Column Talent Gevonden September 2010

door Jaap Luikenaar *

De haven moet je niet zien maar beleven!, zo roepen we al jaren. Een Youtubefilmpje, een tv-reportage of een fotoboek is mooie pr, maar haven en industrie gaan pas echt leven als je er middenin staat. Aan het stuurwiel van een containerschip, in de controlekamer bij BP, met een snuffelende douanehond tussen de sinaasappels, op de eerste hulp van het Port Health Center of achter het scherm van een scheepvaartverkeersbegeleider op een radarpost.

Op de Wereldhavendagen proberen de organisatoren onze haven zo dicht mogelijk bij de stad(-smensen) te brengen. De kraangrijper van het ertsoverslagbedrijf EMO die op de Veerhaven door de stoep zakte, liet ongewild zien over wat voor afmetingen en gewichten we het hier hebben. En over de grootsheid van de haven gesproken: dat effect bereikte ook de P&O-ferry die op de bomvolle Erasmusbrug kwam afvaren, daar 180 graden draaide om vervolgens weer koers te zetten richting zee.

200 kilometer ‘Maas-opwaarts’, in Maastricht dus,  maakte ik recent zelf een mooi staaltje beleving – experience –  mee. Als onderdeel van de start van het culturele seizoen in de Limburgse hoofdstad hield ook de Mastreechter Staar – het beroemde koor – open huis. Gratis, want het koor dat net als de haven aan het vergrijzen is, bleek op zoek naar nieuwe leden. (Mannen wel te verstaan, en daarin verschilt het koor van de haven)

Vlak voor het eind van de uitvoering werden de mannen uit het publiek gevraagd om tussen de koorleden plaats te nemen en mee te zingen. Voor dat ik het wist stond ik met korte mouwen ineens temidden van zo’n honderd Staar-zangers in zwart kostuum. En om dan ‘When I’m 64’ van The Beatles te mogen meezingen, bezorgde me haast kippenvel. Wat een experience was dat. Als Maastricht dichter bij huis had gelegen, was ik dan koorlid geworden.

De Rotterdamse Port Experience onder de Erasmus heeft wegens gebrekkige belangstelling de deuren moeten sluiten. Gelukkig hebben we de Mainport Live in het Maritiem Museum nog: die doet daar qua beleving zeker niet voor onder. Tegelijk ligt een mooie taak voor bedrijven om scholieren tijdens excursies het havengevoel te laten beleven. Hup die excursiebus uit dus. Het schip of het terrein op en de controlekamer in! Maak een jonge medewerker er svp een uurtje vrij voor.  In de haven willen we toch graag talenten hebben? Echte talenten binnenhalen betekent als bedrijf je stinkende best doen. Die komen niet vanzelf. Laat talenten de haven daarom beleven, dan zullen we ook in de toekomst kunnen blijven roepen: Talent Gevonden.

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29