Column Talent Gevonden Juli 2011

door Jaap Luikenaar*)

 Vakantie! Rust op de permanente havenexpositie van EIC Mainport Rotterdam. Geen scholieren die de patrouilleboot van de zeehavenpolitie beklimmen. Even geen geklapper van  locker-deurtjes (kluisjes) in de garderobe. Weg is het ijzeren geluid van containers bij de kraan simulator van APMT. En verstomd zijn de sonarachtige geluiden uit de baggersimulator of het jolige gegiechel vanuit de fotocabines van Nederland Maritiem Land.  

Tienduizend scholieren en studenten gingen het afgelopen half jaar op excursie door het havengebied en bezochten onderwijl die interactieve havenexpositie. En voordat de volgende tienduizend zich straks vanaf eind augustus voor het nieuwe schoolseizoen melden, is het zaak alles weer op orde te brengen. Een lik verf, computer-reparaties, een stekkertje hier en een chip daar. Want tienduizend jongeren betekent twintigduizend handen en dito voeten en honderdduizend vingers die alles, maar dan ook alles, op de tentoonstelling schijnen te willen aanraken, uitproberen, even testen op houdbaarheid –  ‘scholierproof’.

Met een aantal bedrijven en organisaties willen we de tentoonstelling weer wat eigentijdser maken: de presentaties van de Milieudienst Rijnmond, de olieraffinaderijen, de tankterminals en ook van de Nederlandse reders, zo is de bedoeling, worden de komende tijd onder handen genomen. Gemoderniseerd. Interactive, experience (of X-perience), serious gaming, virtual reality, simulation, realtime, up-to-date, en digital. En niet te vergeten augmented reality: het toevoegen van computergemaakte beelden aan het rechtstreekse beeld. Mooiste voorbeeld daarvan vind ik de virtuele rode lijn over het ijs die bij het WK-schaatsen vlak voor of vlak achter de schaatser over het beeld loopt en de positie van de snelste schaatser aangeeft. De echte en de virtuele wereld lopen daarbij door elkaar en leveren extra spanning op in de strijd om seconden.

De tentoonstellingswereld kent zo zijn eigen technische taalgebruik, bedoeld om via driedimensionale hoogstandjes de haven zo realistisch mogelijk via het computerscherm in beeld te brengen.

Op het EIC vinden we zo’n  aanvulling op onze excursies meer dan nodig, want haven en industrie zullen – om veiligheidsreden – helaas voor een deel altijd gesloten bolwerken blijven. En tegelijk willen we diezelfde haven en industrie vanuit de touringcar zo echt mogelijk laten zien. Aan zoveel mogelijk scholieren en studenten. Goed voor een beter begrip en daarmee voor het imago. En voor een aantal jongeren misschien wel een aansporing om er later te gaan werken… 

De kolenkraansimulator van het overslagbedrijf EMO lenen we voor een paar weken uit aan de VVV Rotterdam. Dus als u even het gevoel van een kraanmachinist wilt beleven: dit is uw kans. En vlak na de vakantie krijgt u een tweede mogelijkheid. Want ook tijdens de Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september is het EIC echt voor iedereen geopend. Noteer de datum alvast. Het precieze programma staat in de volgende editie van Talent Gezocht.                                                                                                                     

*) Jaap Luikenaar is directeur van EIC Mainport Rotterdam, de havenexcursiefabriek voor het onderwijs en organisator van gastlessen over de haven. Zie ook www.eic-mainport.nl .

Column Archief

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29