldhavendagen voerde ik een gesprek met mensen van kenniscentra die zich bezighouden met de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Zij kwamen met positieve signalen. Heel voorzichtig nog, dat wel. Er komen zo nu en dan weer stageplekken vrij. De haven heeft dit jaar op diverse fronten nee moeten verkopen als zich jong talent aandiende. Nog even op de tanden bijten en de vraag naar talent zal weer aantrekken. Ondertussen houdt Jong Havenvereniging de interesse voor dat magische woord ‘talent’ vast door eind van het jaar het ‘JongHavenTalent’ te kiezen (meedoen: zie www.watertalent.nl). En na die verkiezing zitten we al in 2011; gaan we economisch gezien weer de goede kant uit en hopelijk zullen personeelsmanagers dan weer frequent en met het bekende gebalde vuistje kunnen uitroepen: ‘Yes, Talent Gevonden’.

Jaap Luikenaar is directeur van het Educatief Informatie Centrum (EIC) op de Landtong Rozenburg; hét loket voor het onderwijs dat op excursie wil door het haven en industriegebied

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29