Struinen op de Landtong

Er is veel natuur in en rond de havens van Rotterdam.  De Landtong Rozenburg is één van die natuurgebieden. Temidden van heuvels en dalen heeft de natuur vrij spel. Er groeien onverwacht veel soorten planten en struiken en er lopen half wilde paarden (Konikspaarden) en runderen (Schotse Hooglanders). Je kunt er heerlijk fietsen (zie fietsroute) of rondwandelen.

De Landtong Rozenburg is een overblijfsel van het voormalige eiland Rozenburg.
Ooit een zandplaat in de monding van de Maas en na inpoldering  jarenlang  als weide- en jachtgebied gebruikt. Bij de uitbreiding van de haven medio vorige eeuw, heeft het eiland een totale gedaanteverwisseling ondergaan. Voor de aanleg van de Maasvlakte, het Calandkanaal en Europoort  is een groot deel van het eiland Rozenburg afgegraven. Toen kreeg ook de Landtong zijn huidige natuurbestemming.  

De Stichting FREE Nature (www.freenature.nl) beheert de dieren. 

Basisscholen uit de omgeving kunnen via ARK Natuurontwikkeling (www.ark.eu) een veldles krijgen. 

 

Struintas-route voor scholieren van voortgezet onderwijs (duur: 1,5 uur)  

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een struintasroute ontwikkeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Een opdrachtboekje en een struintas met materialen zorgen ervoor dat leerlingen op een niet alledaagse manier via teken-, meet- en determineeropdrachten kunnen kennismaken de stoere natuur. 

De Struintas-route kunnen docenten aangevragen bij het EIC. Het EIC biedt deze activiteit ook aan het algemeen publiek aan. Passanten kunnen tegen een borgsom een struintas van het EIC lenen. Heeft u liever een begeleide tocht onder leiding van een gids? Neem dan contact op met ARK Natuurontwikkeling via e-mail: Paul.Grootenboer@ark.eu of  telefoon: 06 20 44 70 78. 

 

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Openingstijden:

08:30 - 17:00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Faxnummer: 0181 - 21 95 90
E-mail: info@eic-mainport.nl

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29