Nieuwsberichten

EIC bestaat 25 jaar!

25 jaar geleden op 30 december 1993 werd het Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam(EIC) opgericht. Gisteren werd tijdens “De dag van de haven” naast jaarcijfers, energietransitie, digitalisering en werkgelegenheid door de Havenvereniging ook aandacht besteed aan het jubileum van het EIC.

Aangegeven werd wat EIC heeft gedaan en nog steeds doet om leerlingen en studenten te interesseren voor de haven en de vele mogelijkheden er te werken. 25 jaar geleden werd in het gebouw van de Energie Centrale Zuid-Holland op de Maasvlakte gestart met 6 bedrijven en 10 gidsen. En vanaf 1997 vanuit ons gebouw op de Landtong in Rozenburg midden in de haven. Het bleek een gouden greep! Want het EIC ontvangt nu jaarlijks ruim 22.000 leerlingen en studenten in de hele onderwijskolom van basisonderwijs t/m hbo/wo. Tijdens de dag van de haven werden de 55 EIC-gidsen die de excursiegroepen begeleiden extra in het zonnetje gezet. Samen met de ruim 60 betrokken bedrijven dragen zij bij dat jongeren hun talenten kunnen ontdekken in de Rotterdamse haven!

Rozenburg, 20 december 2018

Overdracht Haven TaalTrip lespakket van JINC naar EIC

Vandaag heeft de laatste, door medewerkers van JINC begeleide havenexcursie, van de  Haven TaalTrip plaatsgevonden bij het EIC.

JINC draagt dit lespakket over aan EIC. Per 1 januari 2019 gaat het  binnen het Port Rangers programma  verder onder de nieuwe naam Haven TaalTocht.
EIC is dan de enige uitvoerder van het Port Rangers programma. EIC en JINC hebben de afgelopen 5 jaar plezierig en efficiënt samengewerkt in het havenprogramma Port Rangers. JINC met het lespakket Haven TaalTrip en EIC met Steurtocht door de haven en als projectleider.
Ruim 24.000 leerlingen zijn sinds 2013 bereikt via Port Rangers. Afgelopen week hebben we de taalgidsen en medewerkers van JINC bedankt voor hun inzet in de afgelopen jaren bij de Haven TaalTrip en Port Rangers tijdens een “ lichtjesvaartocht” door de havens op Maavlakte 2.
Voor   meer informatie over Port Rangers  kunt u contact opnemen met het EIC  0181 296029 en vragen naar:
Marina Veth voor Steurtocht door de haven mveth.portrangers@eic-mainport.nl
Ingelotte de Bont  voor Haven TaalTocht idebont.portrangers@eic-mainport.nl

Rozenburg, 14 december 2018

LOB centraal bij Botlek by night

Afgelopen donderdag vond bij EIC de bijeenkomst Botlek by Night (BbN) plaats. Vertegenwoordigers van deelnemende scholen en bedrijven bereidden met elkaar de week van de Procestechniek (WvdP) voor.

Ca.1000 leerlingen in de onderbouw van vmbo en havo nemen straks in januari deel aan de WvdP. Bedrijven uit de sector olie en chemie en dit jaar voor het eerst ook bedrijven uit de foodsector bieden leerlingen dan o.a. een bedrijfsbezoek aan. De BbN bijeenkomst besteedde aandacht aan Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding(LOB), in het bijzonder de werkexploratie. Karin Lameijer van het Expertise Punt LOB gaf een presentatie. In de daaropvolgende workshops gaven docenten aan wat zij op school aan LOB doen en aan voorbereiding op WvdP. En bedrijven vertelden over het bedrijfsbezoek. Uitgewisseld werd wat belangrijk is om leerlingen in het bedrijf te laten ervaren om hen zo te helpen hun kwaliteiten en interesses te ontdekken. BbN en WvdP zijn een initiatief van het Proces en Maintenance College, Deltalinqs, TCR en STC Group. De organisatie is in handen van EIC.

Rozenburg, 10 december 2018

Open Poort Prijswinnaars Rotterdamse haven bekend.

De winnaars van de Open Poort Prijs 2018 zijn op 27 november jl. tijdens een feestelijke bijeenkomst bij EIC Mainport Rotterdam (EIC) in Rozenburg bekend gemaakt. Het gaat om havenbedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden aan leerlingen en studenten die een bezoek brengen aan de Rotterdamse haven.

Jaarlijks reikt het EIC de Open Poort Prijs uit aan die havenbedrijven die het afgelopen jaar in de ogen van de EIC – havengidsen en medewerkers het meest zijn opgevallen door hun gastvrijheid, de inhoud van hun bedrijfsexcursies en bijdrage aan het EIC-haven programma. De prijzen werden uitgereikt in verschillende categorieën. De volgende bedrijven hebben dit jaar gewonnen en werden in het zonnetje gezet:

-  Neele-Vat Logistics                           Sector Op- en Overslag en Distributie

-  Team Terminal                                 Sector Olie en Chemie

-  Damen Shiprepair Rotterdam        Sector Dienstverlenende en overige bedrijven

-  Overbeek Transport                       Aanmoedigingsprijs

Deze bedrijven maken deel uit van een groep van ca. 60 bedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden  georganiseerd door EIC. De haven is van strategisch belang voor de ontwikkeling van onze regio en Nederland en biedt jonge mensen bovenal goede loopbaanperspectieven. Bedrijven kunnen jongeren als geen ander inzicht geven in de praktijk van de verschillende werkzaamheden, beroepen en mogelijkheden om er te werken. Zo ontdekken jongeren de dynamiek van de Rotterdamse haven en dit ondersteunt bij hun opleidings- en beroepskeuze.

Daarom wordt er bij de prijsuitreiking van de Open poort ook altijd aandacht besteed aan hoe de verschillende havensectoren een link leggen naar jongeren. Anneke van den Breemer , regio directeur Douane Rotterdam Haven, gaf aan dat de Nederlandse Douane bekend staat als één van de efficiëntste Douanes ter wereld. In de Rotterdamse haven is de Douane 24/7 in bedrijf. In overleg met het bedrijfsleven en met oog voor de belangen van de logistiek worden de handhavingstaken van de Douane uitgevoerd. Hiervoor werken zij met de meest moderne en innovatieve controle middelen. Ook kwamen gevolgen van de Brexit voor de Douane en de bedrijven in de Rotterdamse haven aan de orde. Uit haar presentatie bleek dat er voor jongeren goede loopbaanperspectieven zijn bij de douane.

Ana Duškov, werkzaam bij ECT en Jong Haventalent van het jaar. Zij ging in op de Rotterdamse haven als een kenniseconomie. Er liggen veel kansen om door middel van digitalisering meer efficiëntie te realiseren en daarmee de concurrentiepositie van bedrijven te verbeteren. Ook zij ziet binnen veel kansen voor young professionals om in de Rotterdamse haven te werken.

Rozenburg, 28 november 2018

McPort Event brengt havenberoepen- en opleidingen in beeld

Op 14 en 15 november vond weer het jaarlijkse McPort Event plaats . Ca. 1000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 24 scholen uit de regio Rijnmond bezochten de haven en het EIC. Ze gingen aan de aan de slag met een afwisselend havenprogramma met als doel oriëntatie op vervolgopleidingen en beroepen. Bijna alle regionale opleidingen mbo/hbo/wo waren op de beroepen- en opleidingenmarkt aanwezig. Ook de 10 aanwezige bedrijven kregen veel leerlingen  aan hun stand. De “beroepen challenge” waar medewerkers van havenbedrijven onder leiding van Dave van der Wal vertelden over hun beroepen werd druk bezocht. Bovendien was er dit keer de nieuwe spannende Kahootquiz waarbij de leerlingen tot het uiterste getest werden op hun havenkennis. En last but not least  werden enthousiast meegedaan met de workshops chemische reacties droogijs, 3D- printen, de maintenance carrousel  en de  techniekexperience.

Het McPort Event wordt georganiseerd door EIC i.s.m. met het bedrijfsleven (de bedrijven en de opleidingsfondsen OTIB en OOM) en de opleidingen in de regio. Het bedrijfsleven ondersteunt het McPort Event financieel waardoor de deelnemende scholen dit programma kosteloos aangeboden kregen. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Interactieve bijeenkomst voor praktijkopleiders Transport en Logistiek

Op 1 november jl. organiseerden het Sectorinstituut Transport en Logistiek en het Scheepvaart en Transport College bij EIC een bijeenkomst voor praktijkopleiders en docenten Transport en Logistiek.

Doel van de bijeenkomst was praktijkopleiders in de bedrijven en docenten te ondersteunen bij hun taken rond de beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens de workshops werd aandacht besteed aan de inhoud van de BPV. Verder werden praktische handvatten gegeven hoe op een juiste wijze aan te sluiten bij de huidige jongerencultuur en jongeren daarnaast te ondersteunen hun skills goed te ontwikkelen. Tevens werd aandacht geschonken aan het gebruik van social media, de kansen en de risico’s. Belangrijke thema’s, want praktijkopleiders en docenten zorgen er samen voor dat een hoge kwaliteit van instroom in de sector plaatsvindt. In de middag bezochten de deelnemers de EIC havenexpositie.

Praktijkopleiders en docenten gingen net als de leerlingen en studenten die EIC dagelijks bezoeken, aan de slag met de verschillende interactieve simulaties. Zo kregen ook zij een goed overzicht van de verschillende sectoren in de haven en de vele mogelijkheden om er te werken.

Rozenburg, 7 november 2018

Informatieve en inspirerende gidsendag

EIC gidsen begeleiden  groepen leerlingen tijdens excursies naar de haven. Om  hun kennis over de haven en het onderwijs up to date te houden, organiseren we jaarlijks 4 gidsendagen.  Op 24 oktober werd door Annet van Brussel en Jan Groeneweg van Kotug Smit een presentatie gegeven over hun bedrijf. Al 350 jaar is hun missie het veilig assisteren van schepen. Kotug Smit beschikt over een vloot van 70 sleepboten actief in 12 Europese havens.

Toegerust voor elke klus: of het nu gaat om het dokken van een boorplatform, het naar binnen brengen van een container- of cruiseschip, of andere havensleepdiensten als rampenbestrijding en brandbluswerkzaamheden. In de middag volgde een bezoek aan Ampelmann op Heijplaat. Johan Holster en Frank Nieuwenhuizen vertelden hoe een afstudeeropdracht in 10 jaar uitgroeide tot een bedrijf dat wereldwijd actief is. Ampelmann, een high tech offshore transfer systeem dat op zee personeel of goederen via een meebewegende gangway, van een vaartuig veilig overbrengt naar bv. een offshore platform.

Ze bouwen verschillende typen Ampelmann, toegespitst en gefacilieerd op de projecten van klanten. Het was een informatieve en inspirerende dag. Er was veel te zien en veel vragen werden beantwoord. De gidsen waren  enthousiast over beide bedrijven en de mogelijkheden voor jongeren om er te werken. Interesse om gids te worden, neem dan contact op met Marianne van Gastel, hoofd excursies. 0181296029 of mail naar m.vangastel@eic-mainport.nl

Rozenburg, 30 oktober 2018

Duurzaamheidscongres Rotary Maassluis

Op 11 oktober jl vond het duurzaamheidscongres plaats, alweer voor de derde keer georganiseerd door de rotary van Maassluis in theater de Koningshof in Maassluis. Richard van Hooydonk, trendwatcher en Helga van Leur meteorologe vertelden over de impact van de klimaatverandering op ons leven.

Ook presenteerden  nieuwe mogelijkheden, uitdagingen en kansen die ontstaan door de klimaatverandering. Bij de bijeenkomst waren naast genodigden uit het bedrijfsleven en de overheden ook ruim 150 scholieren aanwezig. Zij stelden een groot aantal vragen over duurzaam energiegebruik aan de sprekers en aan de vertegenwoordigers van de gemeenten Maassluis en Midden Delfland. EIC was een van de standhouders tijdens de informatiemarkt.

Onze gidsen Leo Boer en Bas Boudewijns presenteerden ons nieuwe energieprogramma bestaande uit: lesmaterialen, een energietour door de haven onder begeleiding van onze gidsen, bedrijfsbezoeken waarbij bedrijven laten zien wat zij doen aan energiebesparing.

En bij het EIC een energieroute op de havenexpositie en doe activiteiten met energieproefjes in het technolab. Leerlingen gaan aan de slag met  wind, zon en water om energie te produceren. Verschillende docenten en vertegenwoordigers van de gemeenten toonden interesse in onze activiteiten.

Rozenburg, 24 oktober 2018

Tech2do 2018 weer goed bezocht

Van 9 t/m 11 oktober werd door de TechNetkring Voorne-Putten het techniekevenement Tech2do georganiseerd in de Olympiahal in Spijkenisse. Dit jaar alweer voor de vijfde keer.

Doel van het evenement is om leerlingen uit groep 7 van de basisscholen op Voorne-Putten en Rozenburg te enthousiasmeren voor techniek, ook ouders werden betrokken.Ca 1200 basisschoolleerlingen bezochten Tech2do en een 4 tal techniekpleinen in de sectoren, metaal en materialen, wonen en vervoer, elektro en installatie en het proces en energieplein. Samen met Deltalinqs, Lyondell Basell, Penta Oude Maas is EIC betrokken bij de organisatie van het proces en energieplein.

Op het plein konden de leerlingen aan de slag met verschillende doe-activiteiten. Door de leerlingen werd verf gemaakt onder begeleiding van leerlingen van Penta Oude Maas en STC.

Ook werden diverse laboratoriumproefjes uitgevoerd door medewerkers van Lyondell Basell. EIC gidsen Johan van Noort, Jan Slijkhuis en Leo Varekamp zorgen ervoor dat de leerlingenstromen op het plein in goede banen werden geleid. Al met al een zeer geslaagd evenement, dat mogelijk gemaakt werd door de gemeenten op Voorne-Putten Rozenburg en verschillende organisaties van het bedrijfsleven.

Rozenburg 23 oktober 2018

Leerlingen presenteren hun ideeën over een duurzame haven.

Vandaag op de dag van de duurzaamheid presenteerden leerlingen van basisschool ’t Prisma uit Hoogvliet bij het EIC hun ideeën over een duurzame Rotterdamse haven. Voor het project Port Rangers hadden zij hierover een werkstuk gemaakt. Ronald Paul, directeur infrastructuur en maritieme zaken van het Havenbedrijf Rotterdam ging in gesprek met hen over hun ideeën. Hij was enthousiast over wat de leerlingen wisten en hun ideeën waren verrassend en origineel.

Van energiezuinige schepen, propellers op de bodem van de vaarwegen om energie op te wekken, verwijdering van plastics, CO2 uitstoot opvangen door tenten te plaatsen, gekleurde containers per land, een groene haven, tot een bijensnelweg. Bovendien hadden de leerlingen prachtige ontwerpschetsen gemaakt. Als de leerlingen hun ideeën in praktijk kunnen brengen, dan biedt dit veel vertrouwen voor de toekomst!

Rozenburg 17 oktober 2018

Geslaagde dag van de chemie bij Lyondell Basell

Er was van alles te zien en te beleven afgelopen zaterdag tijdens De dag van de chemie bij Lyondell Basell. De bezoekers kregen een tour door de fabriek aangeboden, de laboratoria werden bezocht en er waren diverse demonstraties en doe-activiteiten voor jongeren.

Ook EIC nam deel met een aanbod van diverse proefjes, waaronder het zelf maken van verf. De vele bezoekers kregen een goed beeld wat de chemie allemaal betekent in ons dagelijks leven. De dag van de chemie is een landelijk evenement georganiseerd door VNCI i.s.m. C3 en het Weekend van de Wetenschap.

Hieraan wordt door verschillende bedrijven in onze regio deelgenomen. Doel is dat de deelnemers live de sector chemie beleven, zien hoe chemische fabrieken functioneren, dat de sector een boeiende werkomgeving biedt en dat de veiligheid hoog in het vaandel staat.

Rozenburg, 9 oktober 2018

Dwars door de stad op bezoek in de haven.

Van 1 t/m 5 oktober vindt het Rotterdamse Onderwijs festival plaats. Tijdens deze landelijke week van het onderwijs wordt een groot aantal inspirerende en interessante activiteiten georganiseerd voor en door iedereen die betrokken is bij het onderwijs in Rotterdam.

EIC ontvangt deze week zo’n 200 PO en VO leerlingen die tijdens de rondtoer kennis maken met de haven en op de haven expositie een overzicht krijgen van de grote verscheidenheid aan beroepen. De Rotterdamse haven biedt vele mogelijkheden om te werken en te leren! Ken je stad, ken je haven! Verder gingen de leerlingen zelf aan de slag met technische proefjes en een spannende havenquiz.

De jongeren raakten niet uitgekeken op de fabriekscomplexen zo groot als een dorp, opslagtanks met de oppervlakte van een voetbalveld en de gigantische schepen die van alles vervoeren dat jongeren dagelijks gebruiken.

Rozenburgh, 2 oktober 2018

De bouw van de A24/Blankenburgverbinding  officieel van start!

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag 17 september bij het EIC in Rozenburg aan de zuidoever en bij het Oeverbos in Vlaardingen aan de Noordoever het officiële startsein gegeven voor de aanleg van A24/Blankenburgverbinding.

De nieuwe Rijksweg zorgt voor meer mobiliteit en bereikbaarheid. Verder zorgt het kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland voor een pakket aan maatregelen voor natuur, water, recreatie en geluid. Naast deze belangrijke impuls voor de infrastructuur wordt gewerkt aan meerwaarde t.a.v. werkgelegenheid, bedrijvigheid, recreatie & toerisme en onderwijs & educatie. Hiervoor is het platform Lokale Economie en Maatschappij ( LEM) opgericht waar EIC aan deelneemt. Voor onderwijs en educatie is de bouw van de tunnel een uitgelezen kans om jongeren te interesseren voor techniek en technologie.

Via het project Port Rangers, Technasium opdrachten, stages, presentaties en bezoeken aan de bouwplaats maken jongeren kennis met de techniek en technologie van de Blankenburgverbinding.

Rozenburg, 19 september 2018

Prijzen Port Rangers uitgereikt

Port Rangers is het havenprogramma waar basisschoolleerlingen de Rotterdams haven kunnen ontdekken en beleven. Jaarlijks doen er meer dan 5000 leerlingen uit Rotterdam e.o. mee. Het programma bestaat uit lesmateriaal, een excursie naar het EIC en de haven en de afsluitende opdracht. Vrijdag waren de 6 scholen met de best uitgevoerde opdrachten op het EIC bij elkaar voor een feestprogramma en de prijsuitreiking. De leerlingen stelden bij de “Wereldkeuken” hun eigen menu samen met bv bananen, kiwi’s en diverse groenten die vervoerd worden via de Rotterdamse haven. Bij de “de Mad Science Show” kregen de leerlingen spannende chemische reacties te zien. Kortom: Port Rangers in de haven, daarvan krijg je nooit genoeg!

Het Port Rangers project wordt uitgevoerd door EIC en JINC.
Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de gemeente Rotterdam maken het mogelijk dat de scholen kosteloos kunnen deelnemen.

Regiodag SBB in de Rotterdamse haven

Op 3 juli organiseerde de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven(SBB) een gezamenlijke regiodag in de haven en bij het EIC . Hierbij waren ruim 40 adviseurs van de SBB-regio’s Rivierenland &Rijk van Nijmegen, Rijnmond en Drechtsteden en Gorinchem aanwezig. Dagelijks zetten zij zich onder andere in om te zorgen dat   bedrijven nu en in de toekomst kunnen beschikken over de MBO-vakmensen die ze nodig hebben.

Het programma van de dag stond in het teken van afstemmen, samenwerken en verbinden.  De Rotterdamse haven is daarvoor een dynamisch en inspirerende ontmoetingsplek waar veel te zien is aan nieuwe ontwikkelingen en een grote verscheidenheid aan werkzaamheden.

Programma onderdelen waren: regionale samenwerking, de diversiteit van beroepen in de haven, een overzicht van de verschillende opleidingsinstituten in de regio, een bezoek aan de EIC-havenexpositie, met aandacht voor de verschillende sectoren Maritiem, Logistiek en Industrie. Na de lunch volgde een vaartocht naar Maasvlakte 2, een bezoek aan APM Terminals en FutureLand.

De organisatoren spraken van een mooie dag met een gevarieerd programma, informatief, veel te zien en een prima gelegenheid voor afstemming en uitwisseling!

Rozenburg, 5 juli 2018

DCMR kinderraad op bezoek bij EIC

Vandaag is de Kinderraad van de DCMR op bezoek geweest in de haven en bij het EIC. Het zijn kinderen van DCMR medewerkers en scholen bij hen in de buurt. Via de Kinderraad krijgen de leerlingen informatie wat de DCMR allemaal doet in de haven. En ze denken mee over vraagstukken die de DCMR aan hen voorlegt. Ze hebben inmiddels 3 lessen van de DCMR gekregen over de onderwerpen vergunningverlening, toezicht en handhaving. Na de zomervakantie gaan de leerlingen aan de slag met de vraagstukken en komen ze met hun ideeën. Vandaag waren de  leerlingen op excursie in de haven en kregen ze nog meer informatie.

Op de EIC havenexpositie konden de leerlingen spelenderwijs toepassen wat ze geleerd hadden tijdens de lessen en de rondtoer.

Rozenburg, 28 juni 2018

Decanen op bezoek in de haven en bij EIC

Afgelopen week waren ruim 20 decanen havo/vwo van … verschillende scholen  van de decanenkring Tilburg Den Bosch op bezoek in de haven en bij het EIC. Als afsluiting van het schooljaar hadden zij een educatief uitje georganiseerd. Op het programma aandacht voor de grote verscheidenheid aan beroepen en loopbaanmogelijkheden in de haven gerelateerd aan veelgevraagde opleidingen. Er is veel logistieke en industriële samenwerking tussen Rotterdam en Brabant. Genoeg aanknopingspunten dus om leerlingen te informeren over het belang en de loopbaanmogelijkheden in de Rotterdamse haven. Vervolgens gingen de decanen aan de slag op de EIC havenexpositie.

Net als de leerlingen maakten ze gebruik van de app en kregen  zo overzicht en samenhang van de verschillende sectoren en werkzaamheden. Daarna volgde onder begeleiding van een EIC gids een vaartocht en een bezoek aan APM terminals. De reacties over het programma waren positief. We hopen  dat we het komende schooljaar in navolging van de decanen, verschillende groepen leerlingen uit de regio Tilburg/ Den Bosch mogen ontvangen in de Rotterdamse haven.

Rozenburg, 25 juni 2018

MBO-studenten project “ leren zonder grenzen” op bezoek in de haven

Deze week ontvingen we een groep van 30 MBO-studenten van het Graafschap College uit Doetinchem en het Berufskolleg Ostvest uit het Duitse Datteln. Tijdens hun tweedaagse studiereis bezochten de scholen de Rotterdamse haven. De docenten wilden een EIC-havenprogramma dat aansloot op het door hen gekozen thema “van oerproduct tot detailhandel”. Op het programma stonden bezoeken aan de logistieke bedrijven, APM Maasvlakte I, Rail Service Center en Rotterdam Fruitwharf ,een vaartocht en de havenexpositie van het EIC. Ter voorbereiding op het bezoek was achtergrondinformatie naar de scholen gestuurd. Zo kregen de studenten een goed beeld van de logistieke keten in de Rotterdamse haven. De beide scholen nemen deel aan een Europees interreg project met als doelstelling de samenwerking tussen bedrijven/scholen/organisaties enz. aan beide kanten van de euregionale grens (in dit geval Nederland en Duitsland) te bevorderen. Hiervoor hebben de scholen een projectsubsidie voor drie jaar ontvangen van ”Leren zonder grenzen”.


Aan deze eerste studiereis deden vijftien Nederlandse leerlingen en vijftien Duitse leerlingen mee, begeleid door twee Nederlandse en twee Duitse docenten. Het havenprogramma is door docenten en studenten goed ontvangen en de scholen zijn vooralsnog van plan om volgend jaar weer op bezoek te komen. Eerst wordt nog geëvalueerd, maar vaststaat dat het een mooi voorbeeld is van internationale samenwerking in het onderwijs.

Rozenburg, 15 juni 2018

Leerlingen aan de slag  met energietransitie in de haven

Afgelopen vrijdag  werd in het EIC de onderwijscyclus energiehelden officieel  in gebruik genomen door gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland. Dit project heeft als doel om leerlingen bewust te maken van het belang van energietransitie in de haven en in hun eigen leefwereld.

De onderwijscyclus biedt  lesmaterialen aan voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Op school kunnen de leerlingen aan de slag met een energiequiz  en opdrachten over hoe klimaatverandering tegen te gaan en duurzaamheid te bevorderen. Bij het  EIC  is op de havenexpositie een nieuwe energietransitie installatie geplaatst. Leerlingen worden zo op een speelse en educatieve manier betrokken bij wat de haven doet aan energietransitie en ook wat zij er zelf  in hun eigen leefwereld aan kunnen doen. Door vraag en antwoordspel en in korte filmpjes laten verschillende “ energiehelden” van bedrijven in het havengebied zien hoe hun bedrijf  met energietransitie bezig is tijdens de productieprocessen.

Tijdens de openingsbijeenkomst gingen leerlingen van het Segbroek College, Zuidergymnasium  uit het voortgezet onderwijs en de basisscholen de Kleine Prins en Max Havelaar, aan de slag met de materialen. Deze scholen hebben het lesmateriaal tijdens de ontwikkelfase getest. Door de leerlingen werden tijdens de bijeenkomst ook interviews afgenomen met de energiehelden die afkomstig zijn uit de bedrijven Alco Energy Rotterdam, Groen Collect, HVC en Kotug., die te zien zijn op de filmpjes van de energietransitie installatie samen met Air Liquide, Ioniqa en Greenchoice. Tijdens de interviews bleek uit de vragen die de leerlingen stelden aan de energiehelden dat ze al heel wat hadden opgestoken van het lesmateriaal. Na afloop kregen de leerlingen een oorkonde uitgereikt.

De onderwijscyclus is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Zuid-Holland en het EIC. Het concept is bedacht door bureau Noorderwind i.s.m. met de organisatie Bewustwijzer. Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs Energy Forum verleenden medewerking aan het project.

In het EIC havenprogramma wordt steeds meer aandacht besteed aan energietransitie en duurzaamheid  o.a. via een energietoer op de havenexpositie en tijdens de rondtoer door het havengebied en de bedrijfsbezoeken . Het onderwijs vindt dit thema interessant en voor de haven is het belangrijk dat jongeren zich bewust worden van deze vraagstukken en eraan mee willen werken om ze op te lossen. Want de haven maakt zich sterk als een veilige en gezonde haven, of te wel: klimaatverandering tegengaan en ervoor zorgen dat de haven een grote bijdrage blijft leveren aan de welvaart en werkgelegenheid.

Rozenburg, 8 juni 2018

Stagemarkt haven goed bezocht!

32 studenten elektrotechniek van de Hogeschool Rotterdam namen deel aan de stagemarkt haven bij het EIC Mainport Rotterdam . Zij konden zich oriënteren op een 3e jaars stageplaats bij 15 havenbedrijven. De Hogeschool vindt het belangrijk dat meer studenten stagelopen bij bedrijven in de Rotterdamse haven. EIC zorgt voor een kennismaking met de Rotterdamse haven, want er is veel behoefte bij havenbedrijven aan goed opgeleide HBO’ers.

Veelal vinden de stagemarkten en beurzen plaats in Rotterdam en omgeving. Een primeur om het deze keer midden in de haven bij het EIC te organiseren. Uit de reacties van bedrijven en studenten blijkt dat deze opzet voor herhaling vatbaar is. Sommige studenten waren verrast door de goede loopbaanperspectieven, die aanleiding kunnen zijn om in de toekomst in de Rotterdamse haven aan de slag te gaan. En bedrijven gaven aan geïnteresseerde studenten gesproken te hebben die met hun HBO-opleiding elektrotechniek goed  terecht kunnen in de haven.

Ten behoeve van de kennismaking met de Rotterdamse haven was aanvullend door EIC een havenexcursie georganiseerd. Daarbij werd een bezoek gebracht aan Futureland, SIF offshore Foundations en aan de containerterminal APM1, op de Maasvlakte. De stagemarkt haven lijkt voor herhaling vatbaar. EIC en de Hogeschool Rotterdam denken eraan om een volgende keer ook studenten van andere studierichtingen uit te nodigen.

Rozenburg, 4 juni 2018

Leerlingen ontwerpen “de Haven van de toekomst”

Afgelopen vrijdag was de afronding van het Erasmus Science Programme (ESP)op de Erasmus Universiteit. Via ESP maken leerlingen in de onderbouw van het VWO en Gymnasium kennis met de universitaire wereld.

De leerlingen hebben zich de afgelopen 6 maanden gebogen over het thema de “Haven van de toekomst”. Ook hebben zij een bezoek gebracht aan de haven en het EIC. Na een openingswoord van Cees Alderliesten van Deltalinqs presenteerden de leerlingen hun onderzoeks- en ontwerpresultaten.

Bv. over haalbaarheid van het klimaatakkoord van Parijs, energie maken uit zout water, transport meer rendabel en milieuvriendelijk, duurzame oplossingen voor plastic flessen en de relatie tussen koopgedrag en het wel of niet dalen van CO2 uitstoot. 9 leerlingenteams afkomstig van Melanchthon Bergschenhoek, Guido de Brès, Calvijn “Groene Hart” en Bonaventura College namen deel. De leerlingen( ca. 60) zijn begeleid door studenten van de EUR. De leerlingen kwamen met verrassende en realistische oplossingen.

En zeker zo belangrijk: uit alles bleek dat zij graag een bijdrage willen leveren aan de oplossing van het energietransitie vraagstuk in de Rotterdamse haven. ESP thema “ haven van de toekomst” is een samenwerking tussen Wetenschapsknooppunt EUR en EIC. Aan het einde van de bijeenkomst kregen de leerlingen een ESP certificaat uitgereikt.

Rozenburg, 23 april 2018

EIC Young Port Business Award uitgereikt

Op 6 april jl. vond in de Jaarbeurs in Utrecht de finale plaats van het project Young Company van Jong Ondernemen. Jongeren leren in dit project hun ondernemersvaardigheden te ontdekken en te ontplooien. Van de 60 inzendingen stonden 16 teams uit het VMBO,HAVO en VWO in de finale. EIC en Jong ondernemen zijn afgelopen jaar door het Havenbedrijf Rotterdam met elkaar in contact gebracht om aandacht te schenken aan jong ondernemerschap in de haven.

Naast de prijzen voor de beste Young Company( 1e VMBO Calvijn College Krabbendijke met AtmoSFEERa en 1e Havo/VWO Wolfert College Rotterdam met FOR YOU), konden leerlingen de  EIC Young Port Business Award 2018 winnen. Die werd gewonnen door het Rodenborch College uit Rosmalen met FitInTheBox, 2e werd het Calvijn College uit Krabbendijke met AtmoSFEERa en 3e het Cals College uit Nieuwegein met Ear Zippers. Deze leerlingen hadden naast een innovatief idee, een prima marketing en commerciële aanpak, digitalisering goed ingezet. Bovendien hadden zij zich verdiept in de logistiek van de Rotterdamse haven. De 3 prijswinnaars van de EIC Young Port Business Award kregen een cheque uitgereikt en de 1e prijswinnaars komen een dag op bezoek in de haven. Ben Vree, voorzitter van het EIC zat in de jury en Henk de Bruijn van het Havenbedrijf Rotterdam reikte de prijzen uit. Het was geweldig om zoveel  jong ondernemerschap in de dop bij elkaar te brengen! We zien hen graag terug in de Rotterdamse haven!

Nieuw logistiek spel DB Schenker op EIC-havenexpositie

Vandaag vond de officiële opening plaats van het logistieke spel in de DB Schenker Logistics stand op de EIC-havenexpositie. Dit spel biedt de leerlingen een goed beeld van de werkzaamheden in het logistieke warehouse. Enkele jaren geleden had DB Schenker al geïnvesteerd in een nieuwe stand om de “Wereld van de expediteur” goed in beeld te brengen. Het spel is een training simulatie om diverse handelingen als vorkheftruck chauffeur te oefenen.

In de stand van DB Schenker krijgende leerlingen en studenten een goed beeld over wat logistiek in de haven inhoudt. Alle modaliteiten van vervoer zijn aanwezig. Zowel vervoer over de weg, het water, per spoor als door de lucht. De leerlingen komen als ze de stand binnengaan in een echt “ warehouse”. Op de foto’s in de stand krijgen ze ook een goed beeld van de verschillende beroepsmogelijkheden in de logistiek. Verder wordt een film vertoond. Jongeren kunnen hoe de logistieke sector ervoor zorgt dat zij kunnen beschikken over allerlei producten die zij dagelijks gebruiken: van auto’s tot computers en van sportschoenen tot mobieltjes. Zonder logistiek bv ook geen festivals.

Paul Boers, director Human Resources: “Het is belangrijk om jongeren te interesseren voor onze dynamische bedrijfstak waarin veel werkgelegenheid is. Logistiek zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt en “just in time” op de plaats van bestemming komt. Logistiek biedt zoveel mogelijkheden op allerlei niveaus en in diverse functies. Samen met het EIC kunnen we een grote groep jongeren bereiken”.

Wij zijn blij dat een bedrijf als DB Schenker Logistics zich op deze manier wil inzetten voor educatie en voorlichting over de logistieke sector”, aldus Mary Dotsch, directeur EIC Mainport Rotterdam. “Dit past goed binnen het beleid van het EIC dat als doelstelling heeft om jongeren een goed overzicht te bieden van de verschillende sectoren in de Rotterdamse haven en industrie en de vele mogelijkheden om daar te werken. DB Schenker is een van onze partners om dit doel te bereiken.”

DB Schenker Logistics is een van de marktleiders in de logistieke dienstverlening. Met in de BeNeLux meer dan 3.000 medewerkers, 23 logistieke centra en kantoren op strategische locaties biedt de logistieke dienstverlener multimodale services in landtransport, luchtvracht, zeevracht, supply chain management en beurs- en contractlogistiek aan.

Hoe kunnen bedrijven in de haven aantrekkelijk zijn en blijven voor de toekomstige werknemers?

Afgelopen week ontmoetten voortgezet onderwijs en bedrijven uit de Rotterdamse haven elkaar tijdens de Young Port Business Challenge. Leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo (Wolfert College, Lyceum Schravenlant,de Driestar) werden voor deze Challenge gekoppeld aan havenbedrijven. Zij dachten in teams na over het werk van de toekomst in de haven: wanneer willen zij er graag werken? Medewerkers van havenbedrijven gaven een kijkje in de wereld van de containerterminals (RWG) de olie- en tankopslag(Vopak) en de scheepsbouw (Damen). Daarna werd gediscussieerd en werden de uitkomsten voor de klas en de medewerker van de havenbedrijven gepitcht.

Wat vinden de werknemers van de toekomst belangrijk bij hun toekomstige werkgevers? ‘Gevarieerd werk’ staat bovenaan de lijst. De leerlingen vinden het belangrijk dat er genoeg te doen is zonder dat werkstress wordt ervaren. Ook werken in een lichte omgeving met veel groen en flexibele werktijden is een must. Als bedrijven de droombaan hebben gecreëerd, hoe gaan zij dan hun werknemers van de toekomst bereiken? De leerlingen vinden dat de havenbedrijven vooral sociale media en vloggers moeten inzetten. Aan het einde van de dag gingen de havenbedrijven naar huis met inzicht in de wensen van de werknemers van de toekomst en de leerlingen met inzicht in bedrijven van de toekomst en het beroepenveld. Jong Ondernemen en het EIC werken samen aan deze Challenge om jong ondernemerschap in de haven te versterken. Het Havenbedrijf Rotterdam ondersteunt deze Challenge.

Blankenburgverbinding impuls voor techniekpromotie jongeren

In de komende jaren wordt de Blankenburgverbinding aangelegd onder het Scheur /Nieuwe Waterweg. De bouw van de Blankenburgverbinding is voor Rijkswaterstaat aanleiding geweest om te starten met een platform LEM ( Lokaal Economie en Maatschappij). Binnen dit platform zetten de deelnemers zich in om de aanleg van Blankenburgverbinding te gebruiken om meerwaarde in het gebied te bereiken, zowel economisch als maatschappelijk. Hiervoor zijn 3 werkgroepen actief: bedrijven, toerisme en recreatie en onderwijs. EIC neemt deel aan de werkgroep LEM onderwijs.

Doel is om jongeren in de gehele onderwijskolom en het publiek  bekend te maken met de Blankenburgverbinding en het kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland en hen zo te interesseren voor techniek, technologie en haven. In de LEM groep onderwijs is afgesproken om voor de uitvoering van activiteiten aan te sluiten bij bestaande voorlichtingsactiviteiten rond haven en techniek. Zo worden in het havenprogramma Port Rangers voor het basisonderwijs opdrachten opgenomen in het lesboek en zijn leerlingen in het Voortgezet Onderwijs, waaronder Technasia aan de slag gegaan met  verschillende vraagstukken. In de komende periode zullen nog veel meer activiteiten worden ontwikkeld. Voor meer informatie bekijk het filmpje.

Geslaagde kennismaking van leerlingen met de wereld van de procestechniek

Afgelopen week (22-26 januari) stond in het teken van de Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond gingen tijdens de Week van de Procestechniek meer dan 900 leerlingen van 23 scholen op bezoek bij verschillende bedrijven[1].De procesindustrie is een belangrijke sector inde Rotterdamse haven en er is behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten.

Vijftien verschillende bedrijven uit de procestechniek openden hun deuren. De leerlingen kregen daar een uitgebreide rondleiding en bezochten de controlekamer of het laboratorium. Ze kregen uitleg over de bediening en het beheer van de fabrieken en het belang van onderhoud ( maintenance). Ook het productieproces, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kwamen aan de orde en ze gingen in gesprek met medewerkers.

Daarnaast brachten scholen een bezoek aan de havenexpositie van het EIC Mainport Rotterdam (EIC).  Hier  bezochten ze de interactieve havenexpositie.

In het chemielab werd een proefje uitgevoerd met verschillende vloeistoffen. In het technolab gingen ze aan de slag met afsluiters en pompen van de proeffabriek.

Het Techniek College Rotterdam en het Scheepvaart en Transport College verzorgden de voorlichting over diverse vervolgopleidingen en de beroepen in de procestechniek en maintenance.

Enkele reacties van leerlingen “het bedrijfsbezoek heeft mij geholpen bij mijn profielkeuze het wordt natuur en techniek.” ‘’Ik had al interesse om procesoperator te worden maar na de voorlichting weet ik zeker.’’
De bedrijfsbezoeken vonden plaats tijdens de landelijke Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond werd de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR). Het EIC verzorgde de coördinatie in de regio Rijnmond.

Met dit project wil de organisatie laten zien dat werken als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist veel voordelen oplevert. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er zijn goede loopbaanperspectieven. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er gewerkt in ploegendiensten.


[1] Tijdens de Week van de Procestechniek werken in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:

AVR, Air Products, BP Raffinaderij B.V., Emerald, Huntsman, HVC, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Neste, Odfjell, Plant One, Shin-Etsu, Team Terminal, Tronox

Rozenburg, 1 februari 2018

EIC aanwezig bij Spots on Jobs

EIC was aanwezig tijdens de opleidingen en beroepenbeurs voor VMBO leerlingen “Spots on Jobs”die plaatsvond op 17 en 18 januari.  Dit evenement is bedoeld voor leerlingen in Den Haag en omgeving. Vakmensen laten zien wat hun werk inhoudt en voorlichters en studenten van mbo-scholen vertellen over hun programma aanbod. EIC gidsen waren aanwezig met onze informatiestand. Zo konden de  de leerlingen, hun ouders en docenten kennismaken met de Rotterdamse haven en de vele mogelijkheden om er te werken. Bovendien werd  contact gelegd  met de verschillende docenten en standhouders. Bij hen werd het EIC havenprogramma onder de aandacht gebracht. Wellicht dat we een aantal van hen het komende jaar met hun leerlingen kunnen ontvangen bij het EIC tijdens een excursie aan de haven.

Rozenburg, 22 januari 2018

Havenberoepen centraal bij McPort Event in EIC

15 en 16 november vond weer het jaarlijkse McPort Event plaats. Ca. 1000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 24 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezochten de Rotterdamse haven en industrie. Zo biedt de haven leerlingen de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en wordt een bijdrage geleverd aan hun opleidings- en beroepskeuze. Belangrijk, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken. De leerlingen kregen een programma aangeboden bestaande uit verschillende onderdelen. Een gastles op school om het evenement voor te bereiden. De “ Beroepen Challenge” waarbij leerlingen in gesprek gingen met een panel bestaande uit medewerkers van bedrijven die vertelden over hun beroep. Op de beroepen- en opleidingenmarkt brachten brachten ca. 14 bedrijven hun werkzaamheden en producten in beeld. Regionale MBO, HBO en Universitaire opleidingen informeerden over de diverse opleidings-mogelijkheden.

Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag op de EIC havenexpositie en met diverse doe-activiteiten. Het McPort Event wordt georganiseerd door EIC i.s.m. met het bedrijfsleven (de bedrijven en de opleidingsfondsen OTIB en OOM) en de opleidingen in de regio. Het bedrijfsleven ondersteunt het McPort Event financieel waardoor de deelnemende scholen dit programma kosteloos aangeboden kregen.

Rozenburg, 17 november 2017

PEC Catering nieuwe cateraar bij EIC

Vele bezoekers maken jaarlijks kennis met de Rotterdamse haven via ons EIC haven-programma. Daarnaast beschikken we over een geschikte locatie voor vergaderingen, trainingen, personeelsbijeenkomsten en recepties. De inwendige mens moet daarbij niet vergeten worden en dient goed verzorgd te zijn. Daarom zijn we heel blij met onze nieuwe cateraar Port Exceptional Catering, of te wel.. PEC.

Zij zijn eind september voortvarend van start gegaan. PEC is één van de grotere partycateraars van de Randstad. Zij zijn actief op diverse locaties in de regio en ook bij veel bedrijven in de haven die zij van hun culinaire aanbod voorzien. En dat doen ze zoals Johan van der  Linde zegt: “met een Rotterdamse manier van aanpakken en met als doel tevreden gasten!! Wij hebben alle vertrouwen in een prettige en smakelijke samenwerking! Wij hopen u binnenkort te mogen ontmoeten om PEC’s culinaire aanbod zelf te komen proeven.

Rozenburg, 16 november 2016

Erasmus Science programma “Haven van de Toekomst” gestart

Vandaag is op de Erasmus Universiteit het nieuwe programma “Haven van de toekomst” gestart met een openingscollege. Prof. Dr. Harry Geerlings, Ir. Laura Klauss en Ir. Hans van ’t Noordende gaven elk een kort college.

Via dit nieuwe thema van het Erasmus Science Programme (ESP) ontwikkelen 2e en 3e jaars leerlingen VWO  onderzoeks- en ontwerpvaardigheden.

ESP is een programma van het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland. Voor dit thema wordt samengewerkt met het  EIC. De leerlingen maken niet alleen kennis met de universitaire wereld, maar verdiepen zich ook in de vraagstukken over veranderingen in de Rotterdamse haven.

Ca. 70 leerlingen van 3 Rotterdams VO-scholen doen mee. Het programma op school start na de herfstvakantie waarbij de leerlingen er tot mei volgend jaar wekelijks 2-3 uur mee bezig zijn. In die periode worden door student-docenten van de EUR, voorafgaand aan elke nieuwe stap in het onderzoek, in totaal 6 workshops verzorgd. Deskundigen uit de wereld van de haven zorgen voor bronnen die de leerlingen kunnen gebruiken bij hun onderzoek. Volgend jaar mei presenteren de leerlingen hun onderzoeksresultaten.

Rozenburg, 10 november 2017

“Kort Meevaren”: enthousiaste jongeren op zeilschip de Eendracht

Het project “Kort Meevaren” van de stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Waterbouw (O&Ofonds Waterbouw) stelt zich doel jongeren te interesseren voor beroepen in de maritieme sector. Het gaat om unieke kennismakingsstages voor jongeren aan boord van schepen.

EIC heeft op verzoek van het O&O fonds Waterbouw  scholen uit ons netwerk  benaderd voor deelname aan het project. Voor ca. 200 leerlingen en hun docenten uit de bovenbouw van havo, vwo, gymnasium uit de Rijnmond regio en de mbo opleiding infra betekende dit afgelopen week een bijzondere ervaring van een dag op het zeilschip De Eendracht.

Voorafgaand aan deze dag kregen de leerlingen op school een gastles. En daarna gingen de leerlingen  op stage. De ene groep van Rotterdam naar Scheveningen en de andere groep andersom.

De leerlingen gingen aan de slag op De Eendracht en voerden diverse taken uit. Bv. Werken met de lier, zeil zetten, knopen maken, diverse werkzaamheden op de brug, zoals zelf aan het roer staan, ontmeren en afmeren.

Dit alles onder begeleiding van de bemanning van de Eendracht die bestond uit 20 professionals en trainees. Een dag om nooit meer te vergeten voor de leerlingen en een uitstekende manier om zich te oriënteren voor hun verdere opleidings- en beroepskeuze.

Rozenburg, 21 september 2017

Wereldhavendagen op de Landtong in Rozenburg geslaagd!

Op 1, 2 en 3 september 2017 was er tijdens de Wereldhavendagen in en rondom het EIC op de Landtong in Rozenburg weer van alles te beleven! Het thema van de Wereldhavendagen was dit jaar “Werelds “. Daarom een spetterend programma over de dynamische wereld van de haven, industrie, innovaties en natuur. Het weer werkte prima mee! Het evenement op de Landtong werd goed bezocht door ca. 3.300 bezoekers.

De vrijdag stond in het teken van de feestelijke uitreiking van de Port Rangers Award. Deze werd uitgereikt

aan de leerlingen van de basisscholen die de beste afrondende opdrachten of verslagen hadden ingestuurd over hun kennismaking met de haven via het havenprogramma Port Rangers. De Rotterdamse havenwethouder Adriaan Visser reikte de prijzen uit.
De volgende scholen vielen in de prijzen: Pnielschool, Prinses Margrietschool, De Boog, Klaverschool, Het Kompas en de Kralingsche School.
www.portrangers.nl

Op zaterdag en zondag was er binnen bij het EIC en buiten op de Landtong een grote variëteit aan activiteiten te beleven voor jong en oud. Binnen waren er de spannende havenexpositie

en doe-activiteiten in het Chemie- en Technolab,

de presentaties op het gebied van logistiek, industrie, energietransitie en mobiliteit ( Blankenburgverbinding), de schilderworkshop. Ook werden de vele mogelijkheden om in de haven te werken in beeld gebracht via de “ Beroepen Catwalk”. En buiten struintochten, knuffelbeervliegen, ponyritten, scouting activiteiten, mountainbiken, de “Alles is Techniek Experience”, De Energiebus, modelbootjes besturen, de E-0nes en nog heel veel meer. Van het vervoer over water met de Waterbus van Rotterdam/Vlaardingen/EIC Rozenburg vv. werd veel gebruik gemaakt. Havengastheer Dave van der Wal presenteerde op zijn bekende humoristische wijze het evenement! En shantykoor “de Spuigasten” zorgden op zondag voor een vrolijke noot.

EIC en de verenigingen actief op de Landtong* in Rozenburg organiseerden dit evenement op de Landtong als onderdeel van het Maritiem Weekend van de 40e editie van de Wereldhavendagen. *EMCR, Ruitervereniging Rozenburg, WMV Rozenburg, IVN en Scouting Albert Schweitzergroep Rozenburg. Een en ander mede mogelijk gemaakt door: DeltaPort Donatiefonds, Gebiedscommissie Rozenburg, Opzoomer Mee, Gemeente Vlaardingen, De Waterbouwers, BTN bedrijfskleding, JLT audiovisual, EIC Mainport Rotterdam en de Wereldhavendagen.

Rozenburg, 5 september 2017

Geslaagde gidsendag


Op 13 juni jl vond de tweede EIC-gidsendag van dit jaar plaats. Jaarlijks worden er 4 georganiseerd. Doel is gidsen bij te praten over actuele ontwikkelingen in de haven, bij bedrijven, in het onderwijs, onderlinge uitwisseling tussen de gidsen en de dagelijkse gang van zaken van het EIC havenprogramma.  Dit keer stond in de ochtend een bezoek aan het Rail Service Center op het programma, een van de 55 excursiebedrijven waar EIC mee samenwerkt.

Iris Stam contactpersoon bij RSC leidde rond over de moderne intermodale railterminal en praatte de gidsen bij over de te gebruiken rijroutes. Daarna ging het richting Koninklijke Roeiersvereniging de Eendracht(KRVE). Manuela Frerichs hield een inspirerend verhaal over de volle breedte van  bedrijvigheid, die veel meer behelst dan aanmeren en afmeren van schepen.

De roeiers zijn naast oren en ogen van de haven ook volop bezig met innovaties die wereldwijd worden erkend en ingezet. Daarna volgde de lunch op het EIC in de vertrouwde kombuis met  info over het havenprogramma. In de middag werd een bezoek gebracht aan DFDS in Vlaardingen, een van de nieuwe excursiebedrijven. Melissa Varga vertelde over de werkzaamheden van DFDS, de te volgen route en de gidsen konden op een van de schepen een demonstratie bekijken over het vastzetten van een trailer in het schip. Kortom allerlei wetenswaardigheden die gidsen gebruiken om jongeren te interesseren voor de Rotterdamse haven en industrie.

Het EIC werkt met vrijwillige gidsen. Interesse om gids te worden, neem dan contact op met Marianne van Gastel, hoofd excursies. 0181296029 of mail naar m.vangastel@eic-mainport.nl

Rozenburg, 20 juni 2017

Scholieren De Rozenhorst roepen Frans Dekker uit tot winnaar VUURVLIEGEN 2017

Rotterdam, 30 mei 2017 – Leerlingen van basisschool De Rozenhorst uit Rozenburg hebben vanmiddag in het EIC onderzoeker Frans Dekker uitgeroepen tot winnaar van wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2017. Na een spannende strijd met vier andere wetenschappers wist hij het meest helder en overtuigend zijn onderzoek over nadodeeltjes aan de kinderen te presenteren.

VUURVLIEGEN

VUURVLIEGEN is een spannende battle waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige, dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan VUURVLIEGEN leren onderzoekers hun onderzoek  helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een onderzoeker in de chemie precies doet. Tijdens deze eerste editie van VUURVLIEGEN pitchten vijf onderzoekers hun onderzoek voor 100 leerlingen vanaf groep 5 van basisschool De Rozenhorst uit Rozenburg.

De kinderen bepaalden via stemming wie de beste pitch gaf en wie de VUURVLIEG van 2017 werd.

Lesmateriaal

Frans Dekker heeft onderzoek gedaan naar nanodeeltjes. Hij krijgt nu de kans om dit te vertalen naar aansprekend lesmateriaal voor het basisonderwijs zodat het onderzoek breder bekend wordt. De ontwikkelde materialen worden gratis beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerde scholen. Leerkrachten kunnen hiermee gericht aan de slag met onderzoekend leren binnen de gestelde leerdoelen op het terrein van Wetenschap en Technologie.

Chemie

VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en Stichting C3. De KNCV is de grootste chemische beroepsvereniging van Nederland .C3 maakt jongeren bewust van de wereld van chemie met als doel hun eigen talenten hierin te ontdekken.

Rozenburg, 30 mei 2017

Port Rangers kijken hun ogen uit bij bijzonder schepen.

Afgelopen week was er weer veel te zien voor leerlingen in en rondom het EIC. De haven is geen dag het zelfde en altijd in beweging. Als leerlingen een bezoek brengen aan het EIC is er daarom door de EIC gidsen dan ook altijd van alles te vertellen over de haven. Maar de afgelopen week, net na de paasdagen 16/17 april, was extra speciaal. Het nieuwe afzinkbare schip XIN GUANG HUA lag aangemeerd in het Calandkanaal met aan boord de FPSO* WESTERN ISLE. De XIN GUANG HUA is een schip van Cosco Shipping  en het op één na grootste afzinkbare schip ter wereld. Het vaartuig is 255 meter lang en 68 meter breed en arriveerde voor de eerste keer in Rotterdam. Daarna werd de WESTERN ISLE een enorm platform van 32.000 ton gelost en vaarde over de Nieuwe Waterweg naar Keppel Verolme.  Zoiets zie je zeker niet elke dag, dus de leerlingen en de Port Rangers die op bezoek waren bij het EIC, gingen onder begeleiding van de gidsen naar buiten om de hele operatie vanaf de kant goed te kunnen bekijken.

Zij keken echt hun ogen uit. Het was beslist een bijzondere en onvergetelijke ervaring voor hen in de Rotterdamse haven.

Rozenburg 16 april 2017

Girlsday in de haven

Het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek(VHTO) organiseerde op 13 april jl. de jaarlijkse Girlsday. Tijdens dit evenement  nemen meisjes deel aan excursies en/of doe-activiteiten bij uiteenlopende bèta/technische en ICT-bedrijven en (onderzoeks-)instellingen of technische/ICT-afdelingen door heel Nederland.

EIC vindt het belangrijk om meisjes te interesseren voor  bèta/techniek/ICT en voor de haven. Daarom hebben we ook dit jaar weer deelgenomen aan de Girlsday. Meisjes van het VMBO van het Scheepvaart en Transportcollege kregen een gevarieerd programma aangeboden over de haven en industrie. In de ochtend brachten ze een bezoek aan Neele Vat en zagen een grote verscheidenheid aan werkzaamheden die zowel door vrouwen als mannen kunnen worden uitgevoerd.

Vervolgens brachten ze een bezoek aan de havenexpositie en daarna werd in het chemielab ogenschaduw gemaakt.

De leerlingen reageerden enthousiast en zo kijken we met elkaar terug op een geslaagde Girlsday 2017!

Rozenburg, 13 april 2017

Nacht van het Onderwijs in de haven bij EIC

Op 31 maart jl. vierde Rotterdam de “Nacht van het onderwijs”. Met als doel leerlingen, hun ouders en andere belangstellenden te laten zien hoe leuk leren, onderwijs, experimenteren en het belang van onderwijs voor organisaties is. Ook werd ingezet op het versterken en verbreden van het netwerk van docenten, bestuurders, beleidsmakers, maatschappelijke- en culturele organisaties, bedrijven en vele andere partijen die gaan voor onderwijsvernieuwing in Rotterdam.

Er was een groot aanbod van onderwijs-activiteiten in de stad in Kino en in de wijken. EIC deed ook mee aan de “Nacht van het onderwijs” met een middag/avond havenprogramma (Ken je stad, ken je haven!) ca. 118 leerlingen ( basis- en voorgezet onderwijs) kregen samen met ouders en docenten een havenexcursie aangeboden met een haven rondtour  en een bezoek aan de havenexpositie onder begeleiding van de EIC-gidsen.

Ook  werden spannende proefjes in het chemielab

uitgevoerd èn een Virtual Relality bril gemaakt in het Technolab.

Het programma werd afgesloten met de EIC havenquiz, onder leiding van Dave van der Wal.

Dit keer niet “helmpje op en helmpje af”, maar met ballonnen die als je een fout antwoord gaf, kapot moesten. Dat gaf veel plezier!! Bovendien kregen de bezoekers een lekkere snack aangeboden in de “Kombuis” van het EIC. De leerlingen waren afkomstig van het Lyceum  Vreewijk uit Rotterdam,het Penta College Godfried Richter uit Rozenburg en de basischolen de Klimop uit Rotterdam en de Notekraker uit Hoogvliet. Het programma werd mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam.

Rozenburg, 3 april 2017

Burgemeester Aboutaleb op bezoek bij EIC

Vandaag kwam burgemeester Aboutaleb langs bij het EIC. De burgemeester was voor een werkbezoek in Rozenburg. Het werkbezoek had als doel om in contact te komen met Rozenburgers en van hen te horen wat er speelt. Hij bezocht samen met verschillende leden van de gebiedscommissie een aantal organisaties en bedrijven, waaronder het EIC. We hebben de burgemeester verteld over het doel van het EIC om jongeren kennis te laten maken met de haven en de vele mogelijkheden om er te werken. De haven is een containerbegrip dat we voor jongeren willen uitpakken.

Jaarlijks komen ca. 23.000 leerlingen van scholen uit de regio en het land naar het EIC die gebruik maken van ons havenprogramma. Belangrijk als ondersteuning bij Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding ( LOB) of als onderdeel van vakken als techniek, aardrijkskunde en economie. Uit alles bleek dat de burgemeester het een goede zaak vindt dat jongeren een realistisch beeld krijgen over de haven, vanwege het belang van de haven voor de stad, maar ook om misschien later in de haven te werken. Vervolgens was er tijd voor een bezoek aan het Technolab waar de burgemeester in gesprek ging met verschillende 3e klas mavo leerlingen van het Penta College Godfried Richter uit Rozenburg. Zij waren bezig met het maken van een Virtual Reality Bril.

Tenslotte werd nog een bezoek gebracht aan de havenexpositie. Een bijzondere ontmoeting waar we met veel plezier op terugkijken!

Rozenburg, 29 maart 2017

Sci-Tech Challenge 2017 bij EIC

60 leerlingen uit 4 en 5 Havo/Vwo deden op 15 maart mee aan de nationale finale van de Sci-Tech Challenge die plaatsvond bij EIC. Verdeeld over 13 teams en 8 scholen gingen de leerlingen de uitdaging aan om oplossingen te vinden voor het wereldwijde vraagstuk over het tekort aan energie. Tot op de dag van finale weten de leerlingen niet wat ze precies moeten oplossen. Doel is om jongeren bewust te maken van energie uitdagingen en ze te interesseren voor technologie.

De Nationale Sci-Tech Challenge.Sci-Tech Challenge wordt georganiseerd door Jong Ondernemen en ExxonMobil Dit jaar was het thema duurzaam vervoer. De opdracht luidde: Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen van personenauto’s met 40% in 2040. In korte tijd moesten de leerlingen realistische en betaalbare ideeën uitwerken. Daarnaast is samenwerking en teamspirit een belangrijk criterium voor de jury. Medewerkers van ExxonMobil ondersteunen de leerlingen tijdens hun proces van ontwikkelen en uitwerken van hun ideeën en oplossingen.

Winnaar van alweer de zevende editie van Sci-Tech Challenge werd het Wartburg College(locatie Guido de Brès)uit Rotterdam.

De tweede prijs was voor  het team van Edith Stein College uit Den Haag en 3e werd het Vreewijk lyceum uit Rotterdam. Het winnende team staat op 21 maart as. in de internationale on-line finale met 9 landen. De 3 winnaars daarvan nemen op 10 mei as. deel aan de Europese Sci-Tech finale in Brussel.

Rozenburg 17 maart 2017

Geslaagde Week van de Procestechniek

Afgelopen week (23-27 januari) stond in het teken van de Week van de
procestechniek. In de regio Rijnmond zijn tijdens de Week van de Procestechniek ruim 800 leerlingen van 18 verschillende scholen te gast geweest bij verschillende bedrijven.De procesindustrie is een belangrijke sector en er is behoefte aan goed opgeleide technici,  procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten.

Leerlingen uit het 2e leerjaar vanuit het vmbo, en het 3e leerjaar havo / vwo maakten op deze manier kennis met de techniek in het algemeen en de (petro)chemische industrie in het bijzonder. Daardoor kregen ze een realistisch beeld van de beroepen en de voordelen die daarbij horen.  Ze kregen bij bedrijven een uitgebreide rondleiding en brachten een bezoek aan de controlekamer of laboratorium. Ook kregen ze uitleg over het productieproces, het belang van onderhoud, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn ze in gesprek gegaan met medewerkers.

Daarnaast brachten de scholen een bezoek aan de havenexpositie bij EIC Mainport Rotterdam (EIC). Het Techniek College Rotterdam en het STC Brielle verzorgden een voorlichting over vervolgopleidingen. Tenslotte deden de leerlingen mee aan verschillende doe- activiteiten bij het EIC, zoals het maken van haargel in het chemielab en gingen ze in het technolab aan de slag in de Proeffabriek.

De bedrijfsbezoeken vonden plaats tijdens de landelijke Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond wordt de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen Deltalinqs, scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR). Het EIC verzorgt de coördinatie van de Week van procestechniek in de regio Rijnmond.

Met dit project wil de organisatie laten zien dat werken als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist veel voordelen oplevert. Leerlingen in klas 2 van het vmbo en havo en vwo 3 moeten beslissen welk profiel zij volgend jaar gaan kiezen. Voor wie in de toekomst in de Proces en Maintenance industrie/techniek wil gaan werken, is het belangrijk om wiskunde, natuur- en scheikunde in het pakket op te nemen. In deze sector zijn er goede vooruitzichten op een baan.

Wilt u meer informatie over de inhoud van Week van de procestechniek of het Proces en Maintenance college.  Neem dan contact op met Cees Alderliesten, coördinator Proces- en Maintenance College, Alderliesten@deltalinqs.nl 06-22489744

Tijdens de Week van de Procestechniek werken in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:

AVR, BP raffinaderij B.V. , CABOT B.V, Engie Energie Nederland N.V., Huntsman, Indorama, Kemira, Mourik B.V., Neste, LyondellBasell, Shin-Etsu, Tronox

Rozenburg, 27 januari 2017

Open Poort Prijswinnaars Rotterdamse haven bekend.

De winnaars van de Open Poort Prijs 2016 zijn donderdag 24 november tijdens een feestelijke bijeenkomst op het EIC Mainport Rotterdam (EIC) in Rozenburg bekend gemaakt. Het gaat om havenbedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden aan leerlingen en studenten die een bezoek brengen aan de Rotterdamse haven.

Jaarlijks reikt het EIC de Open Poort Prijs uit aan die havenbedrijven die het afgelopen jaar in de ogen van de EIC – havengidsen en medewerkers het meest zijn opgevallen door hun gastvrijheid, de inhoud van hun bedrijfsexcursies en deelname aan het EIC-haven programma. De prijzen werden uitgereikt in verschillende categorieën. De volgende bedrijven hebben dit jaar gewonnen en werden in het zonnetje gezet:

- Broekman Logistics Europoort (op- en overslag en distributie)

- BP Raffinaderij Rotterdam B.V. (olie en chemische industrie )

- LyondellBasell (olie en chemische industrie )

-  Verkeerscentrale Rotterdam & Hoek van Holland (dienstverlenende en overige bedrijven)

-  Euro Tank Terminal (aanmoedigingsprijs)

Deze bedrijven maken deel uit van een groep van ca. 60 bedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden,  georganiseerd door het EIC Mainport Rotterdam. De haven is van strategisch belang voor de ontwikkeling van Rotterdam en Nederland. Bedrijven kunnen jongeren als geen ander inzicht geven in de praktijk van de verschillende werkzaamheden, beroepen en mogelijkheden om er te werken.

Zo ontdekken jongeren  de dynamiek van de Rotterdamse haven en wellicht dat ze in de toekomst met hun kennis en kunde zelf een bijdrage gaan leveren.

Tijdens de middag werd dit onderwerp verder belicht vanuit verschillende sectoren van de haven. Mai Elmar, directeur Cruise Port Rotterdam, vertelde over de ontwikkeling van de cruise industrie. Hiermee wordt de verbondenheid tussen stad en haven versterkt, want cruiseschepen varen letterlijk het centrum van de stad binnen. Rob Bagchus, Chief Public Affairs & Public Relations Officer ECT, nam de aanwezigen mee in een reis door de tijd in de containersector. Hij bood inzicht in de nieuwe logistieke concepten en wat er allemaal is gebeurd is tussen nu en 50 jaar geleden, toen het eerste containerschip aankwam in de Rotterdamse haven. De werkzaamheden zijn divers en interessant voor jonge mensen. Logistiek, techniek, IT, maritiem, service en communicatie spelen allemaal een rol in beide sectoren met  interessante werkzaamheden voor jonge mensen. Mary Dotsch, directeur EIC, gaf aan dat keuze voor opleiding en beroep voor jongeren niet eenvoudig is, want er is veel te kiezen. Dus belangrijk om als haven en industrie goed zichtbaar te zijn.

Rozenburg, 25 november 2016

Havenberoepen centraal bij  McPort Event in EIC

Op woensdag 9 en donderdag 10 november vond in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats. Ca. 1000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 21 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezochten de Rotterdamse haven om zich te oriënteren op vervolgopleidingen, (snuffel) stages en beroepen in de haven en industrie. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Ter voorbereiding op het evenement brachten gastdocenten op school “ de haven in de klas”. Zij bespraken de verschillende beroepen en loopbaanmogelijkheden.

Daar werden vragen voorbereid die leerlingen tijdens het bezoek van de leerlingen aan de haven wilden stellen aan medewerkers van bedrijven en opleidingen.

Leerlingen krijgen tijdens Mc Port een programma aangeboden met verschillende onderdelen zoals een “Beroepen Challenge”. Dave van der Wal, entertainer en bekend van RTV Rijnmond, ging samen met de leerlingen in gesprek met verschillende medewerkers van havenbedrijven. Van proces operator tot roeier, van loods tot onderhoudstechnicus, beveiligingsmedewerker tot logistiek planner, manager, jurist, PR-medewerker enz. Zij waren aanwezig en vertelden over hun beroepen. Zo krijgen de leerlingen meer duidelijkheid welke beroepen in de haven hen aanspreken.

19 havenbedrijven verleenden hun medewerking aan de beroepen- en opleidingenmarkt. Zij brachten voor de leerlingen de verschillende werkzaamheden in de haven en industrie in beeld. Medewerkers van de mbo-opleidingen van het STC (Scheepvaart en Transport College), het Techniek College Rotterdam ( samenwerking tussen Albeda en Zadkine), de Hogeschool Rotterdam en de Rotterdam Mainport University(RMU) waren aanwezig om de leerlingen te informeren over de diverse opleidingsmogelijkheden.

Na alle info konden de leerlingen zelf aan de slag met een groot aantal interactieve simulaties op de EIC Havenexpositie. En vervolgens met verschillende spannende doe-activiteiten. Zo deden de leerlingen mee aan een logistiek spel van DB Schenker, werden via chromatografie in het chemielab kleurstoffen gescheiden onder begeleiding van het Techiek College Rotterdam. Ook “De Alles is Techniek Experience” van OTIB trok veel aandacht. Bij Madscience maakten de leerlingen kennis met diverse chemische reacties bv. met droogijs. En in het EIC-Technolab werd gewerkt met apparaten en installaties uit de raffinaderijen en chemische fabrieken. Makerspace tenslotte trok veel aandacht met het bouwen van technische systemen met “little bits” en dat leerlingen een 3 D ontwerp konden maken in solid works.

Het McPort Event werd georganiseerd door het EIC i.s.m. bedrijven en opleidingen in de regio Rotterdam en OTIB. Het bedrijfsleven ondersteunt McPort financieel waardoor de deelnemende scholen dit programma kosteloos aangeboden krijgen.

Rozenburg, 10 november 2016

Maritime Week 2016: Ervaar de toekomst!

Van 29 oktober tot en met 5 november vond de Maritime Week plaats. De week staat in het teken van kennisdeling, innovaties en het zelf beleven én ervaren van de opleidingsmogelijkheden en aantrekkelijke carrière perspectieven binnen de maritieme sector.

Ook dit jaar is het EIC betrokken bij de week en is de maritieme sector in de spotlights gezet in ons havenprogramma. In totaal zijn bijna 650 leerlingen en studenten betrokken bij de activiteiten die door EIC worden georganiseerd. Tijdens de havenexcursies is door de gidsen extra aandacht geschonken aan de maritieme sector. Op 4 november was Douwe Pentenga, Young Maritime Representative de hele dag mee op stap tijdens de door EIC georganiseerde havenexcursie van CSG De Heemgaard uit Apeldoorn.

De leerlingen konden hem vragen stellen over wat bepalend was zijn keuze voor de maritieme sector. Ook op de havenexpositie waar de leerlingen aan de slag gaan met spannende interactieve games, kregen de leerlingen extra informatie over de maritieme sector aangeboden. Bovendien konden de leerlingen het blad Young Maritime meenemen. Hierin staan verschillende voorbeelden van jongeren die opleidingen volgen of aan de slag zijn in de maritieme sector.

In het basisschool programma Port Rangers werden enkele maritieme gastlessen gegeven op school. Kijk voor meer informatie over de maritime week en de sector op: www.maritiemland.nl/maritieme-sector/nml/projecten/maritime-week/

Rozenburg, 4 november 2016

Maritime Week 2016: Ervaar de toekomst!

Van 29 oktober tot en met 5 november vindt de Maritime Week plaats. De week staat in het teken van kennisdeling, innovaties en het zelf beleven én ervaren van de opleidingsmogelijkheden en aantrekkelijke carrière perspectieven binnen de maritieme sector.

Ook dit jaar is het EIC betrokken bij de week en wordt de maritieme sector in de spotlights gezet in ons havenprogramma. Zo worden verschillende havenexcursies georganiseerd. Hierbij wordt door de gidsen extra aandacht geschonken aan de maritieme sector. Ook op de havenexpositie waar de leerlingen aan de slag gaan met spannende interactieve games, krijgen de leerlingen extra informatie over de maritieme sector aangeboden. Bovendien kunnen de leerlingen het blad Young Maritime meenemen.

Hierin staan verschillende voorbeelden van jongeren die opleidingen volgen of aan de slag zijn in de maritieme sector. Op een van de dagen is een Young Maritime Representative aanwezig. Hieraan kunnen de leerlingen en studenten uitgebreid vragen stellen over de sector en wat bepalend was in de keuze voor de maritieme sector. In het basisschool programma Port Rangers worden enkele maritieme gastlessen gegeven op school. In totaal zijn bijna 650 leerlingen en studenten betrokken bij de activiteiten die door EIC worden georganiseerd.

In het hele land worden gedurende de Maritime Week nog veel meer  activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op: www.maritiemland.nl/maritieme-sector/nml/projecten/maritime-week/

Rozenburg, 31 oktober 2016

STC- decanendag in de haven

Op 29 september kwamen ruim 20 decanen op bezoek in de Rotterdamse haven.

De decanen waren uitgenodigd door het Scheepvaart en Transport College. Thema van het programma was “Techniek in de Oefenfabriek”. Roos den Haan en Jos Noordegraaf van de STC Group ontvingen de decanen bij het EIC. Mary Dotsch, gaf een korte introductie over het EIC en over de mogelijkheden voor leerlingen om een kijkje te nemen in de Rotterdamse haven en deel te nemen aan het EIC-havenprogramma.

Daarna volgde een inspirerende en levendige presentatie van Carlo Eijkels, Manager Communications en Public affairs van BP Rotterdam Refinery. Hij nam de decanen mee in de wereld van de olie en chemie en BP. Daarbij kwamen zowel de techniek als de interessante loopbaanperspectieven in de sector aan de orde. Daarna vertrok de groep voor een havenexcursie en een bedrijfsbezoek naar BP en werd er gevaren met de Fast Ferry. Bij terugkomst op het EIC was het tijd voor de inwendige mens en werd de lunch gebruikt.

Ook maakten de decanen gebruik van de mogelijkheid om de EIC-havenexpositie te bekijken. Daarna ging men per bus naar de STC -locatie in Brielle voor informatie over de opleidingen, proeflessen en een rondleiding door de Oefenfabriek. De dag werd afgesloten met een hapje en drankje en was er nog tijd om gezamenlijk na te praten. Gezien de interesse van de decanen en de afspraken die zijn gemaakt, zien we de komende tijd vast een aantal scholen met hun leerlingen terug in de haven. Het was in alle opzichten een geslaagde dag!

Rozenburg, 30 september 2016

Excursie met de Eendracht

Op 20 en 21 september hebben 200 leerlingen van verschillende scholen uit de Rotterdamse regio een bijzondere ervaring opgedaan met het zeilschip de Eendracht. De leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo waren namelijk uitgenodigd voor het project “ Kort meevaren” van de stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Waterbouw( O&O-fonds Waterbouw). Doel is om jongeren te interesseren  voor het maritieme beroep. Het project bestaat uit unieke kennismakingsstages voor jongeren aan boord van een Waterbouw, Koopvaardij of zeegaand zeilschip. Bij de waterbouwstage van een dag krijgen de leerlingen voorafgaand een gastles. EIC heeft op verzoek van het O&O fonds waterbouw de scholen benaderd voor deelname aan het project.

Op de dag zelf vertrokken de leerlingen met zeilschip de Eendracht uit Rotterdam met bestemming Scheveningen. De tweede dag gingen de leerlingen eerst met de bus uit Rotterdam en stapten in Scheveningen aan boord en voeren zo terug naar de Rotterdamse haven. Onderweg was het “ alle hens aan dek” en werden door de leerlingen diverse taken uitgevoerd die op zee gedaan moeten worden. Zoals bv. zeil zetten, knopen maken, zelf aan het roer staan, overstag gaan, werkzaamheden op de brug, ontmeren en afmeren. Een onvergetelijke en leerzame dag voor de leerlingen en een prima mogelijkheid om zich te oriënteren voor hun verdere opleiding- en beroepskeuze.

Rozenburg, 23 september 2016

Beroepen Catwalk toont grote verscheidenheid aan havenberoepen

De modeshow over havenberoepen tijdens de wereldhavendagen was een echte ” eyecatcher”.

Op de Beroepen Catwalk werden meer dan 25 havenberoepen getoond. En dat is nog maar een kleine greep uit de grote verscheidenheid van beroepen in de haven.  Logistiek en transport, industrie en techniek, maritiem, maar ook financieel, juridisch, pr- en communicatie, sales, veiligheid en milieu, ICT, de brandweer, de dronepiloot, de VTS operator passeerden de revue. Zowel huidige beroepen en enkele beroepen van de toekomst. De modellen waren gekleed in kleding van BTN bedrijfskleding, STC Group , Verkeercentrale en anderen.

Tijdens de presentatie van de modellen op de Catwalk werd informatie gegeven over de werkzaamheden, de sector,  apparatuur, benodigde opleiding en loopbaan mogelijkheden. De modellen waren vrijwilligers en medewerkers van EIC en van de bedrijven en organisaties die aanwezig waren tijdens de Wereldhavendagen bij het EIC.  De bezoekers waren verrast over de veelheid en diversiteit aan havenberoepen en de vele mogelijkheden om in de haven te werken zowel voor mannen als voor vrouwen.

Het sprak hen aan dat ze in korte tijd een goed beeld kregen van wat er in de haven te doen is. De modeshow werd op vlotte en humorvolle wijze gepresenteerd door Dave van der Wal.

Rozenburg, 16 september 2016

Geslaagde Wereldhavendagen in en rondom EIC

De Wereldhavendagen zijn weer achter de rug! In en rondom het EIC konden de bezoekers op 2, 3 en 4 september kennismaken met de dynamische wereld van haven, natuur en innovatie. Het weer werkte op vrijdag en zaterdag heel goed mee en op zondag viel het niet tegen.

Ruim 3.500 bezoekers kwamen naar de Landtong in Rozenburg. De actielijstjes kunnen weer in de kast en de stappentellers draaien geen overuren meer. We kijken terug op zeer geslaagde Wereldhavendagen.

Samen met de verenigingen op de Landtong, mountainbikers( WMV Rozenburg, model vliegclub EMCR, Ruitervereniging Rozenburg en Free Nature en de stichting Wereldhavendagen hebben we dit jaar een uitgebreider programma kunnen aanbieden aan de bezoekers.

Dit werd mede mogelijk gemaakt door het Havenbedrijf Rotterdam en de gebiedscommissie Rozenburg die we hiervoor zeer erkentelijk zijn.Het evenement maakt deel uit van het Maritiem Weekend van de Wereldhavendagen.

Zowel binnen bij het EIC als buiten op de Landtong was van alles te beleven over “The Smartest Port” het thema van de Wereldhavendagen 2016. We willen alle bedrijven,organisaties,scholen,verenigingen,standhouders,sprekers en vrijwilligers heel hartelijk danken voor hun enorme inzet en enthousiasme. Dit evenement smaakt wat ons betreft naar meer. Op naar de volgende Wereldhavendagen in 2017!!

Rozenburg, 9 september 2016

Boeiende havendialoog leerlingen Montfort College en directies havenbedrijven

Leerlingen van 5 en 6 vwo van het Montfort College en directeuren van havenbedrijven gingen vrijdag 2 september jl. m et elkaar in havendialoog. Dit gebeurde bij het EIC, het Educatief Informatie Centrum van de haven in Rozenburg. Speciaal georganiseerd door EIC vanwege de Wereldhavendagen en het thema  “the Smartest Port”. De vraag was:  hoe maken we de Rotterdamse haven de slimste, efficiëntste en meest duurzame haven van de Wereld?

De deelnemende bedrijven aan de dialoog waren: Botlek Tank Terminal, BP Refinery, C.RO Ports Nederland, Esso Nederland, Rail Service Center Rotterdam, Deltalinqs en Stichting Opleiding- en Ontwikkelingsfonds Waterbouw.  De leerlingen hadden de vraag op school goed voorbereid  en kwamen met een groot aantal vragen en ideeën. Er volgde een boeiende uitwisseling van gedachten van energietransitie tot robotisering en van het belang van veiligheid tot wat je met je talenten kunt worden in de haven. De leerlingen raakten niet uitgevraagd en de medewerkers van de bedrijven deelden vol enthousiasme hun kennis met de leerlingen. De presentatie was in goede handen van Dave van der Wal.

Het was en bijzondere middag. De haven heeft er weer een aantal jonge ambassadeurs bij, dat is wel zeker!

Rozenburg, 6 september 2016

EIC  in programma Middag aan de Maas

Op 12 augustus werd het programma “Middag aan de Maas” van Radio Rijnmond,  life uitgezonden vanuit het EIC gebouw. Presentatrice Marcia Tap ontving allerlei gasten op het EIC voor interviews en zij presenteerde het programma ook vanuit diverse simulaties van de EIC havenexpo .

Met vertegenwoordigers van stichting Ark werd o.a. over de unieke plek van de Landtong gesproken waar de dynamische werelden van haven, industrie en natuur samen komen. In een interview met Mary Dotsch werd aandacht geschonken aan het EIC waarbij het havenprogramma dat het EIC scholen aanbiedt werd besproken. Ook werd uitgebreid stilgestaan bij de komende Wereldhavendagen. Het thema is dit jaar “The smartest Port”. In en rondom het EIC en op de Landtong is dan ook  van alles te beleven!! Een programma vol spetterende activiteiten. Een prima dagje uit voor jong en oud. Je bent van harte welkom op 3 en 4 september in en rondom het EIC en op de Landtong! Nieuwsgierig? Kijk verder op onze website.

Rozenburg, 18 augustus 2016

Geslaagde bedrijven bijeenkomst “Gluren bij de buren” en Technasia

Met het einde van het schooljaar in zicht vond de traditionele bijeenkomst “Gluren bij de buren” plaats. Mary Dotsch bedankte de aanwezige bedrijven voor hun bijdrage aan het EIC-havenprogramma. De bedrijfsexcursies  vormen  een belangrijke pijler in het havenprogramma evenals de simulaties op de havenexpositie en de gastlessen die door medewerkers van de bedrijven worden gegeven. De kwaliteit van de bedrijfsbezoeken is belangrijk.

Leerlingen moeten zelf kunnen zien wat er gebeurt in het productieproces en welke vraagstukken er spelen in de haven. Kortom het is veel meer dan een rondleiding, maar daadwerkelijk aansluiten op de belevingswereld van leerlingen en studenten. Op het programma stond verder een kennismaking met Technasia, een onderwijsformule die jongeren uitdaagt om te onderzoeken, te ontwerpen en oplossingen te zoeken voor realistische vraagstukken van bedrijven. Wilco Zwennis coördinator Technasia in onze regio vertelde over de achtergrond ervan. Inmiddels zijn er al 92 van dit type scholen in Nederland. Technasia stimuleren hun leerlingen te kiezen voor de wereld van bèta en techniek.

Twee  groepen 1e jaars- leerlingen van het Dalton Lyceum in Barendrecht, een van de 6  Technasia in onze regio,  presenteerden hun oplossingen voor een opdracht die ze gekregen hadden van Rio Tinto een van de EIC-excursiebedrijven. De leerlingen, in dit geval allemaal meisjes, kwamen met interessante en realistische oplossingen. Ze gaven blijk zich goed verdiept te hebben in de materie en ook heel belangrijk, van het belang van veiligheid in de haven. De aanwezige bedrijven waren enthousiast over de resultaten en meerdere bedrijven gaven aan geïnteresseerd te zijn in verder contact met de Technasia.

De middag werd afgesloten met een ontspannen vaartocht en een bezoek aan de indrukwekkende containerterminal van APMT2. Daarna was het tijd om onder het genot van een hapje en drankje nog even gezellig na te praten.

Rozenburg, 5 juli 2016

Record aantal leerlingen van een school bij EIC op  9 juni 2016

Op 9 juni jl zijn 340 leerlingen van een school namelijk het Eckartcollege uit Eindhoven op excursie naar de haven en het EIC geweest. Van de ene mainport naar de andere mainport. In totaal zijn 11 bedrijven en 15 EIC-gidsen zijn actief geweest op deze dag. Er werden 7 bussen ingezet. Op andere dagen in het jaar zijn er gebruikelijk ca 100 leerlingen per dag.

De docenten van het Eckartcollege vonden het belangrijk om met hun leerlingen naar de haven te komen, omdat de Rotterdamse haven belangrijk is voor de welvaart van Nederland en als onderwerp behandeld wordt in de aardrijkskunde en economie lessen. Tevens kunnen de leerlingen de kennismaking met de vele beroepen in de haven goed gebruiken voor hun oriëntatie op vervolgopleidingen en keuze voor beroep. De leerlingen waren zeer onder indruk van de moderne containerterminals, het grote aantal chemische bedrijven en de Maeslantkering. Ook waren de leerlingen zeer enthousiast over hun bezoek aan de EIC-havenexpositie. Daarna konden de leerlingen varen door de Rotterdamse haven. Dit was voor de leerlingen een unieke ervaring die zij in hun regio niet meemaken. Het was logistiek een hele puzzel om de leerlingen een passend en inspirerend programma aan te bieden. Uit reacties van de leerlingen en docenten bleek dat dit goed gelukt is. Een geslaagde uitdaging met dank aan de  bedrijven die bereid waren om extra hun poorten open te zetten, onze gidsen en de medewerkers van EIC.

Klik hier op het filmpje (Filmpje is gemaakt door Sam en Milan van het Eckhart College).

Rozenburg, 13 juli 2016

Port Rangers zagen cruiseschip Koningsdam binnenkomen

Donderdag 19 mei jl. voer het nieuwste cruiseschip de Koningsdam van de Holland America Line langs het EIC op weg naar Rotterdam.

Basisschoolleerlingen die deelnemen aan het havenprogramma Port Rangers hadden een primeur en keken hun ogen uit.

Een kennismaking met de dynamische wereld van de haven die ze niet snel meer zullen vergeten.

Rozenburg, 25 mei 2016

Secretaressemeeting, samen een Rotterdamse bakkie doen? Èch wèl!

Op 21 april vond de jaarlijkse Deltalinqs secretaresse meeting plaats bij het EIC. Na een welkomstwoord van Mary Dotsch, vertelde  Dave van der Wal, van radio en tv Rijnmond en bekend presentator en entertainer, de dames op zijn bekende humorvolle wijze wat er allemaal op het programma stond. Gestart werd met een koffieproeverij. Fred Lingsveld van het merk “Rotterdamse koffie” vertelde het geheim van de vier M´s  voor een “lekker bakkie koffie”: machine, molen, melange en mens.

Ook de heerlijke zoetigheden, aangeboden door “Chapeau Catering Services” vielen goed in de smaak. Daarna volgde een bezoek aan de havenexpositie, onderdeel van het EIC havenprogramma, waarbij leerlingen  en studenten kennismaken met de verschillende sectoren in de Rotterdamse haven en de vele mogelijkheden om er te werken. Het belang van studie- en loopbaankeuze werd in meerdere opzichten  onderkend, door de dames.

Zowel vanuit eigen ervaring t.a.v. de schoolkeuze van de kinderen en vanwege de medewerking die hun bedrijven verlenen aan de bedrijfsexcursies georganiseerd door EIC. Daarna werd kennisgemaakt  EIC als vergaderlocatie met mogelijkheden voor diverse vergaderarrangementen, trainingen, personeelsbijeenkomsten en  de cateringfaciliteiten die bij “Chapeau Catering Services” in goede handen zijn.

Daarna volgde een bedrijfsbezoek naar APMT 2 met een rondleiding over de terminal en informatie over de nieuwste ontwikkelingen in de logistiek. Aan het eind van de dag waren er veel positieve geluiden: veel gezien en gehoord en lekker bijgepraat!

Rozenburg, 21 april 2016

Geslaagde introductiemiddag haven voor onderwijsprofessionals

In samenwerking met Nationaal programma Rotterdam Zuid(NPRZ)’werd op 20 april jl een introductiemiddag haven georganiseerd voor onderwijsprofessionals bij  het EIC. Er waren o.a. docenten en decanen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO aanwezig.

Deze bijeenkomst vond plaats in vervolg op de NPRZ onderwijsconferentie “Gaan voor een baan” eerder dit jaar op de RDM Campus. Daarbij werd aandacht besteed aan het belang van loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) om leerlingen te helpen bij de opleidings- en beroepskeuze. De haven met haar vele sectoren en beroepen biedt jongeren goede loopbaanperspectieven. Het  EIC havenprogramma laat leerlingen en studenten  zelf de Rotterdamse haven beleven via  lesmaterialen, gastlessen en een havenexcursie met bedrijfsbezoeken en doe-activiteiten. Dit havenprogramma kunnen docenten gebruiken bij LOB of bij andere vakken in hun onderwijsprogramma.

Tijdens de introductiemiddag was er voldoende gelegenheid voor de docenten om kennis te maken met de haven en het havenprogramma van EIC. Na een algemene haven gastles over  de verschillende sectoren,  werkzaamheden en beroepen, volgde een bezoek aan het haven en industriële complex en aan de containerterminal van APMT 2 terminal op Maasvlakte 2. Deze excursie werd begeleid door een van de EIC-havengidsen. Vervolgens werd lekker uitgewaaid tijdens een vaartocht. Terug op het EIC volgde een rondleiding over  de interactieve havenexpositie. Afgesloten werd met doe-activiteiten in het chemie- en technolab.. Docenten vonden het een geslaagde middag waarbij verschillende afspraken werden gemaakt voor vervolgactiviteiten.

Rozenburg, 20 april 2016

Pitstop 19 april 2016, goed bezocht!

Dinsdag 19 april vond de Pitstop van het LeerWerkLoket Rijnmond plaats bij het EIC Mainport (Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam). Een locatie in het economische hart van de Rotterdam. De Pitstop werd door ca. 60 personen bezocht. Het EIC is een oriëntatieplek voor alles wat binnen de Rotterdamse haven te vinden is. Het doel van het EIC is om leerlingen en studenten kennis te laten maken met de haven en de vele mogelijkheden die het biedt om er te werken. Jaarlijks worden er 22000 leerlingen per jaar bij het EIC ontvangen. Bij het EIC werken 55 vrijwilligers die alle excursies begeleiden en met aansprekende en vaak eigen ervaringen de bezoekers informeren over de haven. Mary Dotsch, directeur van EIC Mainport Rotterdam vertelde vol passie over ‘haar’ haven, maar ook vooral over de grootsheid van het Haven en industrieel complex. Wist u dat ‘de Maasvlakte 2’ met 60 miljoen ton zand is opgespoten, wat gelijk staat aan 90x De Kuip vol met zand?

Soraya Engelsma Strategisch arbeidsmarkt adviseur (WerkGeversServicePunt Rijnmond gaf een doorkijkje met betrekking de toekomst van de Rotterdamse Haven op het gebied van personeel en toekomstige banen. Duidelijk werd dat banen op MBO niveau 2 moeilijk (er) zijn te vinden. Vooral hoger opgeleid personeel wordt in de haven gezocht. Zowel op WO/HBO MBO op niveau 3 en 4 hebben op dit moment de beste vooruitzichten. De verandering van het werk is een onderdeel van de verschuiving. Waren er voorheen drie hijskraanmachinisten nodig nu zit de ‘machinist’ in een kantoor alsof je een soort van Game aan het spelen bent. Vanuit een kantoor worden de schepen en vrachtauto’s geladen door middel van een monitor en met gebruik van een Joystick. Niet te vergeten de ontwikkeling op het gebied van 3d printen kan gevolgen hebben voor de aan- en afvoer van goederen in de Rotterdamse Haven. Is de toekomst van de Haven een Haven zonder werknemers?

Leonieke Verbove, HRM manager bij P&O Ferries gaf ons een inkijkje in de ‘keuken’ van het bedrijf P&O Ferries. Het bedrijf staat hoog genoteerd bij de diverse klanten van P&O Ferries, dit is vooral gericht op de servicegerichtheid van het bedrijf. P&O Ferries is een bedrijf waar je graag zou willen werken. Hele generaties hebben hun bestemming binnen P&O Ferries gevonden en de baan wordt bij wijze van spreken van vader-op-zoon overgedragen. Met andere woorden, je bent trots op het werk bij P&O Ferries! Wel is het van belang dat je wel over bepaalde ‘skills’ moet beschikken om binnen dit bedrijf te kunnen blijven werken.

Nick Zuiddam, in het dagelijks leven directeur van OBS de Toermalijn en ook de bedenker van ‘de Havenschool’. ‘De Havenschool’ is een leerprogramma voor kinderen op de basisschool. Dit programma maakt het mogelijk de vroegtijdig kinderen te interesseren voor het werk in de Haven. Het idee is om de wereld van het kind te verrijken met de wereld van de Haven. Of je nu een rekenles geeft met blokjes of met kleine containertjes van een schip, dat geeft meteen een contextrijker beeld. Het hoeft niet moeilijk te zijn om leren in de basisschool contextrijk te maken. Het is een uitdaging om kinderen en ouders te betrekken bij de mogelijkheden binnen het beroepenveld. Niet voor niets heeft het EIC een boekje gemaakt met de titel van A (accountant) tot en met Z (zeeman).Nick Zuiddam is nu bezig dit boekje opnieuw samen te stellen met een overzicht van de banen van vandaag en die van morgen! Het unieke van dit project ‘de Havenschool’ is dat de leerlijnen doorlopen, van basisschool tot Erasmus Universiteit. De rode lijn van dit project is ‘talentontwikkeling’ daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen!

Het was een geslaagde bijeenkomst. Wilt u meer weten over het LeerWerkLoket Rijnmond en de samenwerkende partners kijk dan op onze website: https://rijnmond.lerenenwerken.nl

Rozenburg, 21 april 2016

Directeuren doen mee met Port Rangers!

11 maart 2016

Samen met leerlingen van basisschool Het Tangram uit Rotterdam Nesselande gingen Mickel Beckers, directeur Jeugd en Onderwijs van de gemeente Rotterdam en Richard van der Eijk, directeur Communicatie en External affairs van het Havenbedrijf Rotterdam mee op  “Steurtocht door de haven”.

Zij vonden het zeer de moeite waard om met eigen ogen het enthousiasme van de leerlingen mee te maken tijdens hun bezoek als Port Rangers aan de haven en het EIC. Alle 317 leerlingen uit de bovenbouw van Het Tangram, doen mee aan het lespakket

“Steurtocht door de haven”. Eerst op school aan de slag met het lesmateriaal, een gastles door een havenprofessional en een excursie naar het EIC, midden in het Rotterdamse havengebied.  De leerlingen beleven hier de haven echt via een beroepspeurtocht, een buitenopdracht en proefjes in het chemielab of het technolab. Terug op school maken  de leerlingen een eindopdracht in de vorm van een verslag of een werkstuk. Voor Rotterdamse basisscholen zijn hieraan geen kosten verbonden.


De gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs zijn de initiatiefnemers van Port Rangers. Zij maken dit programma de komende jaren mogelijk. Scholen kunnen kiezen uit twee lespakketten: “Steurtocht door de haven” gericht op wereldoriëntatie en “Haven Taal Trip” gericht op het leren van moeilijke woorden in de context van de haven.

Rozenburg, 15 maart 2016

EIC-gidsen in het zonnetje gezet.

Alle 55 EIC Gidsen werden in het zonnetje gezet bij Radio Rijnmond. Dit gebeurde op 25 februari 2016 in het programma “Dwars door Rijnmond”. Als blijk van dank kregen ze een slagroomtaart aangeboden. Hoofd excursies Marianne van Gastel had een en ander georganiseerd en één van de EIC-gidsen,

Aad Verheul nam namens alle gidsen symbolisch de waardering en de taart in ontvangst.

Jaarlijks ontvangt het EIC ca 22.000 jongeren voor een havenexcursie programma. Zij worden begeleid door goed geïnformeerde en enthousiaste EIC-gidsen tijdens hun bezoek aan de bedrijven, de rondtoer in het havengebied, op de havenexpositie en in het chemie- en technolab. De gidsen zijn een onmisbare pijler voor de activiteiten van het EIC.

Rozenburg, 7 maart 2016

Studenten HBO-bedrijfseconomie in de haven

Op 4 februari hebben bij het EIC ca. 230 1e jaars HBO-studenten bedrijfseconomie in 39 teams gewerkt aan een krantenartikel voor de havenkrant van de toekomst (2030).Het ging hier om een activiteit van het RDM Centre of Expertise voor de HBO-opleiding Bedrijfseconomie, die in samenwerking met EIC werd uitgevoerd. Doel was om de studenten kennis te laten maken met de haven en hen een realistisch beeld te geven van wat je als econoom kunt betekenen voor bedrijven in de Rotterdamse haven.

In de ochtend kregen de studenten op de RDM een college scenario modelling van Kees Machielse, lector transitiemanagement van de Hogeschool. Vraagstukken zoals: Hoe ziet de haven van de toekomst eruit, hoe ver gaat robotisering, nieuwe technologie maakt processen slimmer en efficiënter, wat betekent dit voor medewerkers, kwamen aan de orde in het college. Met die informatie op zak gingen de studenten op bezoek in de Rotterdamse haven en bij bedrijven, waaronder Neele-Vat, Botlek Tank Terminal en DB Schenker.

Daar stelden de studenten hun vragen zoals: welke technologie zou dit bedrijf nog beter maken, welke toekomstige ontwikkelingen zijn belangrijk voor dit bedrijf, wat zijn de grootste veranderingen in de organisatie geweest in de afgelopen tijd. De informatie die de studenten bij de bedrijven verkregen, werkten ze in de middag uit in een scenario in de vorm van een krantenartikel.

De redactie van de krant bestond uit de docenten van de opleiding. Er is met veel enthousiasme gewerkt door de studenten en aan het einde van de middag waren de artikelen klaar voor een redactionele beoordeling.

Het is de bedoeling om het eindresultaat: de havenkrant van de toekomst binnenkort aan te bieden aan de deelnemende bedrijven.

Rozenburg, 15 februari 2016

Inspirerende havenconferentie van de Havenschool

3 februari vond een havenconferentie plaats bij het Maritiem Museum georganiseerd door de basisscholen Duo 2002 en de Toermalijn uit Rotterdam. Zij zijn de initiatiefnemers van de Havenschool en willen de haven een prominente plek te geven binnen hun onderwijs als context voor loopbaanleren. De Havenschool werkt er o.a. aan dat aan  het einde van de basisschool leerlingen en hun ouders  een positief beeld hebben over de haven en de toekomstmogelijkheden die de haven biedt voor banen in de techniek, IT, zorg en logistiek.  Tijdens de bijeenkomst lieten de leerlingen zien wat zij de afgelopen tijd aan havenactiviteiten hebben gedaan:  haven gerelateerde lessen, een haven en techniek week, spreekbeurten en zelfs een prachtig havenlied. De presentatie was in handen van Nick Zuiddam, directeur van de Toermalijn en projectleider van de Havenschool.

Ook ouders worden intensief betrokken bij de beroepskeuze van hun kind en de mogelijkheden die de haven daarin kan bieden. Tijdens de bijeenkomst was de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg aanwezig. Hij benadrukte het belang van inzet van activiteiten die de veelzijdigheid aan functies in de haven in beeld brengen. Tevens waren verschillende organisaties aanwezig die techniek of haven gerelateerde activiteiten uitvoeren en de Havenschool ondersteunen: Hogeschool Rotterdam, Maritiem Museum, de boekwinkel de Kleine Kapitein, het blad Gers, het loodswezen, de STC-group en het EIC. Vanuit het EIC is er regelmatig contact met de Havenschool, ondersteunen we met advies en lesmaterialen en wisselen ervaringen met elkaar uit.  De leerlingen van de Havenschool nemen deel aan Havenprogramma Port Rangers dat vanuit EIC wordt gecoördineerd. Door alle partijen werd  tijdens de middag het belang benadrukt om elkaar te versterken om zo de haven en de vele mogelijkheden er te werken, zichtbaar te maken aan leerlingen en hun ouders.

Rozenburg, 15 februari 2016

Geslaagde werkconferentie “Gaan voor een baan” NPRZ

Geslaagde werkconferentie “ Gaan voor een baan” NPRZ

Op 20 januari 2016 vond de werkconferentie “ Gaan voor een baan” plaats, georganiseerd door het Nationaal Programma Rotterdam Zuid”( NPRZ). EIC was uitgenodigd  om een workshop  te geven. NPRZ zet zich in om achterstanden die Rotterdam Zuid heeft op het gebied van scholing, werkgelegenheid en wonen op te heffen. Voor scholing en werkgelegenheid is de haven één van de speerpunten. Loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) wordt gezien als een belangrijk instrument om leerlingen te helpen bij het maken van een passende keuze voor opleiding en beroep. De werkgroep LOB van NPRZ heeft hiervoor de routekaart  “ Gaan voor een baan” ontwikkeld.

Docenten kunnen de routekaart waarin een groot aantal activiteiten en instrumenten staat op het gebied van techniek, haven en zorg, gebruiken om LOB concreet inhoud te geven. Zo  worden o.a. ook  de EIC havenexcursies  en het programma Port Rangers genoemd. Ook wordt de carrière startgarantie van Deltalinqs beschreven. Tijdens de werkconferentie die plaats vond in het Innovation Lab van de RDM-campus werden diverse presentaties gegeven.

Onder meer door  Marco Pastors (directeur van het NPRZ) en Jan Kweekel (voorzitter van de onderwijstafel en bestuurslid van het STC). Geert Millecamp, voorzitter van de werkgroep LOB presenteerde de routekaart. Edwin van der Poel (haventalent van het jaar en commercieel manager bij Kotug)  sprak op inspirerende wijze waar op te letten om leerlingen op een doelgerichte wijze te helpen bij hun opleiding- en beroepskeuze. Daarna volgden workshops waarin docenten kennis maakten met de verschillende aanbieders van activiteiten en instrumenten. In samenwerking met NPRZ wordt door EIC een vervolgactiviteit aangeboden. Op 20 of 21 april zijn de aanwezige docenten uitgenodigd voor een oriëntatie bezoek aan de haven en het EIC.

Rozenburg, 15 februari 2016

EIC-gidsendag: workshop “jongeren van nu” en een bezoek aan de Pioneering Spirit

De EIC- havenexcursies worden begeleid door havengidsen. EIC kan een beroep doen

op  ruim 55 enthousiaste en goed geïnformeerde vrijwilligers die

vroeger in de haven hebben gewerkt en of daarover heel veel weten. Er zijn gidsen die de

havenexcursies op de bus begeleiden en die actief zijn op de havenexpositie en in het chemie

en  technolab. Jaarlijks organiseert EIC enkele  bijeenkomsten om de gidsen te voorzien van

actuele informatie. Zo werd op 10 februari  een presentatie gegeven door Carla Roos van

Techniek Talent.NU.

Zij ging in op de drijfveren van jongeren, het Bèta Mentalitymodel,

de realisatie dat “de jongere” niet bestaat en hoe je daar als gids op kunt inspelen tijdens de

begeleiding van  excursies. Immers naast het belang van wat je vertelt over de haven, is de

wijze hoe je het overbrengt op de leerlingen en studenten,  belangrijk om hen te interesseren

voor de haven.

’s Middags stond een bezoek aan de Pioneering Spirit op het  programma. Met een

lengte van 382 m en een breedte van 123 m is dit schip het grootste offshore werkschip ter wereld.

Het wordt ingezet  voor de ontmanteling van grote offschore platforms en het met recordsnelheid

leggen van pijplijnen  voor olie- en gastransport. In opdracht van Allseas  is de Pioneering Spirit

gebouwd in Zuid- Korea en wordt afgebouwd in “het binnenmeer” op deTweede Maasvlakte.

Het bezoek aan de Pioneering Spirit heeft grote indruk gemaakt op de gidsen vanaf het moment van het

varen met de tenders  tot en met de presentatie op het schip, de enorme technische innovaties  en

de uitgebreide rondleiding. Kortom een gidsendag die men niet snel meer zal vergeten!

Ook interesse om gids te worden? Neem dan contact op met Marianne van Gastelvan het EIC 0181 296029 of stuur een mail naar info@eic-mainport.nl

Rozenburg, 10 februari 2016

Honderden jongeren maken kennis met de Procesindustrie

De Week van de Procestechniek, van 25 t/m 29 januari 2016, geeft vmbo, havo en vwo-leerlingen een realistisch beeld van beroepen in de procesindustrie. In deze sector is behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. Meer dan 900 leerlingen uit 20 verschillende scholen gaan langs bij bedrijven in de regio: AVR, AIR Products, Emerald, Evides, Gate Terminal, Huntsman, Indorama, Kemira, Mourik, LyondelBasell, Shin-Etsu, Shell en Tronox.

Alle leerlingen brengen een bezoek aan de havenexpositie op het EIC Mainport Rotterdam. Onderwijsinstellingen Zadkine, het Albeda College en het STC Brielle geven daar voorlichting over vervolgopleidingen. Medewerkers van bedrijven gaan met de leerlingen in gesprek over werken in de procesindustrie en de loopbaanmogelijkheden. De komende jaren is er veel vraag naar goed opgeleide mbo en hbo’ers. De loopbaanperspectieven en het startsalaris in de proces en maintenance zijn uitstekend.

De Week van de Procestechniek is een landelijk evenement waar vorig jaar 42 bedrijven, 130 scholen en 4928 leerlingen aan deelnamen. In de regio Rijnmond coördineert het EIC in samenwerking met het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR).

Open Poort Prijswinnaars Rotterdamse haven bekend.

De winnaars van de Open Poort Prijs 2015 zijn woensdag 25 november tijdens een feestelijke bijeenkomst op het EIC Mainport Rotterdam (EIC) in Rozenburg bekend gemaakt. Het gaat om havenbedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden aan leerlingen en studenten die een bezoek brengen aan de Rotterdamse haven.

Jaarlijks reikt het EIC  de Open Poort Prijs uit aan die havenbedrijven die het afgelopen jaar in de ogen van de EIC –havengidsen en medewerkers het meest zijn opgevallen door hun gastvrijheid, de inhoud van hun bedrijfsexcursies en deelname aan het EIC-haven programma. De prijzen werden uitgereikt in verschillende categorieën. De volgende bedrijven hebben dit jaar gewonnen en werden in het zonnetje gezet:

-  ECT Delta Terminal (op- en overslag en distributie)

-  Maasvlakte Olie Terminal (olie en chemische industrie )

-  Zeehavenpolitie Rotterdam (dienstverlenende en overige bedrijven)

-  Indorama Ventures Europe (aanmoedigingsprijs)

Deze bedrijven maken deel uit van een groep van 55 bedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden,  georganiseerd door het EIC Mainport Rotterdam. De haven is van strategisch belang voor de ontwikkeling van Rotterdam en Nederland. Bedrijven kunnen jongeren stimuleren om in de toekomst met kennis en kunde daaraan hun bijdrage te leveren. Daarom is het belangrijk om jongeren in de praktijk bij de bedrijven kennis laten maken met de haven en de industrie en de vele mogelijkheden om er te werken.

Tijdens de middag werd dit onderwerp verder belicht door Harold Linssen, managing director van Keppel Verolme en Havenman van het jaar. Hij wees, naast het belang van bedrijfsexcursies en gastlessen, op de kracht van social media om jongeren te voorzien van informatie die aansluit bij hun belevingswereld. Adriaan Visser, wethouder haven van Rotterdam bedankte de bedrijven voor hun inzet. Hij stelde vast dat er veel initiatieven zijn om jongeren te informeren, maar dat het nodig is om gezamenlijk de instroom van jongeren naar de haven te blijven bevorderen. Mary Dotsch, directeur EIC, gaf aan dat de opleiding en beroepskeuze voor jongeren niet eenvoudig is, er valt veel te kiezen, dus belangrijk om als haven en industrie goed zichtbaar te zijn. De prijzen werden vervolgens uitgereikt door Harold Linssen, Adriaan Visser en Edwin van der Poel van Kotug en Haventalent van het jaar.

Rozenburg, 26 november 2015

Geslaagd Mcport Event in het EIC

Op donderdag 12 november vond in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats. Ruim 500 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 13 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezochten de Rotterdamse haven om zich te oriënteren op een vervolgopleiding, (snuffel) stage of hun toekomstige beroep. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want de verwachting is dat de vraag naar goed opgeleid personeel in de haven de komende jaren toeneemt.

Ter voorbereiding op het evenement gingen gastdocenten op bezoek op school om  leerlingen te vertellen over het belang van de Rotterdamse haven. Ook werden vragen voorbereid om tijdens McPort te stellen aan medewerkers van bedrijven en opleidingen.

Op de dag zelf werden de leerlingen met bussen naar het EIC gebracht waar ze een havencarrousel aangeboden kregen die bestond uit:

Een beroepen Challenge. Dave van der Wal, onder meer bekend van RTV Rijnmond, ging samen met leerlingen in gesprek met verschillende medewerkers van havenbedrijven. Van proces operator tot roeier en loods en van onderhoudstechnicus, beveiligingsmedewerker tot logistiek manager, zij waren aanwezig en vertelden over hun beroepen. Want er zijn zoveel mogelijkheden om in de haven te werken!

Op de beroepen- en opleidingenmarkt waren 14 havenbedrijven aanwezig. Zij informeerden de leerlingen over het brede scala van beroepen dat de haven en industrie te bieden heeft. Bovendien waren medewerkers van de mbo-opleidingen Albeda, STC en Zadkine  aanwezig om de leerlingen te informeren over de diverse opleidingsmogelijkheden.

En daarna gingen de leerlingen aan de slag met de verschillende spannende doe-activiteiten. activiteiten. Zo deden de leerlingen mee aan een logistiek spel van DB Schenker, werd het DNA van een kiwi ontleed onder begeleiding van Zadkine-studenten. Ook de workshop met droogijs van MadScience trok veel aandacht evenals het in elkaar zetten van technische apparaten met de “little bits” en het lasersnijden van Makerspace.

Het McPort Event wordt georganiseerd door het EIC i.s.m. bedrijven en opleidingen in de regio Rotterdam. Bedrijven ondersteunen McPort financieel waardoor de deelnemende scholen dit programma kosteloos aangeboden krijgen.

Landelijke Logistieke dag(LDL) op het EIC

Op 6 november 2015  was de  6e Landelijke Dag van de Logistiek (LDL) van  de bedrijfstakgroep T&L van de MBO-Raad. Jaarlijks wordt deze dag georganiseerd door één van de MBO-opleidingen in Nederland. Dit jaar was dat de STC Group, die het evenement op het EIC heeft gehouden. Het centrale thema van deze dag: ‘Logistiek in de haven en de toekomst’. Rond 9.00 uur arriveerden ca. 120 mbo-docenten vol verwachting op wat deze dag in de Rotterdamse haven hen zou brengen. Peter Koster, locatiemanager EIC  hield een enthousiast en duidelijk welkomstwoord op zijn Rotterdams. Daarna nam Dave van der Wal, als dagvoorzitter het stokje over.

Hij maakte een ieder gelijk wakker met recht voor zijn raap Rotterdamse humor. Daarna volgenden twee presentaties. Mary Dotsch, directeur EIC met een overzicht over ontwikkelingen in de Rotterdamse haven en de  uitbreiding van de haven t/m Maasvlakte II en de rol van het EIC als educatie informatie centrum om leerlingen en studenten te interesseren voor de haven. Vervolgens ging Paul Boers, directeur Human Resources van DB Schenker Logistics  in op de  innovaties in de  logistiek en  wat dit betekent voor  logistieke  dienstverleners en de opleidingen . Hij noemde onder meer de invloed van de digitalisering en daarmee gepaard gaande  transparantie. Dit vraagt van bedrijven  veel wendbaarheid om snel op deze veranderingen in te spelen.

Daarna volgde  een carrousel  bestaande uit een havenquiz o.l.v.  Dave van der Wal, een casus waar de docenten zelf mee aan de slag gingen. Deze had  als titel 2035: duurzaam containervervoer in de Rotterdamse haven. De begeleiding was in handen  van EIC-gids Arie van der Kooij  en Claire Freling van ISEO consult. En  tenslotte  brachten de docenten een bezoek aan de EIC-havenexpositie. Na de lunch in “de Kombuis” lag het schip klaar voor  een vaartocht door de Rotterdamse haven onder begeleiding van EIC-gidsen. Vervolgens stonden  diverse bedrijfsbezoeken gepland bij ECT, APMT II, DB Schenker, Neele-Vat logistics en Eurofrigo. De middag werd afgesloten met de bekendmaking van de school die volgend jaar de LDL gaat organiseren.

Dat is het Friesland College. Peter Koster bedankte de organisatie ISEO consult, EIC en alle aanwezigen voor hun aandacht. Het was een  dag met een vol programma.

Maar onze  waarneming  is dat de docenten ervan genoten hebben en dat zij de Rotterdamse haven goed op het netvlies hebben gekregen. En hopelijk komen zij met hun leerlingen nog eens terug bij het EIC voor een havenexcursie!

Rozenburg, 13 november 2015

Maritieme sector in de spotlights.

Van 2 tot en met 7 november 2015 vindt de Maritime Week plaats. De week staat in het teken van kennisdeling en het zelf beleven én ervaren wat de opleidings- en carrièremogelijkheden zijn binnen de maritieme sector. Ook dit jaar besteedt EIC  aandacht aan de Maritime Week. Op 2 november zijn 3e en 4e jaars MBO- leerlingen op bezoek geweest bij het EIC en in de haven. Zij maakten kennis met de automotive activiteiten van C.RO Ports. Met wat voor soort speciale schepen worden de auto’s, vervoerd en maritiem begeleid en vindt in de Rotterdamse haven op – en overslag plaats. De leerlingen maakten kennis met zowel de maritieme als de logistieke aspecten in deze sector

Op woensdag 3 november stond  de maritieme sector centaal in het in het havenprogramma Port Rangers.De leerlingen van basisschool de Phoenix uit Rozenburg kregen bij EIC  een havenprogramma met maritieme activiteiten aangeboden. Tijdens de speurtocht op de havenexpositie werden maritieme beroepen  onder de aandacht gebracht. Vervolgens werden knopen gelegd met dropveters en in het Technolab bouwden de kinderen bootjes,

die vervolgens in het water getest werden op hun snelheid en stabiliteit. De officiële start van de Maritime Week vond plaats tijdens het Maritime Awards Gala in de onderzeebootloods op de RDM. Verder vinden veel activiteiten plaats in Ahoy in Rotterdam, waar van 3 tot en met 6 november de vakbeurs Europort wordt georganiseerd.  Daarnaast zijn er activiteiten op diverse plaatsen in Nederland. De week wordt op zaterdag 7 november afgesloten met de Open Dagen van locaties van Damen Shipyards en het Zeekadetkorps Rotterdam.

Rozenburg, 5 november 2015

Drive- in bioscoop  op evenemententerrein voor het EIC

Op zaterdagavond 31 oktober as. vond op het evenementen terrein voor het EIC  Mainport Rotterdam de eerste Rozenburgse drive-in bioscoop plaats. Het bleek een groot succes. In je eigen auto relaxed naar een film kijken die wordt afgespeeld op een groot opblaasbaar filmscherm van 10×14 meter, dat sprak duidelijk veel mensen aan.  Rond 19.00 uur werd gestart met de familiefilm Despicable Me 2. En daarna  rond de klok van 21.00 uur de film FOCUS, een romantische actiefilm  geschikt is voor 16 jaar en ouder.

Zo’n 60 auto’s en hun inzittenden waren bijeen op de parkeerplaats van het EIC. En ook in de tent op het evenemententerrein waren bezoekers aanwezig om de film te bekijken. Naast de filmbeelden kon men ook genieten van de indrukwekkende schepen die langs kwamen op de Nieuwe Waterweg. Een drive-in movie is nu eenmaal niet compleet zonder cola en popcorn en daar werd dus ook goed gebruik van gemaakt. De drive-in bioscoop is een initiatief van Rozenburgers Barry Leenderts, Jeroen Leenderts, Tim Brinkman en Jeffrey Hoogenboom.

De gebiedscommissie Rozenburg vond het een mooi plan en de gemeente reageerde ook enthousiast. Als EIC verleenden we dan ook graag onze medewerking aan deze drive-in havenbioscoop. Kortom een evenement dat zeker een herhaling waard is.

Rozenburg, 5 november 2015

Nieuwe energie simulatie WATT? in EIC

Donderdag 15 oktober 2015 vond de opening plaats van de nieuwe energiesimulatie van de Watt?- Campagne. Jongeren kunnen op de EIC -havenexpositie ontdekken hoe energie gemaakt en vervoerd wordt. En wat hun beroepsmogelijkheden zijn in de energiesector.

De opening vond plaats in aanwezigheid van leerlingen van het Loket uit Zwijndrecht en Melanchthon Schiebroek die op excursie waren in de haven. Frank Peeters, directeur van GDF Suez op de Maasvlakte verrichtte samen met Mary Dotsch, de opening  van de nieuwe simulatie. Zij benadrukten beiden het belang van energie voor jongeren in hun dagelijks leven.

Het gebruik van licht en warmte in huis of op school, hun mobiele telefoon. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De nieuwe simulatie biedt jongeren de kans om inzicht te krijgen in de energieketen. Hoe worden elektriciteit, gas en warmte geproduceerd en gedistribueerd. Ook krijgen de leerlingen heldere informatie over de beroepen van mensen die werkzaam zijn energiebedrijven. Daarbij benadrukte Frank Peeters ook de mogelijkheden voor meisjes om later in de wereld van de energie aan de slag te gaan. De nieuwe simulatie heeft bovendien een aantrekkelijk spelelement. Leerlingen kunnen op de bibberspiraal hun vaste hand en behendigheid testen en tevens wie de snelste tijd realiseert.

De simulatie is mogelijk gemaakt door de WATT?-campagne. Bovendien hebben GDF Suez en EON, beiden gevestigd in het Haven en Industriële complex, zich sterk ingezet om deze simulatie te realiseren bij het EIC. De Watt? -campange biedt jongeren voorlichting  over (werken in) de energiesector. WATT? is een structureel initiatief van het O&O-fonds Netwerkbedrijven, het O&O-fonds Productie- & Leveringsbedrijven en het O&O-fonds Afval- & Milieubedrijven. In het bestuur van deze Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen zijn werkgevers- (WENb) en werknemersorganisaties (Abvakabo FNV, CNV Vakmensen en MHP) vertegenwoordigd.

Rozenburg, 19 oktober 2015

HBO studenten enthousiast aan de slag met logistieke casus.

Op 30 september jl. brachten ca.170 3e jaarstudenten logistiek en financieel management  een bezoek aan de Rotterdamse haven. De groep bestond voor 2/3 uit studenten van de Haagse Hogeschool en voor 1/3 uit studenten vanuit diverse landen die studeren aan een hogeschool uit Berlijn. Op verzoek van de docenten was door het EIC een gevarieerd en interactief programma opgesteld. Naast een kennismaking met de Rotterdamse haven, moesten de studenten zelf ook aan de slag om hun logistieke kennis in praktijk te brengen en vooral ook veel  in het Engels met elkaar uit te wisselen. Zo werden verschillende nationaliteiten bij elkaar gebracht in de internationale omgeving van de Rotterdamse haven en dat bleek zoals bekend een goede combinatie.

In de ochtend vonden onder begeleiding van de EIC gidsen bedrijfsbezoeken plaats naar

DB Schenker, C.RO Ports Automotive, Geodis, Neele-Vat Logistics, Rotterdam Fruitwharf en Team Terminal.

Het middagprogramma was met medewerking van Matthijs van Doorn van de afdeling logistiek van het Havenbedrijf tot stand gekomen. Eerst kregen de studenten een gastcollege over logistiek en innovatie aangeboden door Otto Rosier, voormalig senior beleidsadviseur zeehavens van het Ministerie van I en M.  De studenten waren zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen rond volumegroei in het containervervoer, de modal split en datasharing die in zijn verhaal naar voren kwamen. De middag werd afgesloten met een business case waarbij de studenten als management team van hun eigen expeditiebedrijf aan het werk gingen. De uitdaging was een nieuwe klant GeHol breweries binnen te halen door een “top of the bill ” elevator pitch te houden.

De studentengroepen kregen een uur de tijd om deze klus te klaren. En daarna volgden 19 pitches. Beslist geen gemakkelijke opgave voor de jury. Zeer verrassend en beloftevol waar de studenten zoal mee kwamen. Want je kunt wel zeggen dat je de beste bent, maar je maakt het verschil door het ook met feiten te onderbouwen. Veel nieuwe namen van expeditiebedrijven kwamen voorbij, mooie visualisaties van de supply chain en alle studenten wilden voor hun klant gebruik maken van de Rotterdamse haven. En dat is met oog op de toekomst een zeer geruststellende gedachte en niet onbelangrijk resultaat!

Rozenburg, 9 oktober 2015

Beleef en ontdek de Rotterdamse haven met Port Rangers

Basisschool leerlingen uit groep 6 of 7 ontdekken en beleven via het lesprogramma Port Rangers de haven. Op vrijdag 4 september werden de eerste Port Ranger certificaten uitgereikt door de  Rotterdamse Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) en Cees Jan Asselbergs (Algemeen Adviseur van Deltalinqs en voorzitter bestuur EIC Mainport Rotterdam).

De leerlingen hebben op school hard gewerkt aan het havenlesprogramma Port Rangers, gericht op taal en wereldoriëntatie. Zo gaan zij goed voorbereid op excursie naar de haven. Als afronding van het programma maken zij een eindopdracht. Uit alle inzendingen zijn de volgende scholen als beste uit de bus gekomen: De Nicolaasschool, OBS de Blijvliet en Nieuwe Park Rozenburgschool. Afgelopen schooljaar  hebben ruim 3100 basisschoolleerlingen deelgenomen.

Als prijs kregen deze leerlingen een speciaal voor hen bedachte havenexcursie aangeboden. Er viel voor hen heel wat te beleven: varen naar Maasvlakte 2, schepen en zeehonden spotten. Als klap op de vuurpijl gingen de leerlingen in het EIC samen met Mad Science aan de slag met chemische proefjes en een stukje Rotterdamse cultuur met goochelen en jongleren door Double D Variety.

Het programma Port Rangers wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, ondernemersvereniging Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam en uitgevoerd door JINC en EIC.

Rozenburg, 8 september 2015

Geslaagde wereldhavendagen bij EIC in Rozenburg

De deuren van het EIC, het Educatief Informatiecentrum voor de haven en industrie, stonden wagenwijd open op zaterdag 5 en zondag 6 september 2015 tijdens de Wereldhavendagen. Voor jong en oud was er een programma om de haven te ontdekken, dit jaar rond het thema van de wereldhavendagen “droomhaven”.

Zo konden de bezoekers  “droomschepen” spotten aan de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. Daarbij werd de laatste aanwinst van de EIC havenexpositie, het Verkeers Begeleidend Systeem (VBS) ingezet. Dit systeem wordt door de Rotterdamse haven gebruikt om te zorgen voor een vlotte, veilige, duurzame en beveiligde afwikkeling van de scheepvaart.

Ook was er een spectaculaire en spannende demonstratie met drones ( Sky Survey) en hoe deze innovatie gebruikt wordt in de Rotterdamse haven. Op de havenexpositie maakten de bezoekers kennis met de verschillende sectoren in de haven en de grote verscheidenheid aan havenberoepen. Jong en oud bestuurden de zeehavenpolitieboot, het binnenvaart schip, waren procesoperator op de mini-raffinaderij en speelden games over logistiek, transport, waterbouw, techniek, veiligheid, milieu en nog veel meer!  Voor de jongere bezoekers werden er proefjes gedaan in het chemie en technolab en was er schilderworkshop “schilder je eigen droomhaven”. Bovendien waren er de modelboten van de modelbouwvereniging Focus te bezichtigen. En om de havensfeer compleet te maken speelde het shantykoor Albatros live havenmuziek

Rozenburg, 8 september 2015

Ontdek de dynamische wereld van de haven bij EIC in Rozenburg

Op zaterdag 5 en zondag 6 september 2015 staan bij het EIC Mainport Rotterdam, het Educatief Informatiecentrum voor de haven en industrie, de deuren wagenwijd open! Jaarlijks bezoeken ca. 22.000 leerlingen en studenten het EIC als onderdeel van een educatieve havenexcursie en hun keuze voor opleiding en beroep. Ook maken ca. 4.000 bezoekers gebruik van het EIC als vergaderlocatie en “meetingpoint”. Tijdens de Wereldhaven dagen is iedereen van harte welkom! Het EIC is dan geopend van 9.30-17.00 uur.

Bij EIC kun je de dynamische wereld van de Rotterdamse haven ontdekken en beleven! Belangrijk, want de vraag naar goed opgeleid personeel in de haven neemt de komende jaren alleen maar toe! Op de havenexpositie maak je kennis met de verschillende sectoren in de haven en de grote verscheidenheid aan havenberoepen. Je kunt een politieboot of een binnenvaartschip besturen, procesoperator zijn op de mini-raffinaderij, games spelen over logistiek, transport, waterbouw, techniek, veiligheid, milieu en nog veel meer!  Ook kun je aan de slag in het EIC-laboratorium en het technolab met diverse chemische en technische proefjes.

Het thema van de Wereldhavendagen is dit jaar “Droomhaven”. Bij het EIC kan je   “droomschepen” spotten aan de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. Ook kun je een spectaculaire en spannende demonstratie met drones meemaken! Hoe wordt deze innovatie gebruikt in de Rotterdamse haven? Verder varen er modelboten in de EIC-vijver. Bovendien is er op zaterdag en zondag live muziek van het shantykoor Albatros. En onze catering is geopend. Kortom, je bent van harte welkom!

Programma Wereldhavendagen bij EIC in Rozenburg

Zaterdag 5 en zondag 6 september( 9.30-17.00 uur)

Spannende havengames op de interactieve havenexpositie
Kennismaking met de verschillende sectoren in de haven en de beroepen
Spectaculaire demonstratie met drones (Skysurvey)
Droomschepen spotten aan de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal
Maak je eigen droom havenzout in het EIC- lab
Schilderworkshop “droomhaven” (alleen op zondag)
Ledlicht doormeten in het technolab
Optreden shantykoor Albatros (zaterdag en zondag)
Modelboten in de vijver (modelbouwclub Focus)

Excursiebedrijven EIC bijeenkomst “Gluren bij de buren”

Op 1 juli jl. op  één van de warmste dagen van 2015 tot nu toe, vond de bijeenkomst “Gluren bij de buren” plaats. Met de zomervakantie in zicht kwamen de contactpersonen van de excursiebedrijven bij EIC bij elkaar om uit te wisselen over inhoud en kwaliteit van de bedrijfsbezoeken en hoe jongeren te interesseren voor opleidingen en beroepen in het Haven en Industrieel Complex.

De bedrijfsbezoeken vormen daarbij een belangrijke pijler als onderdeel  van het EIC-havenprogramma. Door Mary Dotsch werd aangegeven dat EIC nog meer effect wil bereiken met het havenprogramma. Zij gaf aan hiervoor gebruik te maken van de in samenwerking met leerlingen en diverse organisaties ontwikkelde checklist “Leeraanpak Rotterdamse haven”. Een aanpak waarin de beleving en denkkracht van de jongere centraal staat. Met als beoogd resultaat dat meer jongeren ook daadwerkelijk gaan kiezen voor een opleiding of loopbaan in de Rotterdamse haven.

Daarna werd een presentatie gegeven door Carla Roos, projectleider Techniek Talent. Nu over effectief communiceren met jongeren. Zij ging in op drijfveren en kenmerken van de huidige generatie jongeren en hoe je daar op kunt inspelen als bedrijf. Wat verstaan jongeren onder goede sfeer, zelfstandigheid en wat zoeken jongeren concreet in een baan. Zij ging in op het” bèta mentality model” en gaf een toelichting op de verschillende typen bèta’s. Bovendien werden diverse tips gegeven voor een geslaagd bedrijfsbezoek. Bedrijven kregen zowel de checklist al de brochure “TechKnow” uitgereikt. Daarna vond een “surprise excursie” plaats door de haven. Onder leiding van twee EIC-gidsen werd een beeld gegeven van hoe de havenexcursies van leerlingen en studenten plaatsvinden. Tenslotte volgde nog een “havenbusquiz” waarbij het systeem “petje op petje af” in navolging van de zomerse dag werd vervangen door “zonnebrilletje op, zonnebrilletje af”.

Toen was het wel tijd om onder het genot van een hapje en drankje te genieten van het mooie weer.

Rozenburg, 7 juli 2015

Uitreiking certificaten Masterclass Port Base bij EIC

Op 18 juni jl. maakte Portbase gebruik van onze EIC-vergaderlocatie. Tijdens de bijeenkomst werd  hun Masterclass Portbase afgerond en werden door  cursusbegeleider Hans Rooks de certificaten aan de 30 deelnemers uitgereikt. Het bedrijf Portbase beheert en exploiteert het Port Community Systeem (PCS). Dit is een elektronisch platform waarop het havenbedrijfsleven informatie uitwisselt die van belang is voor haar logistieke processen. Met het door hen ontworpen systeem wordt het mogelijk om op een eenvoudige manier platformen, systemen en bedrijfsapplicaties met elkaar te verbinden en informatie te delen. Hierdoor worden fysieke en commerciële processen en ladingstromen binnen de hele logistieke keten van haven tot achterland optimaal op elkaar afgestemd en zo makkelijk mogelijk gemaakt voor de bedrijven in de haven.

Daarna brachten de aanwezigen een bezoek aan de EIC-havenexpositie. Zij vonden de verschillende haven sectoren die Portbase faciliteert in het klein goed in beeld gebracht. Vanuit hun brede kennis over de haven kregen we ook een aantal praktische suggesties mee. Kortom in alle opzichten een positieve en nuttige middag die werd afgesloten met een hapje en drankje op het terras.

Rozenburg, 19 juni 2015

Bezoek gidsen Havencentrum Lillo aan de Rotterdamse haven en het EIC

Op 15 juni brachten onze collega’s van het Havencentrum Lillo een bezoek aan de Rotterdamse haven. Havencentrum Lillo is voor Antwerpen wat het EIC voor Rotterdam is, namelijk het haven informatiecentrum over om bezoekers te interesseren voor de haven. Ruim 62 Belgische gidsen van het Havencentrum en directeur Philippe Demoulin en verschillende medewerkers namen deel aan de excursie.

Op het programma stond uitwisseling van ervaringen tussen de gidsen, inzicht m.b.t overeenkomsten en verschillen tussen de beide haveninformatiecentra en een beeld krijgen van  nieuwe ontwikkelingen in de Rotterdamse Haven.

In de ochtend werd een bezoek gebracht aan de RDM-Campus en het Innovation Dock.. De deelnemers waren zeer onder de indruk van het concept, de samenwerking tussen scholen en bedrijven en de moderne apparatuur van de verschillende praktijkcentra en diverse innovatieve concepten . Daarna volgde een rondtoer door de haven onder begeleiding van een van de EIC-gidsen. Zo kregen de gidsen alvast een indruk hoe de havenexcursies worden begeleid door hun collega’s van het EIC.

Vervolgens werd de lunch gebruikt in het EIC en volgde een presentatie door Mary Dotsch. Zij ging in op de vraag hoe het havenprogramma moet worden vormgegeven om jongeren te boeien. De vraag was “hoe houd je de kokers op de wind” een Rotterdamse uitdrukking die vrij vertaal betekent hoe  zorg je ervoor dat het havenprogramma en de begeleiding door de gidsen aansluit bij de belevingswereld van de jongeren en zij er van alles over willen weten. Hoe je met de leerlingen communiceert is minstens zo belangrijk als wat je wilt overbrengen. Inzet van social media, gaming, maar ook doe-activiteiten kwamen aan de orde.

Verder werd ingegaan op de overeenkomsten en de verschillen tussen  Lillo en Rotterdam. Tevens was er aandacht voor ontwikkelingen in de Rotterdamse haven rond schaalvergroting in de containersector, de transitie naar duurzame energieopwekking en biobased chemicals, het belang van de modal shift inzake de verschuiving van vervoer over de weg naar spoor en binnenvaart.

Onder begeleiding van een aantal EIC gidsen werd vervolgens in kleine groepen gepraat over wat het betekent om havengids te zijn, de contacten met de bezoekers en de overeenkomsten en verschillen. Kortom meer dan voldoende gespreksstof waarbij vol enthousiasme met elkaar van gedachten werd gewisseld. Het bezoek was een succes. En de uitnodiging om over enige tijd een tegenbezoek te brengen aan Lillo werd dan ook zeer positief ontvangen.

Rozenburg, 16 juni 2015

Record aantal leerlingen bij EIC 1 april 2015.

Op 1 april as. zijn er 375 leerlingen van het voortgezet onderwijs en het HBO op excursie naar de haven en het EIC geweest. Er waren 4 scholen bij betrokken, in totaal 19 bedrijven werden bezocht en 20 EIC-gidsen zijn actief geweest op deze dag. Er werden 11 bussen ingezet. Op andere dagen in het jaar zijn er gebruikelijk per dag tussen de 100 en 150 leerlingen. Dus 375 is echt een record! Het was logistiek een hele puzzel om de leerlingen en studenten een passend en inspirerend programma aan te bieden. Uit reacties van de leerlingen docenten bleek dat dit goed gelukt is met inzet van de medewerkers van EIC en onze gidsen en de bedrijven die weer bereid waren om hun poorten open te zetten.

Port Rangers op missie in de Rotterdamse Haven.

Op dinsdag 14 april zijn leerlingen van basisschool Het Middelpunt uit Rotterdam op speciale missie geweest in de Rotterdamse haven. Samen met hun leerkrachten en begeleiders mochten zij zelf aan de slag op één van de blusboten – de RPA 13.  In kleine groepjes het schip verkennen, ervaren hoe het is om op de kapiteinsstoel te zitten en beleven hoe tot slot een echte blusdemonstratie onder het toeziend oog van blusmeesters Albert en Jean-Paul van het Havenbedrijf Rotterdam. Na afloop wisten de kinderen heel wat over het onderwerp Veiligheid in de Haven en zijn zo echte Port Rangers.

Verder stonden een beroepenspeurtocht en een proefje in het Chemie-lab van het Educatief Informatief Centrum Mainport op het programma van de havenexcursie – Steurtocht door de haven.

Het havenprogramma Port Rangers wordt mogelijk gemaakt voor alle Rotterdamse basisschoolleerlingen uit de bovenbouw door Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam en Gemeente Rotterdam.

Voorzitterswissel bestuur EIC.

Erik Hietbrink (STC-Group) heeft op 1 april 2015 na een eerdere periode van voorzitterschap van het EIC-bestuur dit nu beëindigd en dit overgedragen aan Cees Jan Asselbergs (Deltalinqs). Erik Hietbrink heeft van 2008 tot heden het EIC met veel deskundigheid en enthousiasme geleid en op koers gehouden. Hij heeft ook aan de wieg gestaan van het EIC dat in 1993 is opgericht.Het EIC is hem zeer erkentelijk voor zijn inzet en betrokkenheid, uitgevoerd  naast zijn drukke werkzaamheden als voorzitter van het College van Bestuur van STC-Group.

Cees Jan Asselbergs neemt de voorzittershamer over. Als een van de oprichters van het EIC en voormalig voorzitter, is hij volledig op de hoogte van het reilen en zeilen van het EIC. Het  EIC is verheugd dat hij wederom bereid is deze bestuursfunctie te aanvaarden. De volgende partijen zijn vertegenwoordigd in het EIC bestuur: Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en STC-Group.

Sci-Tech Challenge bij EIC

Meer dan 50 leerlingen van het voortgezet onderwijs van scholen uit Waalwijk, Rotterdam, Spijkenisse, Vlaardingen, Oud-Beijerland, Hellevoetsluis en Veenendaal bedachten hun stad van de toekomst. Deze uitdaging kregen ze afgelopen week van ExxonMobil en Jong Ondernemen op de vijfde editie van de Nationale Sci-Tech Challenge. Deze wedstrijd werd georganiseerd bij ons op het EIC . De wedstrijd heeft als doel om jongeren bewust te maken van energieuitdagingenen ze te stimuleren tot een studiekeuze binnen de wetenschappelijke of technologische sector.

Winnaar werd de groep V5 van het Ichthus College in Veenendaal. Zij, stelden praktische, creatieve én moderne manieren voor om met z’n allen samen te leven in de steeds drukker wordende stad. Volgens hen ligt ‘de stad van de toekomst’ idealiter aan zee en hebben de wolkenkrabbers windturbines. Deze draaien voor een deel op zonne- en windenergie. Daarnaast bestaan er opslageilanden met zonnepanelen. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische”, aldus de jury. Het winnende team mag van 21 tot 23 april 2015 deelnemen aan de Europese finale in Boekarest.

De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad. Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Dat was de opdracht die 50 jongeren uit verschillende scholen voorgeschoteld kregen. Over de lijn van oplossingen bleek dat jongeren aandacht schenken aan auto- en fietsdeelsystemen, duurzaam wonen door woonunits verticaal op te bouwen, warmtenetten, windmolens, zonnepanelen en groene logistiek via een uitgebreid transportnetwerk van trams, metro’s en bussen. De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil-medewerkers, een quiz en een wedstrijddag.  De organisatoren ExxonMobil, Jong Ondernemen, leerlingen en docenten waren zeer tevreden over onze locatie, waar ze goed aan de slag konden met hun opdrachten en kennis maakten met de haven.

Eigentijds Huis van de Chemie bij EIC geopend.

Op 9 maart jl. is de nieuwe chemiesimulatie bij het EIC feestelijk geopend. Het “Huis van de chemie”  biedt jongeren de kans om kennis te maken met de wereld van de chemie. Bijna alles wat wij in ons dagelijks leven gebruiken, komt uit deze industrie. Bovendien hebben bedrijven behoefte aan goed opgeleid technisch personeel. Reden voor de chemie-bedrijven om de oude simulatie bij het EIC in Rozenburg te vervangen door een nieuwe, eigentijdse simulatie met een actueel beeld over de sector.

Van Ipad tot haargel en van sportschoenen tot auto’s, zonder de chemie zouden die producten er niet zijn. Veel jongeren hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken om deze producten te maken. En dat geldt ook voor de vele werkzaamheden en beroepen in de sector. Denk maar aan de procesoperator, de chemisch technoloog, de laboratorium analist en de onderhoudsmonteur.

Na het spelen van de game van het “Huis van de Chemie” hebben leerlingen niet alleen een redelijk compleet beeld van de industrie, maar hebben ze ook kennis gemaakt met de verschillende beroepsmogelijkheden die er zijn en inzicht gekregen in welke bèta-opleidingen hierbij passen.” zegt Raymond van der Horst, directeur van een van de chemiefabrieken van ExxonMobil. Samen met Akzo Nobel Chemicals, Huntsman Holland, Shell, Air Products Nederland, Hexion Specialty Chemicals, Emerald Kalama Chemical en Indorama Ventures Europe  hebben zij de realisatie van de chemiesimulatie mogelijk gemaakt.

Leerlingen van CSG Prins Maurits uit Middelharnis, die op excursie waren naar de haven en bij het EIC, hebben de simulatie gespeeld tijdens de opening van het “Huis van de Chemie”. Jongeren gaan als een CSI-onderzoeksteam aan de slag om de betekenis van de chemie voor de verschillende producten te onderzoeken. Ook kunnen leerlingen filmpjes bekijken van de verschillende bedrijven en diverse beroepen in de procesindustrie. Bovendien worden ze geïnformeerd over het thema veiligheid. De inhoud van de chemiesimulatie is gezamenlijk bedacht met inzet van medewerkers van de bovenstaande bedrijven, stichting C3, het EIC en is ontwikkeld en gebouwd door Hoi4U.

Chemiestudenten op bezoek in de haven.

Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden om als chemicus in de Rotterdamse haven  te werken, brachten chemie studenten van de Hogeschool Rotterdam een bezoek aan de olie-, bio- en chemiebedrijven in het havengebied. Op verzoek van, en in samenwerking met, RDM Centre of Expertise werd door het EIC Mainport Rotterdam een programma opgesteld gericht op de verschillende afstudeerrichtingen binnen de studie chemie: analytisch-fysische chemie, organische chemie en biochemie. In de ochtend bezocht het ene deel van de groep Exxon Mobil en het andere deel ging naar Huntsman.

Bij Exxon werd een bezoek gebracht aan de fabriek en het bedrijfslab. Ingegaan werd op de verschillende chemische processen rond olieproducten en de diverse bewerkingen om zuivere geraffineerde aardolieproducten en aromaten te produceren. Bij Huntsman werd een bezoek gebracht aan het Quality Control  laboratorium en het Polyurethaan Product Research & Development laboratorium waar verschillende proeven en analyses werden getoond. Daar kregen de studenten uitleg over de halffabrikaten voor polyurethaan die Huntsman produceert (MDI en polyol), en  over de vele toepassingen van polyurethaanschuim. De rondtoer door de haven begeleid door EIC-gidsen gaf een beeld van de schaalgrootte en ligging van de chemie bedrijven, waarbij efficiency voordeel geboekt wordt door gebruik te maken van elkaars producten, hergebruik van afvalstoffen en restmaterialen.

Vervolgens bezochten de studenten het EIC. Daar gaf René den Heeten, Process Chemist bij Huntsman, een gastcollege. Naast de inhoudelijke kennis over polymeren, besteedde hij aandacht aan veiligheidsbeleid, milieu en leefomgeving. Bovendien gaf hij een overzicht van functies en werkzaamheden van chemici bij bedrijven in het havengebied:  bv  in het bedrijfslab, het researchlab, patentenonderzoek, nieuwe analyse technieken, verbetering van productkwaliteit en bij de bio-afvalwaterzuivering. ‘s Middags werd een bezoek gebracht aan Abengoa dat zich bezighoudt met de productie van Bio-ethanol. Hier kregen de studenten een presentatie en rondleiding over het bedrijf. Kortom veel nieuwe indrukken voor de studenten en het inzicht dat er voldoende kansen liggen voor chemici in de Rotterdamse haven.

Rozenburg, 16 februari 2015

Geslaagde Week van de Procestechniek

De week van 19-23 januari stond in het teken van de week van de procestechniek. Een landelijk evenement, waar we in onze regio ook graag aan meedoen. Ruim 850 leerlingen van 18 scholen namen deel in onze regio. De procesindustrie is een belangrijke sector en er is behoefte aan goed opgeleide technici,  procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. De leerlingen maken op deze manier kennis met de techniek in het algemeen en de (petro)chemische industrie in het bijzonder. Daardoor krijgen ze een realistisch beeld van het beroep en de voordelen die daarbij horen.

Het EIC organiseert dit evenement in opdracht van het Proces en Maintenance College. Leerlingen in klas 2 van het vmbo moeten beslissen welke sector zij volgend jaar gaan kiezen. Voor wie in de toekomst in de Proces en Maintenance industrie/techniek wil gaan werken, is het belangrijk om wiskunde, natuur- en scheikunde in het pakket op te nemen.Dat is belangrijk, want in deze sector zijn er goede vooruitzichten op een baan.

In de regio Rijnmond zijn ruim 850 leerlingen uit 18 verschillende scholen langs geweest bij verschillende bedrijven. De leerlingen kregen een programma aangeboden met veel praktijkervaringen. Elke klas bezocht een van deze chemiebedrijven. Verder gingen de leerlingen op het EIC aan de slag met chemie en techniekopdrachten en ze kregen uitgebreide informatie over de proces- en maintenance opleidingen van Albeda/Zadkine en STC aangeboden.  Ook waren er bedrijven aanwezig die vragen beantwoorden over het werk binnen het bedrijfsleven en de loopbaan mogelijkheden.

[1] Tijdens de Week van de Procestechniek werken in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee: AVR, AIR Products, BP, Botlek Tank Terminal, Chevron, Emerald, E-on, Exxon mobile, Gate Terminal, Huntsman, Indorama, Kemira, Nova Terminals, Mourik, Shin-Etsu, Shell, Spie, Tronox

Rozenburg, 02 februari 2015

Open Poort Prijswinnaars Rotterdamse haven bekend.

De winnaars van de Open Poort Prijs 2014 zijn afgelopen woensdag tijdens een feestelijke bijeenkomst op het EIC Mainport Rotterdam (EIC) in Rozenburg bekend gemaakt. Het gaat om bedrijven in de haven die hun poorten openstellen voor leerlingen en studenten die via het EIC een bezoek brengen aan de Rotterdamse haven. De bedrijven kunnen als geen ander jongeren inzicht geven in hoe het in de praktijk werkt in de haven.

Jaarlijks reikt het EIC  de Open Poort Prijs uit aan die haven bedrijven die het afgelopen jaar in de ogen van de EIC –havengidsen en medewerkers het meest zijn opgevallen door hun gastvrijheid, de inhoud van hun bedrijfsexcursies en deelname aan het EIC-haven programma. De prijzen worden uitgereikt in verschillende categorieën. De volgende bedrijven hebben dit jaar gewonnen en werden in het zonnetje gezet:

-  VAT Logistics (op- en overslag en distributie)

-  Air Products Nederland (olie en chemische industrie )

-  Van Brink Rotterdam (dienstverlenende en overige bedrijven)

-  Botlek Tank Terminal (aanmoedigingsprijs)

Deze bedrijven maken deel uit van een groep van ruim 50 bedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden,  georganiseerd door het EIC Mainport Rotterdam. Om aan de vraag naar bedrijfsexcursies te kunnen voldoen, zijn nieuwe bedrijven uit de haven en industrie van harte welkom om deel te nemen aan deze bedrijvengroep!

Rozenburg, 30 november 2014

Innovaties, loopbaan oriëntatie en arbeidsmarkt.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd gesproken over de invloed die economische ontwikkelingen en innovaties in de haven hebben op de arbeidsmarkt. Belangrijke informatie ook voor studie en beroepskeuze. Isabelle Vries, lector Port Development bij de Hogeschool Rotterdam en programma manager Havenvisie 2030  gaf een doorkijk van belangrijke ontwikkelingen waarop de Rotterdamse haven in moet spelen om in 2030 Europa’s belangrijks haven en industriecomplex te blijven. Denk bijvoorbeeld aan stijging van energiekosten, schaalvergroting in de scheepvaart, terugloop outsourcing in relatie tot de stijging van lonen buiten Europa. Nauwe samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen om deze vraagstukken aan te pakken is een must.

Vervolgens ging Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid in op het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en de relatie met de haven. Talenten van jongeren die op Zuid opgroeien zijn hard nodig in de haven en technieksector waar vraag is naar goed opgeleid personeel. Jongeren op Zuid moeten een hoger opleidingsniveau bereiken. Daarom wordt hen op school ook 6-10 uur extra lestijd  aangeboden. Om jongeren te stimuleren juiste opleidingskeuzes te maken, is het belangrijk  met school op bezoek te gaan naar de haven en het EIC. Afspraken met het bedrijfsleven zijn noodzakelijk om jongeren na hun opleiding aan een eerste baan te helpen. Een voorbeeld zijn de “carrièrestartgaranties” in de Energie, Proces en Maintenance sector.

Rozenburg, 21 november 2014

Nieuwe logistieke stand DB Schenker op EIC-havenexpositie

Donderdag 6 november 2014  is de nieuwe logistieke stand van DB Schenker op de EIC-havenexpositie officieel geopend. Hiermee krijgen de leerlingen en studenten een goed beeld over wat logistiek in de haven inhoudt. Zowel vervoer over de weg, door het water, per spoor als door de lucht worden in beeld gebracht. Bovendien betreden de leerlingen als ze de stand binnengaan een echt “ warehouse” en krijgen ze een beeld van de verschillende beroepen in de logistiek.

DB Schenker Logistics Nederland vindt het van belang om met deze stand verder te investeren in jongeren. Doelstelling is om jongeren kennis te laten maken met de logistieke sector en beroepsmogelijkheden in de logistiek.

Paul Boers, director Human Resources: “Wij vinden het belangrijk om jongeren te interesseren voor onze dynamische bedrijfstak. Logistiek biedt zoveel mogelijkheden op allerlei niveaus en in diverse functies. Samen met het EIC kunnen we een grote groep bereiken. Onlangs hebben we ook het Jongerenakkoord van SterkTeam ondertekend. We moeten als bedrijfsleven de handen ineenslaan en de kansen voor jongeren op werk vergroten.”

Henk de Bruijn, manager sociale infrastructuur  Havenbedrijf Rotterdam en EIC-bestuurslid onderstreept het belang van de inzet van bedrijven voor het EIC: “ Zij kunnen als geen ander de praktijk van de Rotterdamse haven in beeld brengen. Door te investeren in de EIC-havenexpositie is het EIC in staat om leerlingen de actuele ontwikkelingen in de haven te laten zien”.

Het EIC biedt jaarlijks ca. 20.000 leerlingen en studenten( van basis en voortgezet onderwijs t/m mbo en hbo/wo) een havenprogramma. Dit programma bestaat uit lesmaterialen, gastlessen, bedrijfsexcursies, diverse havenprojecten, doe-activiteiten in het chemie en technolab en de interactieve havenexpositie. De havenexpositie  is daarbij als een “miniport” die  een overzicht  biedt en een kader geeft van de verschillende sectoren in de haven en hoe die met elkaar samenhangen.

“Wij zijn blij dat een bedrijf als DB Schenker Logistics zich op deze manier wil inzetten voor educatie en voorlichting over de logistieke sector”, aldus Mary Dotsch, directeur EIC Mainport Rotterdam. “Dit past goed binnen het beleid van het EIC dat als doelstelling heeft om jongeren in contact te brengen met de verschillende sectoren in de Rotterdamse haven en industrie en de vele mogelijkheden om daar te werken. DB Schenker is een van onze partners om dit doel te bereiken.”

In Nederland is DB Schenker Logistics een van de marktleiders in de logistieke dienstverlening. Met 2.500 medewerkers, 23 logistieke centra en kantoren op strategische locaties biedt de logistieke dienstverlener multimodale services in landtransport, luchtvracht, zeevracht, supply chain management en beurs- en contractlogistiek aan.

Rozenburg, 10 november 2014

Techniekevent basisscholen Schiedam en TechNetKring NWN geslaagd

Vrijdag 26 september was het zover! De techniekweek van 5 basisscholen uit Schiedam, georganiseerd door de TechNetkring Nieuwe Waterweg Noord werd afgesloten op het EIC.

Een geslaagde samenwerking tussen TechNetkring en EIC. De volgende basisscholen deden mee: Ababil, Meesterwerk, Taaltuin, het Talent en het Startblok. Ruim 135 leerlingen van groep 8 en ca 20 docenten en begeleiders konden met eigen ogen zien  dat techniek een belangrijke rol speelt in de haven. Het programma bestond uit een carrousel met allerlei spannende opdrachten over haven en techniek op het EIC. En ‘s middags vond “de Battle” van het aquaduct plaats. De leerlingen hadden op school  in groepjes een aquaduct gebouwd waardoor in één minuut zoveel mogelijk water getransporteerd moest kunnen worden. In de ochtend gingen de leerlingen aan de slag met een beroepenspeurtocht op de EIC-havenexpositie  en er werden diverse chemie en techniek proefjes uitgevoerd.

Daarna konden de leerlingen buiten de haven in het echt beleven! De carrousel werd begeleid door EIC-personeel en gidsen. En tenslotte vond in de middag “de Battle” plaats. Uiteindelijk moest nog maar blijken of de 30 door de leerlingen gebouwde aquaducten ook “waterproof” bleken! Met veel enthousiasme maakten de leerlingen hun aquaducten gereed voor “de Battle” De jury bekeek naast de hoeveelheid water die kon worden opgevangen ook de creativiteit die door de leerlingen aan de dag was gelegd.

Belangrijk om te zien dat er zoveel leerlingen, jongens en meisjes zo actief en met veel plezier bezig waren met techniek.  Want er is in het havengebied nog steeds veel  behoefte aan technisch opgeleid personeel. Dat belooft dus veel goeds voor de toekomst!

Rozenburg, 29 september 2014

Gidsen op bezoek op de Thialf

Op 26 september is een groot aantal EIC havengidsen op bezoek geweest bij offshore kraanschip de Thialf van de firma Heerema. Door het EIC worden regelmatig bedrijfsbezoeken georganiseerd. Hiermee blijven de gidsen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verschillende sectoren van de haven. Na een hartelijke ontvangst door de bemanning, werd er een rondleiding verzorgd over het schip.

De Thialf heeft een totale hijscapaciteit van 14.200 ton. Het schip is half-afzinkbaar. Dit houdt in dat het schip tijdens werkzaamheden veel lager kan liggen om zo het effect van deining en zeegang te verminderen, het zorgt voor meer stabiliteit. De Thialf wordt voornamelijk gebruikt voor constructiewerkzaamheden in de offshore. Dit kan bijvoorbeeld de installatie of ontmanteling van een booreiland zijn. Het schip heeft accommodatie voor ruim 700 personen. Tijdens de rondleiding werd door de gidsen van alles bezichtigd zoals bv. het slaapgedeelte, de bakkerij, waar dagelijks vers brood kan worden gebakken, de navigatiebrug, de machinekamer, de dokterspraktijk, het helidek enz. De grootte van het kraanschip en de zware kranen zijn indrukwekkend. Op sommige plekken op het schip bevind je je op wel 50 meter boven de waterspiegel, met een gigantisch uitzicht. De gidsen zien terug op een schitterende en informatieve excursie.

Rozenburg, 26 september 2014

Wereldhavendagen

Op 5, 6 en 7 september stond het EIC in het teken van de Wereldhavendagen 2014.

Op vrijdag kwamen  waren er bezoekers met de bus van de wereldhaventoer en op de zaterdag en zondag stond de deur wijd open voor de vele bezoekers die met de Trans Harbour Express uit Rotterdam kwamen of die op eigen initiatief naar het EIC kwamen. Naast de havenexpositie met de interactieve havensimulaties, konden jong en oud aan de slag in het EIC-laboratorium met chemieproefjes.

In het Technolab werd het flensspel gespeeld en waren er opdrachten met windmolens en zonnecellen. Bovendien vond een demonstratie 3D printen plaats door Makerspace waar veel belangstellenden op afkwamen. Ook waren de modelboten te bewonderen van de modelbouwclub Focus, die op afstand bestuurd werden in de EIC-vijver. En de gezamenlijke brandweer voerde met hun hoogtereddingsteam spannende demonstraties uit vanaf de Uitkijktoren.  Thema van de Wereldhavendagen was dit jaar  “kleurrijke haven”.

Bij EIC  startte  de door amateurkunstenaars georganiseerde kunstroute Rozenburg waarbij op 11 locaties het thema in de breedste zin werd gepresenteerd. Verder was er veel belangstelling voor de schilderworkshop “ kleurrijke haven “ die werd begeleid door de ervaren schilders Christina Vaudo en Chris Manintveld.

Ook startte bij het EIC  de vanuit de Wereldhavendagen georganiseerde e-bike fietstoer. En last but not least zorgde de live muziek van het shantykoor Albatros als vanouds voor veel gezelligheid.

Rozenburg, 16 september 2014

Basisschoolleerlingen Port Rangers geven advies tijdens havendialoog

Op vrijdag 5 september leidde Prinses Laurentien van Oranje een dialoogsessie tussen leerlingen uit groep 8 van basisschool De Globe uit Rotterdam en het bestuur van Deltalinqs. Deze haven dialoogsessie vond dit jaar voor de eerste keer plaats tijdens de Wereldhavendagen en is door het EIC i.s.m. Deltalinqs georganiseerd vanuit het programma Port Rangers.

Doel van de dialoog is dat de leerlingen adviezen en ideeën geven over reële dilemma’s in de Rotterdamse haven. De leerlingen hebben voorafgaand aan het gesprek op school met elkaar hierover gesproken. Door te praten met jonge mensen krijgt de toekomst voor de bedrijven een gezicht door de vaak verrassende inzichten en perspectieven van de kinderen. Het instrument dialoogsessie is ontwikkeld door de Missing Chapter Foundation (MCF). Prinses Laurentien is directeur van deze stichting.

De volgende twee dilemma’s zijn aan de leerlingen voorgelegd en vormen de basis van de dialoog:

  • Meeuwen veroorzaken behoorlijk veel overlast door hun agressieve gedrag tegen medewerkers van de bedrijven (zeker in het broedseizoen). Werkzaamheden moeten dan twee tot drie maanden worden opgeschort. Hoe kunnen de meeuwen rustig broeden en de mensen op de bedrijven veilig hun werk uitvoeren?
  • De bedrijven hebben veel technisch opgeleide mensen in dienst. Wanneer deze met pensioen gaan zijn nieuwe mensen nodig. Het aantal jongeren dat kiest voor technische beroepen is onvoldoende. Wat moeten de bedrijven doen om meer jongeren te interesseren voor een technische opleiding of beroep?

De 12-jarige Djogo kwam met een oplossing voor de meeuwen: ‘Zorg dat de meeuwen naar een andere plek gaan. Meeuwen houden van warmte en zwarte zonnepanelen trekken warmte aan. Zo heeft het bedrijf ook nog eens duurzame energie. Firdaouss, 11 jaar, had de oplossing voor konijnentunnels: ‘Zorg voor water tussen de fabriek en het gebied waar de konijnen graven.’ Maar hoe zorg je echt dat kinderen kiezen voor een technische opleiding? Daarover was de hele groep het eens: ‘We maken samen een havengame ‘Havenmania’!

De leerlingen van de Globe hebben afgelopen schooljaar deelgenomen aan Port Rangers het havenprogramma voor basisscholen. Op school gaat de leerkracht samen met de leerlingen aan de slag met het lesmateriaal. Verder vertellen medewerkers van bedrijven in de haven tijdens een gastles over hun werk. Daarna volgt een excursie met een rondleiding door de haven en een bezoek aan het EIC. Zo maken de leerlingen uitgebreid kennis met de haven.

Belangrijk want in de haven is de komende jaren veel vraag naar goed opgeleid personeel. Binnen afzienbare tijd wordt Port Rangers aan alle 230 basisscholen in Rotterdam aangeboden (zo’n 6.000 leerlingen per jaar). Het programma is een initiatief van Deltalinqs, Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam en wordt uitgevoerd door het EIC en JINC.

Rozenburg, 8 september 2014

EIC gidsen op bezoek bij de Gate Terminal

Vier keer per jaar komen de EIC gidsen bijelkaar voor een gidsendag met als doel kennis actualisering en kennisdeling. Bijvoorbeeld door bedrijven te bezoeken blijven de gidsen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de haven en de regio.

Ook wordt met elkaar gesproken over de inhoud van de havenexcursies en de omgang met de verschillende groepen leerlingen en studenten.

Op 20 augustus vond de eerste gidsendag van het nieuwe excursieseizoen plaats. Daarbij stond onder andere een bezoek aan de Gate Terminal  op het programma.

Gate staat voor Gas Access To Europe. Bij Gate werden we ontvangen door Astrid-Irene van Etten, accountmanager bij Gate.

Zij gaf een interessante presentatie en rondleiding. De toenemende behoefte aan aardgas vraagt om aanvullende import. Daarom is op de Maasvlakte in 2011 de eerste Nederlandse LNG terminal geopend, initiatief de Nederlandse Gasbuis en Vopak. LNG (Liquefied Natural Gas) is aardgas dat wordt afgekoeld tot ca -160 °C. Hierdoor wordt het vloeibaar en heeft 600 keer minder volume dan gasvormig aardgas. Daarmee wordt het makkelijk te vervoeren door speciale schepen. Op de terminal wordt LNG weer gasvormig gemaakt en op druk gebracht voor levering aan het Nederlandse aardgasnetwerk. De terminal bestaat uit 3 opslagtanks en 2 aanlegsteigers waar de grootste tankers kunnen aanmeren. Ook is inmiddels kleinschalige distributie mogelijk door middel van vrachtwagens via een trucklaadstation. Bovendien komt er een derde aanlegsteiger voor overslag en doorvoer naar andere landen door kleinere schepen. LNG draagt ook bij aan duurzame energie, omdat sprake is van minder koolstofemissie dan bij bijvoorbeeld stookolie en kolen. De gidsen waren enthousiast over het bedrijfsbezoek bij Gate en zullen deze informatie zeker doorgeven aan de leerlingen en studenten tijdens de havenexcursies.

Rozenburg, 20 augustus 2014

Kennismaking met Allard Castelein

Woensdag 30 juli  bracht Allard Castelein de nieuwe CEO van het Havenbedrijf  Rotterdam een kennismakingsbezoek aan het EIC. Hij kwam in gezelschap van Henk de Bruijn, directeur Corporate Strategy van het Havenbedrijf en tevens bestuurslid van EIC.  Het Havenbedrijf is een van de oprichters van het EIC en ondersteunt het EIC al ruim 20 jaar. Tijdens de rondleiding over de EIC-havenexpositie werd levendig van gedachten gewisseld over het belang om jongeren de haven te laten beleven en hen te interesseren voor de vele mogelijkheden om er later te gaan werken.

Het havenprogramma van het EIC moet er aan bijdragen dat jongeren enthousiast zijn over hun bezoek aan de haven en er graag weer terugkomen. Want dat vergroot de kans dat zij trots worden op hun haven, de juiste opleidingen gaan volgen en er hopelijk later ook gaan werken. Wij merkten uit de belangstellende vragen en visie dat Allard Castelein kwalitatief goede voorlichting over de haven belangrijk vindt. Zo gaf hij bijvoorbeeld aan modernisering van de interactieve havenexpositie wenselijk te vinden.

”Laat jongeren de dynamiek van de Rotterdamse haven ontdekken en sluit aan op hun belevingswereld”. Dit motto zullen wij graag de komende jaren verder invulling geven en enthousiast uitdragen.

Rozenburg, 1 augustus 2014

Geslaagde STC-docentendag in de haven

Op 10 juli jl brachten ruim 60 STC docenten van de locatie Waalhaven een bezoek aan de haven en het EIC.  STC- docenten beschikken uiteraard  over veel kennis en affiniteit met de haven. Maar onder het motto “ van de haven weet je nooit genoeg”, is er toch altijd weer bij te leren. Belangrijk, omdat het docenten helpt hun leerlingen te voorzien van praktische voorbeelden ter ondersteuning van hun opleidingskeuze of hun wens later in de haven te gaan werken. Door EIC was in overleg met het STC-management een afwisselend programma samengesteld. Enerzijds educatief, anderzijds ook  ontspannen, passend bij het einde van het schooljaar. Frans van Keulen  van het havenbedrijf Rotterdam gaf een levendige en inspirerende presentatie met zowel historisch materiaal als de huidige en toekomstige ontwikkelingen van de Rotterdame haven. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst voor de bedrijfsbezoeken naar DB Schenker en de AVR.

De lunch vond plaats bij het EIC, waarbij een smakelijk harinkje niet ontbrak. Het weer werkte goed mee, dus men kon zowel op het terras als binnen in de Kombuis terecht.

‘s Middags werd onder begeleiding van de EIC-gidsen een bezoek gebracht aan de tweede maasvlakte, gevolgd door een vaartochtje. De middag werd afgesloten met een echte havenquiz gepresenteerd door Dave van der Wal

.  

De docenten gingen in teams enthousiast  aan de slag en het was overduidelijk dat zij graag hun kennis wilden laten zien. Het spel werd serieus gespeeld, goede antwoorden met gejuich ontvangen, met aan het eind trotse winnaars. Daarna  was het tijd om enkele jubilarissen en vertrekkende docenten in het zonnetje te zetten. En tenslotte werd nog gezamenlijk nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje, waarna de bus weer naar Rotterdam vertrok.

Rozenburg, 14 juli 2014

Nieuwe Maintenance Skid op EIC havenexpositie.

Op dinsdag 8 juli jl. hebben Cofely en Goflex/Vakwijs  hun onderwijs skid feestelijk overgedragen aan het EIC. Wij zijn zeer verheugd met deze uitbreiding op onze havenexpositie.

Deze skid is ontworpen en gebouwd door twee duale MBO studenten van het Albeda College Schiedam, een elektrotechnicus en een werktuigbouwer.

De studenten hebben zelf bedrijven benaderd voor sponsoring van onderdelen zoals de klep, elektromotor en de pomp. De skid laat de werking van een pompinstallatie zien, een onderdeel van de procestechniek uit de fabrieken waar er in het Europoort en Maasvlakte gebied veel van zijn.

Het idee voor deze skid is afkomstig van Ben Houweling (Cofely West Industrie) en
Jan-Willem van der Pol (Cofely Energy & Infra). Goflex/Vakwijs faciliteerde deze uitdagende opdracht met een plekje in hun trainingscentrum in Schiedam. Een mooie samenwerking tussen Cofely, Goflex/Vakwijs en het beroepsonderwijs.

In zijn openingswoord benadrukte Ben Houweling het belang van maintenance voor het Haven en Industriële complex. Want goed onderhoud van apparatuur en machines is van groot belang voor een efficiënte bedrijfsvoering en de veiligheid in het gebied. Bovendien geven bedrijven aan een grote behoefte te hebben aan goed opgeleid maintenance personeel. Door op de EIC-expositie kennis te maken met de Skid en de andere havensimulaties worden de verschillende werkzaamheden en beroepen in de haven beter zichtbaar. Dit ondersteunt jongeren bij het maken van hun opleiding en beroepskeuze in o.a. logistiek en techniek. Bij de opening waren havo-4 leerlingen van het Christelijk Lyceum in Delft aanwezig die uitleg kregen over de werking van de skid.

Jaarlijks ontvangen wij ca. 20.000 leerlingen en studenten . Zij krijgen een havenprogramma aangeboden dat bestaat uit bedrijfsexcursies, gastlessen, lesmaterialen, de havenexpositie en chemische en technische doe-activiteiten. De EIC-havenexpositie draagt bij aan overzicht en samenhang in dit havenprogramma.

Rozenburg, 11 juli 2014

Duurzame dialoog werkt! Manifestatie Klankbordgroep Rozenburg

Op 2 juni vond het  20 -jarig jubileumevenement van de Klankbordgroep “Samen Veilig Werken en Wonen” plaats dat feestelijk geopend werd door prinses Laurentien.

Om te laten zien dat de dialoog tussen bewoners en industrie ‘werkt’ ondertekenden de directeuren van de omliggende industriële bedrijven een nieuwe intentieverklaring. Ze werden daarbij geholpen door kinderen van de Rozenburgse basisscholen die ook hun kleurrijke ‘hand’ tekening hadden gezet. De kinderen stelden in een dialoogsessie begeleid en gepresenteerd door prinses Laurentien verschillende vragen over duurzaamheid aan de directeuren. Met het ondertekenen van de intentieverklaring gaven de bedrijven aan, de activiteiten van de Klankbordgroep te (blijven) ondersteunen en open te staan voor dialoog met hun omgeving.

Daarna vond er in het gemeentehuis een bedrijvenmarkt plaats. Hieraan werd deelgenomen door alle bedrijven uit de klankbordgroep. Zij gingen met de bewoners van Rozenburg en belangstellenden het gesprek aan over hun bedrijfsactiviteiten, veiligheidsmaatregelen en loopbaanmogelijkheden. Ook het EIC was aanwezig met informatie over de haven en industrie en  verschillende flyers en lesmaterialen van ons educatief havenprogramma en de bedrijfsexcursies . Ook konden de bezoekers een filmpje zien over Port Rangers, het basisschool project waarbij alle Rotterdamse en dus ook Rozenburgse basisschoolleerlingen uit groep 6 of 7 de haven kunnen ontdekken en beleven en dat wordt gecoördineerd door EIC.

Buiten op het grasveld en het gemeentehuisplein vonden verschillende demonstraties plaats van de DCMR, de brandweer en de Veiligheidsregio en er was een chemielab waar allerlei proefjes werden gedaan. De klankbordgroep Rozenburg is een platform waar inwoners van Rozenburg in gesprek gaan en kennismaken met bedrijven in de omgeving, het gebied Rozenburg en de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Rozenburg, 12 juni 2014

Calandpark feestelijk geopend en open dag EIC druk bezocht

Zaterdag 17 mei  werd het Calandpark feestelijk geopend. Het weer verleende alle medewerking, want het was een stralende, zonnige dag. Pamela Blok, voorzitter van de gebiedscommissie Rozenburg en Jacques Poppeliers van de gemeente Rotterdam en  voorzitter van de projectgroep herinrichting landtong Rozenburg verrichtten de openingshandeling. Daarna kon het openingsfeest beginnen!. Jong en oud konden van alles doen, zien en beleven in het Calandpark.: dansen, schaken, een air-tumblingbaan,  muziek, meezingen, mountainbiken, paardrijden, struinen op de begrazingswijde.

Kortom het was  de hele middag bijzonder gezellig en druk in het Calandpark en bij het EIC.

Als bewoner van het Calandpark verleenden we natuurlijk graag onze medewerking aan de feestelijkheden. De door ons georganiseerde open dag voor relaties en belangstellenden werd druk bezocht. Op de havenexpositie  gingen kinderen samen met hun ouders aan de slag met de simulaties van logistiek, waterbouw, maritiem tot olie en chemie. In het techlab en chemielab werden onder begeleiding van EIC-medewerkers allerlei proefjes gedaan. Door de winnaars van de First Lego League, leerlingen van het Libanon lyceum werd een demonstratie Robotica uitgevoerd.  De bezoekers waren enthousiast over de verschillende missies die de robots, gebouwd met technisch lego, lieten zien. Ook ons restaurant en terras werden druk bezocht voor een drankje en hapje, geserveerd door onze catering Chapeau. Normaliter zijn we van maandag t/m vrijdag op afspraak geopend voor leerlingen en studenten van basisonderwijs tot en met mbo en hbo en andere groepen.  En bedrijven en organisaties maken gebruik van ons vergadercentrum voor bijeenkomsten, trainingen, workshops of recepties. Tijdens de open dag merkten we dat heel veel belangstellenden het op prijs stelden om het EIC  te kunnen bezoeken. Bovendien gaf men aan graag nog eens terug  te  komen.

Rozenburg, 22 mei 2014

Open dag EIC Mainport Rotterdam op 17 mei as

Op zaterdag 17 mei houdt het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg van 13.00 tot  17.00 uur een open dag voor belangstellenden en relaties. Ook wordt op deze dag het Calandpark officieel  geopend, een heerlijk park waar voor iedereen wel iets te doen is. Als bewoner van het park doen we natuurlijk  graag mee aan het programma van het openingsfeest van het Calandpark. Het belooft een drukke, bonte en vooral gezellige middag te worden op de Landtong met allerlei verschillende activiteiten van diverse organisaties .  In het EIC kunnen jong en oud tijdens de open dag de haven ontdekken en beleven. Dit is belangrijk, want de haven is een fantastische plek om te werken en de komende jaren komen er flink wat banen bij.

U kunt bij het EIC een bezoek brengen aan de interactieve havententoonstelling. Dit is een soort “mini-port” waarin u kennis maakt met de verschillende sectoren in de haven. Van logistiek en op- en overslag, tot olie en chemie. Van maritieme dienstverlening en de waterbouw, tot veiligheid en milieu. U kunt aan de slag met verschillende simulatoren, spannende haven spellen en beeldmateriaal. Ook kunt u deelnemen aan verschillende doe-activiteiten.Zo kunnen kinderen in het chemische laboratorium badzout produceren. Ook in het techniek lab wordt een workshop georganiseerd. Tijdens de workshop wordt het verschil gemeten tussen een gloeilamp en een LED lamp maar ook het monteren van flensen. De workshops vinden plaats om 14.00, 15.00 en 16.00 uur er kunnen per ronde 20 kinderen deelnemen. Tenslotte zullen de winnaars (Libanon Lyceum) van de First LEGO League een demonstatie Robotica verzorgen. Een zelf gemaakte en geprogrammeerde LEGO-robot  zal verschillende missies uitvoeren.

Normaliter is Het EIC van maandag t/m vrijdag op afspraak geopend voor leerlingen en studenten van basisonderwijs tot en met mbo en hbo en andere groepen. Ook maken bedrijven en organisaties veelvuldig gebruik van ons vergadercentrum voor bijeenkomsten, trainingen, workshops of recepties.s! Het EIC  biedt op 17 mei een gevarieerd programma, voor jong en oud. Laat deze kans niet voorbij gaan en bezoek de open dag van het EIC! De toegang is gratis.

Girlsday met een echte “haven hightea”

Hoewel steeds meer meisjes in het voortgezet onderwijs kiezen voor exacte vakken, het aantal bèta/technische studenten toeneemt en steeds meer bedrijven nut en noodzaak zien voor het vroegtijdig interesseren van meisjes voor bèta/techniek en ICT, blijft aandacht voor dit thema nodig, met name in het vmbo en mbo.

Het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek organiseert daarom jaarlijks Girlsday. Tijdens dit evenement Girlsday nemen meisjes deel aan excursies en/of doe-activiteiten bij uiteenlopende bèta/technische en ICT-bedrijven en (onderzoeks-)instellingen of technische/ICT-afdelingen door heel Nederland.

EIC onderkent het belang om meisjes te interesseren voor  bèta/techniek en ICT. Daarom hebben we ook dit jaar weer deelgenomen aan de Girlsday. Meisjes uit verschillende klassen van het VMBO van het Scheepvaart en Transportcollege kregen een gevarieerd programma aangeboden over de haven en industrie. Nadat zij in de ochtend onder begeleiding van vrouwelijke medewerkers van het Havenbedrijf Rotterdam de verkeerscentrale en een patrouilleboot hadden bezocht ,stond in de middag een bezoek aan de haven en het EIC op het programma.

Op de havenexpositie van het EIC werd onder begeleiding van een EIC gids kennisgemaakt met de verschillende sectoren en beroepen in de haven. Vervolgens werd in het chemielab ogenschaduw gemaakt. Daarna werd een echte “haven hightea” aangeboden die de leerlingen zich goed lieten smaken! Bovendien stond een ontmoeting met twee vrouwelijke medewerkers van havenbedrijven op het programma. Mirjam Kleine van Wilhelmsen Ships Service en Bianca Geysendorpher van VAT Logistics. De leerlingen gingen echt met hen in gesprek en stelden dit onderdeel van het programma dan ook zeer op prijs. Er werden veel vragen gesteld over beroepen in de haven die door Mirjam en Bianca, met allerlei praktijkvoorbeelden konden worden beantwoord. De leerlingen reageerden enthousiast en betrokken en zo kijken we met elkaar terug op een geslaagde Girlsday 2014!

Winnaars FIRST LEGO League te gast in het EIC

Maandag 17 maart was het Libanon Lyceum te gast bij het EIC. De school kreeg naar aanleiding van de winst van de eerste prijs tijdens de regionale finale van de FIRST LEGO League een excursie door het EIC aangeboden. De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan het bedrijf Falck Nutec op de maasvlakte. Hier is de groep ontvangen door de directeur en hebben zij een presentatie gekregen over de corebusiness van het bedrijf. Verder hebben de leerlingen van een aantal instructeurs een rondleiding gekregen over het bedrijfsterrein. In het zwembad is een demonstratie gegeven; hier werd een storm opgewekt met onweer. In het EIC zijn de leerlingen aan de slag gegaan in het tech-lab, hier hebben zij flensen gemonteerd en hebben zij het verschil gemeten tussen een gewone lamp en een Led lamp. Tenslotte hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan de havententoonstelling, waar zij aan de hand van een vragenlijst door de tentoonstelling werden geleid.

Educatief havenprogramma Drechtsteden-Rotterdam

Op 7 maart gingen de 1e klas VMBO-leerlingen van het Insula College op havenexcursie.

De Gemeente Dordrecht en het Havenbedrijf Rotterdam werken al geruime tijd nauw met elkaar samen aan de versterking van de havenactiviteiten in de regio.  Om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan werkgelegenheid en carrièrekansen in de haven zijn scholen in de Drechtsteden uitgenodigd om deel te nemen aan het educatief havenprogramma  Drechtsteden Rotterdam. 1000 leerlingen  uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en  de eerste twee leerjaren van het VMBO gaan op bezoek in de haven. De Dordtse wethouder Jasper Mos  ging met de leerlingen van het Insula college mee op havenexcursie. Gestart werd met een bezoek aan het bedrijf Sublean dat een opstelling heeft in de Duurzaamheidsfabriek. Daarna ging de reis naar het Rail Service Center knooppunt van railverbindingen naar het achterland, gevolgd door een bezoek aan het  Educatief Informatie Centrum over de haven en industrie  in Rozenburg. De kinderen konden actief aan de slag met allerlei simulaties over de haven en deden proefjes in het chemielab. Tenslotte werd nog een bezoek gebracht aan de C.RO Port Nederland( Containers en roll on roll off schepen)

Rozenburg, 7 maart 2014

Officiële opening Uitkijktoren op de Landtong.

Op zaterdag 15 maart is de uitkijktoren DE Vink officieel in gebruik genomen door de voorzitter van de deelgemeente Rozenburg Paméla Blok. De toren van gegalvaniseerd staal is ontworpen door Rozenburger Ronald Bakker en elf meter hoog. Hij staat op een zeven meter hoge heuvel, op het plein voor het Educatief Informatie Centrum. Het ontwerp doet denken aan de open constructie van chemische installaties in de haven. De drie balkons lijken op containers die worden gelost. De uitkijktoren staat op een historische plek waar boerderij DE Vink zich bevond en dankt daaraan ook zijn naam. De uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht op de Rozenburgse Landtong, het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg. Led verlichting zorgt s`avonds voor een mooi groen schijnsel. Na de opening werd door de genodigden en belangstellende kinderen en volwassenen een bezoek gebracht aan de havenexpositie van het EIC.

Jouw logistieke uitdaging geopend.

Om leerlingen de wereld van de  logistieke dienstverlening te laten ontdekken hebben de brancheorganisaties Fenex en TLN een nieuw  simulatiespel laten ontwikkelen: Jouw logistieke Uitdaging. Op 4 maart vond de officiële opening plaats door Joost Kusters van de Burger Group, tevens bestuurslid van Fenex.

Dagelijks wordt er van alles via de Rotterdamse haven vervoerd. Van bananen tot auto’s en van computers, sportschoenen, mobieltjes tot allerlei grondstoffen voor de (chemische) industrie.

Via het water, de weg en het spoor worden de goederen vervoerd en verder doorgevoerd. Wie goederen internationaal laat vervoeren, wil er zeker van zijn dat zij in dezelfde goede staat de plaats van bestemming bereiken. Daarbij komt meer kijken dan je denkt.

De expediteurs in de Rotterdamse haven zijn de spin in het web om het vervoer te organiseren. Met de simulatie krijgen de leerlingen een goed beeld van de belangrijke momenten in de logistieke keten. Het spel maakt onderdeel uit van de interactieve havententoonstelling bij het EIC en is ontwikkeld ter vervanging van het oude spel. Een klas met eerste jaars VMBO leerlingen van het Grienden College uit Sliedrecht was aanwezig bij de opening. Zij verrichtten samen met Joost Kusters de openingshandeling. Daarna gingen de leerlingen er direct  mee aan de slag en zij waren enthousiast om het spel te spelen. Het EIC is zeer verheugd met  deze nieuwe aanwinst op de tentoonstelling!

Rozenburg, 4 maart 2014

Week van de Procestechniek 2014

De afgelopen week hebben ruim 639 vmbo-leerlingen vanuit de regio deelgenomen aan de week van de procestechniek. Veel havenbedrijven openden tijdens deze week hun deuren om meer bekendheid te geven aan de sector. Zo zijn de leerlingen op excursie geweest bij verschillende bedrijven zoals AVR, Air Products, BP, Emerald, Huntsman, Kemira, Mourik, LyondellBasell, Shin-Etsu, Tronox Pigments en Team Terminal.

Ook zijn alle leerlingen te gast geweest in het EIC Mainport Rotterdam. Daar bestond het programma uit een voorlichting over beroepen en proces en maintenance opleidingen. Dit werd verzorgd door de deelnemende scholen vanuit het Proces- en Maintenance College; Albeda College, Scheepvaart &Transport College, en het ROC Zadkine. Daarnaast stond er een bezoek aan de havententoonstelling van het EIC op het programma. Hier was ook nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan medewerkers van GDF Suez, LyondellBasell en Shell. Tenslotte is er met de leerlingen badzout en haargel gemaakt in het laboratorium van het EIC. 

De regionale organisatoren van de Week van de Procestechniek 2014, het Proces- en Maintenance College en het EIC Mainport Rotterdam. Willen met dit project laten zien dat werken als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist veel voordelen oplevert. Er is genoeg werk te vinden voor pas afgestudeerde en er is een goed basissalaris. Verder biedt de sector goede doorgroeimogelijkheden.

Rozenburg, 31 januari 2014

Open Poort Prijswinnaars bekend.

Op 28 november 2013 zijn de winnaars van de Open Poort Prijzen 2013 bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Educatief Informatie Centrum(EIC) in Rozenburg. Jaarlijks maken vele duizenden leerlingen en studenten kennis met de Rotterdamse haven door een havenexcursie. Hierbij brengen zij een bezoek aan havenbedrijven die hun poorten openstellen. De bedrijven kunnen als geen ander jongeren inzicht geven in hoe het in de praktijk werkt in de haven.

Jaarlijks wordt de Open Poort Prijs uitgereikt aan die excursiebedrijven die het afgelopen jaar in de ogen van de EIC –havengidsen en medewerkers het meest zijn opgevallen door hun gastvrijheid en de inhoud van hun bedrijfsexcursies.  De volgende bedrijven hebben dit jaar gewonnen en werden in het zonnetje gezet:

- DB Schenker (op- en overslag en distributie)

- Argos Terminal (olie en chemische industrie

- Rail Service Center(RSC) (dienstverlenende en overige bedrijven)

- Mourik Services (aanmoedigingsprijs)

Deze bedrijven maken deel uit van een groep van 50 bedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden,  georganiseerd door het EIC Mainport Rotterdam. En om aan de vraag te voldoen, zijn nieuwe bedrijven uit de haven en industrie van harte welkom om deel te nemen aan deze bedrijvengroep!

Wat zijn pijlers voor succes bij keuze voor opleiding en beroep?

Over deze vraag werd door de genodigden van de Open Poort Prijs van gedachten gewisseld. Men was het er over eens dat voldoende mogelijkheden om praktijkervaring op te doen bijdraagt aan het maken van de juiste keuzes voor opleidingen, vermindering van tussentijdse schooluitval en goede vooruitzichten op werk. Scholen, bedrijven en ouders zijn daarbij onmisbare schakels.

Mariëtte Lusse, van het kenniscentrum Talentontwikkeling van de Hogeschool Rotterdam, gaf in haar presentatie aan dat de gesprekken die ouders met hun kinderen “aan de keukentafel” hebben  een heel belangrijke rol in spelen. Mirjam Sterk, door de regering aangesteld als ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, gaf aan dat bedrijven door meer bedrijfsexcursies, stages en leerbanen beschikbaar te stellen, investeren in de toekomst van jongeren en daarmee in hun eigen continuïteit.  Bovendien benadrukte zij het belang om te kiezen voor technische opleidingen en beroepen.

APM- Sinterklaasfeest op het EIC

Op 23 november 2013 vond het APM Sinterklaasfeest plaats bij het EIC.

Het EIC was voor deze bijzondere gelegenheid geheel in Sinterklaassfeer  gehuld en dat zag er prachtig uit. Met kleurrijke Sinterklaas en Pieten ballonnen, chocolade pepernoten en stukjes letter van banket ter verhoging van de kinderpret. Voordat Sinterklaas zijn opwachting maakte, konden de  kinderen met hun ouders de EIC-tentoonstelling bekijken. De kinderen vermaakten zich in de  verschillende simulaties, zoals de zeehavenpolitieboot, het containerspel en de kraan. In de kidscorner werd er volop getekend en geplakt. En toen was het tijd voor de Pieten. In de zalen boven was er de kindershow boordevol Sinterklaasliedjes en grappen en grollen. Toen Sinterklaas eenmaal binnenkwam werd het toch echt even stil in de zaal. Wat zou Sint vertellen aan de kinderen? Maar gelukkig gaf Sint aan dat hij het prachtig vond om in de haven te zijn en al die lieve kinderen te zien. Daarna volgde het langverwachte moment van het uitdelen van de cadeaus en kwam een einde aan een vrolijk Sinterklaasfeest. Sint en Pieten werden natuurlijk nog toegezongen en daarna ging iedereen weer op huis aan.

Nieuw programma laboratorium excursie.

Op 13 en 14 november 2013 is het Penta College Spijkenisse op laboratorium excursie geweest.

Op basis van een vraag van de docent  scheikunde is door het EIC hiervoor een programma ontwikkeld bestemd voor 3e jaars leerlingen Havo en VWO . Doel van deze excursie was om de leerlingen kennis te laten maken met verschillende typen van laboratoria in de raffinage en de chemie en de werkzaamheden die hier zoal verricht worden.

De volgende bedrijven stelden hun laboratorium open: Tronox, Nesté, Team Terminal, Chevron, Indorama. De leerlingen kregen eerst een rondleiding over het bedrijf  en daarna werd  een bezoek gebracht aan het laboratorium waarbij de leerlingen verschillende analyses konden meemaken. Daarbij gaven de laboranten uitleg over de verschillende werkzaamheden. Vervolgens zijn de leerlingen zelf in het EIC aan de slag gegaan met het maken van shampoo. Deze laboratorium excursie is goed ontvangen door zowel leerlingen, docenten als bedrijven en is voor herhaling vatbaar. Een nieuwe excursie in  het EIC-assortiment. Wellicht een aanrader voor doeners?!

Recordpoging Maritieme Gastlessen geslaagd

Tijdens de Maritime Week 2013 van 31 oktober- 8 november 2013 georganiseerd door Nederland Maritiem land vond een geslaagde  recordpoging maritieme gastlessen plaats. Door het hele land werden in één week tijd, 314 maritieme gastlessen en voordrachten georganiseerd. Hiermee werd het aantal gastlessen van vorig jaar van 202 aanzienlijk verbeterd. Het doel was jongeren te laten zien hoe leuk het is om in de maritieme sector te leren en te werken.

Door EIC is actief deelgenomen aan dit evenement. In de Maritime week zijn door ons  27 gastlessen en bedrijfsbezoeken georganiseerd voor 996 leerlingen en studenten. In de Maritime Week worden enthousiaste werknemers uitgenodigd om vanuit eigen perspectief te vertellen over hun ervaringen in de maritieme sector. Van logistiek planner in de haven, tot ontwerper van superjachten, en van kapitein op een cruiseschip tot pionier in opkomende economieën. Het resultaat van de recordpoging werd bekendgemaakt op de laatste dag van de internationale maritieme beurs Europort in Ahoy. Daar vond ook de laatste gastles plaats, die door het TU Delft Solar Boat Team werd gegeven.

Geslaagd McPort event 2013.

Op 17 oktober jl. heeft voor de 2e keer het McPort event plaatsgevonden bij het EIC Mainport. Ruim 650 leerlingen van bovenbouwklassen vmbo/havo/vwo van middelbare scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond werden met een bus van school opgehaald (gefinancierd door de deelnemende bedrijven) om zich bij het EIC te oriënteren op een vervolgopleiding, (snuffel)stage of hun toekomstige beroep in de Rotterdamse haven. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want de verwachting is dat de vraag naar goed opgeleid personeel in de haven de komende jaren zal toenemen! 

Van te voren hadden de leerlingen van het EIC een lesbrief ontvangen om zich voor te bereiden op hun gesprekken met de medewerkers van de verschillende bedrijven en opleidingen. Leerlingen vinden het soms niet eenvoudig welke vervolgopleiding zij zullen kiezen en dan kan het helpen om in gesprek te gaan met medewerkers van bedrijven, decanen en studenten van diverse opleidingen.

14 bedrijven uit de haven en industrie waren aanwezig met een stand. Zij hebben de leerlingen geïnformeerd over het brede scala van beroepen dat de haven en industrie te bieden heeft. Vervolgens konden de leerlingen met hun vragen over opleidingen terecht bij de decanen en/of studenten van de  Mbo-opleidingen Albeda, STC & Zadkine  en de Hogeschool Rotterdam.

Dave van der Wal, onder meer bekend van RTV Rijnmond en Zekiye Yilmaz, Haventalent van het jaar 2013, begeleidden de leerlingen tijdens een workshop “Jouw talent in de haven”,  De leerlingen werden tijdens deze sessie geprikkeld om serieus na te denken over hun talenten en hun mogelijke toekomst in de Rotterdamse haven! Daarbij gingen de leerlingen na een korte presentatie van Zekiye Yilmaz over haar werk in de Rotterdamse haven, in groepjes aan de slag.om te praten over hun talenten en opleiding en beroepskeuze. Zij werden hierbij geholpen door gespreksleiders uit verschillende sectoren uit de haven.

Heeft u interesse om in 2014 ook met uw vmbo/havo/vwo leerlingen dit evenement te bezoeken, neemt u dan gerust contact met ons op. Ook wanneer u  interesse hebt om met een bedrijvenstand aanwezig te zijn tijdens het McPort event 2014 kunt u contact met ons opnemen.

info@eic-mainport.nl

Tel. : 0181-296029

Havenbedrijf Rotterdam ontvangt scholieren bij EIC tijdens dag van de Duurzaamheid

65 leerlingen van groep 8 uit Rockanje en Oostvoorne bezochten donderdag 10 oktober – op de Dag van de Duurzaamheid – de Landtong Rozenburg. Ze kregen op het EIC een programma aangeboden door het Havenbedrijf Rotterdam voor een ‘duurzame dag’ in de Rotterdamse haven.

Leerlingen van  De Mildenburg (Oostvoorne), De Hoeksteen en De Zonnebloem (beide uit Rockanje) werden  op de dag van de duurzaamheid eerst  opgehaald met een biodiesel-bus. De rit ging naar het Educatief Informatie Centrum op de Landtong Rozenburg. Hier maakten de  leerlingen  kennis met verschillende aspecten van de ‘duurzame haven’. Allereerst stond een “duurzame les” op het programma met allerlei wetenswaardigheden over wat een duurzame haven inhoudt. Daarna gingen de leerlingen zelf met een buitenopdracht in de haven aan de slag. Vervolgens werd in het lab van het EIC een Zeezoutexperiment uitgevoerd. Daarna was het tijd voor een biologische lunch. De dag werd afgesloten met een fietstocht over de landtong.

Klik hier voor het filmpje: de duurzame haven

6.000 Rotterdamse basischolieren naar de haven

Alle Rotterdamse basisschoolleerlingen van groep 6 of  7 maken vanaf dit jaar uitgebreid kennis met de Rotterdamse haven en het werk wat daar te doen is. Jongeren kiezen niet vaak voor een carrière in de haven uit onwetendheid. Op 16 oktober gaf wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin) het startsein van het havenprogramma Port Rangers. Leerlingen van twee deelnemende Rotterdamse basisscholen, de Wilhelminaschool en de Elisabethschool, gaan deze dag als eerste op excursie naar de haven bij EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg.

,,Rotterdamse jongeren hebben vaak een beperkt beeld van de haven, terwijl juist daar veel vraag is naar goed opgeleid technisch en logistiek personeel,’’ zegt wethouder De Jonge. ,, Dit havenprogramma maakt onderdeel uit van de Rotterdamse aanpak loopbaanoriëntatie. Want een goede en bewuste keuze maken voor een opleidingsrichting waarin ook werk te vinden is , dat is waar het om draait.” Bovendien wordt in het programma aandacht besteed aan het belang van een duurzame haven.

Aan het havenbezoek is een uitgebreid programma op de scholen gekoppeld. Deelnemende scholen hebben de keuze uit twee lespakketten: Steurtocht door de haven of Haven TaalTrip. Docenten kunnen het lesmateriaal gebruiken in vakken zoals aardrijkskunde, biologie en taal. Voor de scholen zijn aan deelname geen kosten verbonden.

Op school gaat de docent samen met de leerlingen aan de slag met het lesmateriaal en vertellen medewerkers van bedrijven in de haven tijdens gastlessen over hun werk. Daarna volgt de havenexcursie naar locaties zoals het EIC Mainport Rotterdam. Tot slot maken de leerlingen een werkstuk over de haven.

In 2013 starten de eerste 750 leerlingen met Port Rangers. Binnen afzienbare tijd wordt het programma aan alle 230 Rotterdamse basisscholen aangeboden (zo’n 6.000 leerlingen per jaar). ‘Een kennismaking met de Rotterdamse haven hoort een vast onderdeel te zijn van het lesprogramma op Rotterdamse basisscholen,’ stelt Steven Lak, voorzitter Deltalinqs. ‘De haven dient een groot maatschappelijk belang door de bijdrage aan de economie en de perspectieven voor de regionale arbeidsmarkt. Daarom zetten de Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs zich – ook in de nieuwe collegeperiode 2014-2018 – in voor continuering van de havenlessen.’

Organisatie

Het gezamenlijke programma Port Rangers wordt uitgevoerd door EIC Mainport Rotterdam (lespakket “Steurtocht door de haven”) en JINC (lespakket “Haven TaalTrip”) in samenwerking met gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en  Deltalinqs. Partijen maken dit havenprogramma de komende 8 jaar mogelijk.

Jeugdtop over extra leerbanen bij EIC.

Op 7 oktober 2013 is door het Ministerie van Sociale zaken een Jeugdtop georganiseerd over leerbanen in de Rotterdamse haven. Als locatie hadden zij hiervoor het EIC uitgekozen. Bij de bijeenkomst waren aanwezig Minister President Rutte, Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk. Tijdens de bijeenkomst is door de aanwezige vertegenwoordigers van de verschillende sectoren van het bedrijfsleven een intentieverklaring ondertekend over leerbanen. Ook brachten de aanwezigen een bezoek aan de leerbedrijven Q8 en Scania, waarbij onder meer kennis is gemaakt met de leerlingen en hun begeleiders. Er komen 10.094 extra leerbanen voor jongeren in het bedrijfsleven. Resultaat van een gezamenlijke inspanning tussen het kabinet, werkgevers en werknemers. Door 
Mirjam Sterk zijn in de aanloop naar de Jeugdtop afspraken gemaakt met de sectoren om werkplekken te creëren voor werkloze jongeren. ‘Deze actie is een mooi voorbeeld van hoe overheid, bedrijven en het onderwijs samen succesvol optrekken in de aanpak van de jeugdwerkloosheid’, aldus minister Asscher. ‘Wie iets tegen de jeugdwerkloosheid wil doen, moet jongeren een kans durven bieden.’. Door het kabinet is voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid in totaal 80 miljoen vrijgemaakt.

Varen met de Eendracht !

Het was voor onze leerlingen een zeer bijzondere belevenis! De meeste hebben er van genoten. Eemn enkeling werd zeeziek en ook dat was een nieuwe ervaring. Kortom deze tocht zullen ze niet licht vergeten.

Ze moesten “aan de bak” met touwen, lieren en zeilen. De bemanning aan boord was duidelijk gewend met jongeren te werken en zorgde ervoor dat ze enthousiast aan de slag gingen. Het was fris op zee en er stond behoorlijk wat wind, maar iederen was op het dek te
vinden.

Het was een zeer waardevolle ervaring, waarvoor we jullie heel hartelijk danken ! (kan het volgend jaar weer riepen mijn collega’s).

Met vriendelijke groet,
Teddy kerklaan
Montfortcollege Rotterdam

Succesvolle projectweek haven Zalmplaatschool Hoogvliet

Van 27 t/m 31 mei 2013 vond bij de Zalmplaatschool in Hoogvliet een projectweek Haven plaats. Alle leerjaren op school waren in deze week intensief bezig met de Haven van Rotterdam. EIC was door de directie van de school gevraagd om mee te denken over de inhoud van het programma. Zo heeft de school gewerkt met diverse lesmaterialen over de haven en zijn door enkele medewerkers van het Havenbedrijf Rotterdam gastlessen gegeven aan de leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouders. Verder is gebruik gemaakt van de havenkrant en zijn de groepen 7 en 8 op excursie geweest bij het EIC. Het was een heel geslaagde week voor leerlingen, docenten, ouders en niet te vergeten de opa’s en oma’s. Een evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Havenexcursie’s 28, 29 en 30 mei 2013 SG Spieringshoek uit Schiedam.

Op  28 en 29 en 30 mei jl. heeft het EIC havenexcursies  georganiseerd voor 400 leerlingen 2e klas havo en vwo van SG Spieringshoek uit Schiedam. Deze excursies vonden plaats in relatie tot het vak aardrijkskunde onderwerp “Globalisering in Azië” en “Nederland in de wereld”. In beide onderwerpen staat de Mainport Rotterdam centraal. Goederen uit de gehele wereld komen naar de haven van Rotterdam. De grootste olie-, erts- en containerschepen kunnen hier aanmeren.

Maar ook de verwerking van allerlei verschillende grondstoffen vindt plaats in het Havengebied. Naast een bezoek aan de tentoonstelling van het EIC, brachten de leerlingen een bezoek aan verschillende bedrijven die direct iets mee te maken hebben met de haven van Rotterdam. Dit waren o.a. bedrijven die agribulk producten verwerken, maar ook de logistieke bedrijven waarbij goederen uit de hele wereld verwerkt worden voor de Europese markt. Alle klassen hebben ook een uitvoerige rondleiding gehad op het terrein van de ECT.
Onze EIC-gidsen en medewerkers vonden het zeer positief om deze excursie te mogen organiseren voor de leerlingen van Spieringshoek en daarbij in te spelen op het onderwijsprogramma voor 2e klas havo en vwo-leerlingen.

Scholen uit Drechtsteden maken kennis met de haven.

Het is belangrijk dat inwoners van Dordrecht en de regio Drechtsteden bekend raken met de haven. Met het wel en wee in de haven maar ook met de mogelijkheden van werkgelegenheid en carrièrekansen. Om dat te bereiken is een Haven Educatie Programma opgesteld.

Voor 1000 leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs in Dordrecht en de Drechtsteden wordt een programma opgesteld. De leerlingen krijgen gastlessen en een excursie in de havens aangeboden en bezoeken ook enkele haven gerelateerde bedrijven. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen de gemeente Dordrecht, het Havenbedrijf Rotterdam, Werkgevers Drechtsteden en EIC-Mainport. Op 24 mei vond bij het bedrijf MTU-Benelux in Dordrecht de kick of van het programma plaats en werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Twee Wieken uit Zwijndrecht waren bij de ondertekening aanwezig en zij gingen als eerste op excursie naar de haven.

Door EIC Mainport Rotterdam was voor hen een programma opgesteld. De leerlingen bezochten de EIC-interactieve tentoonstelling en gingen daarna naar de ECT City Terminal en brachten een bezoek aan de Stormvloedkering.
Deze campagne is bedoeld om scholen bekend te maken met havenexcursies als middel, om de haven te beleven en om kennis op te doen en over te dragen. Voor 2013 worden 1000 excursies gratis aangeboden door de betrokken partijen. Het is de bedoeling dat daarna de scholen op eigen kracht deze kennismaking voortzetten.
Leerlingen IMC-weekendschool naar de haven
De IMC-weekendschool biedt aanvullend onderwijs voor jongeren tussen de 11 en 14 jaar.
Zo maken de leerlingen kennis met interessante vakgebieden en mensen die zij in hun dagelijks leven niet tegenkomen. De kinderen volgen elke zondag lessen van professionals met passie voor hun vak. Zo vergroten zij hun zelfvertrouwen en verbreden ze hun kijk op de wereld. Sinds vorig jaar heeft IMC weekendschool Rotterdam de haven als vast onderdeel in hun lesprogramma opgenomen. Vandaar dat op 12 mei 2013 de leerlingen groep 8 van de IMC-weekendschool een bezoek brachten aan het EIC. Een groep van 32 leerlingen en begeleiders kreeg een programma aangeboden op de interactieve tentoonstelling o.l.v. Jan Slijkhuis EIC-gids.

Ook werd door de leerlingen in het EIC-proces lab, badzout gemaakt. Tijdens de busreis hebben de leerlingen de vragen beantwoord van “Havenweetjes”. Van de verschillende havenbezienswaardigheden langs de route zijn foto’s gemaakt. Deze zien de leerlingen van te voren op school en tijdens de route worden ze al snel herkend en worden er vragen over beantwoord. Op deze manier wordt ook de busreis volop benut om de haven te beleven en van alles over te weten te komen. Uit het enthousiasme van de leerlingen en de veelheid van vragen die de leerlingen tijdens hun bezoek aan het EIC stelden, bleek dat de leerlingen het zeer naar hun zin hadden en veel over de haven wilden weten. Aan het einde van de excursie kregen de leerlingen het boek “Naranjina en de kadekapers” mee naar school, zodat zij de wereld van de haven op school steeds opnieuw kunnen beleven.

Basisscholen naar de Haven

Op dinsdag 16 april jl. zijn de basisscholen Christophoor en Toermalijn uit Rotterdam op excursie geweest naar de haven. Deze excursie maakt onderdeel uit van het Havenprogramma van de gemeente Rotterdam, Deltalinqs en het havenbedrijf Rotterdam. Basisschoolleerlingen van groep 6,7 of 8 krijgen de mogelijkheid uitgebreid kennis te maken met de haven. Dit project wordt voor een periode van 8 jaar uitgevoerd. In de pilotfase wordt met enkele scholen gewerkt aan een kwalitatief sterk programma aanbod.

In groep 7 van de beide basisscholen Christophoor en Toermalijn is ter voorbereiding op de excursie door medewerkers van Vopak een gastles gegeven op de beide scholen. Twee operators en twee kantoormedewerkers hebben de kinderen verteld over hun werk in de Rotterdamse Haven en de procesindustrie. Door de eigen docenten van de basisscholen is een voorbereidende havenles gegeven met o.a. filmpjes en achtergrondinformatie en daarna kregen de kinderen een gastles aangeboden door Jacob Bac werkzaam bij het havenbedrijf Rotterdam en tevens Jong Haventalent van het jaar 2012.

De excursie bestond uit een bedrijfsbezoek naar Vopak en haven (bliksemstage) met een bezoek aan het EIC-Mainport Rotterdam uitgevoerd door EIC en JINC.

Bij Vopak konden de kinderen de terminal met de grote olietanks van dichtbij zien en dat maakte veel indruk. Bij het EIC kregen de kinderen een programma aangeboden met allerlei doe-activiteiten. Zo werd in het laboratorium haargel gemaakt, kregen de kinderen van de gidsen informatie over de wereld van de haven en maakten ze op de interactieve tentoonstelling kennis met allerlei havenwerkzaamheden en beroepen. Ook was er een buitenactiviteit waarbij de kinderen de haven echt konden beleven aan de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De kinderen vonden het prachtig en stelden veel vragen. Van de docenten kregen we al bericht dat de kinderen hebben genoten. Ter afronding van het havenprogramma maken de leerlingen nog een verslag of een werkstuk.

Rozenburgse landtong krijgt mooi park

Met het plaatsen van de bouwborden is deze week de herinrichting van een gedeelte van de Landtong officieel van start gegaan. Het gebied tussen het Educatief Informatiecentrum en de Boulevard wordt in anderhalf jaar tijd omgebouwd tot een mooi park voor alle Rozenburgers.

Het park wordt zo ingericht dat iedereen er iets van zijn gading vindt. Er komen bijvoorbeeld wandelpaden en struinpaden, ATB-paden, fietspaden en ruiterpaden. Waar nu nog de gebouwen van de Ruitervereniging staan, worden avontuurlijke speel- en klimtoestellen voor kinderen gebouwd en natuurlijk komen er op verschillende plaatsen bankjes en picknicktafels. De Ruitervereniging verhuist ongeveer 200 meter in de richting van Rozenburg. Hondenschool WAF verhuist van de Calandweide naar de hoek van de Noordzeeweg en de Boulevard.
Op de Calandweide worden straks 150 nieuwe bomen aangeplant. Ook het gebied rond het EIC wordt opnieuw ingericht. Er komt een groot plein met gras en tribunetrap en een uitkijktoren met uitzicht over de Nieuwe Maas, de Botlek, de zee en Rozenburg.
Meer weten
Rozenburgers kunnen de voortgang van de herinrichting binnenkort bijhouden in de stadswinkel en de bibliotheek. Daar hangen vanaf eind oktober plattegronden van het nieuwe park en informatie over de laatste vorderingen. Wie zich nu al inschrijft op www.landtongrozenburg.nl ontvangt maandelijks een digitale nieuwsbrief en weet als eerste wanneer de website volledig live gaat. Volgen via twitter kan op @landtong.
Bestaand Rotterdams gebied (BRG)
De herinrichting van de Landtong Rozenburg is onderdeel van een serie projecten die vallen onder het project Bestaand Rotterdams Gebied. Deze projecten zijn gericht op intensivering van het bestaande havengebied en kwaliteitsverbetering van de leefomgeving. BRG maakt deel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. Dat bestaat verder uit de aanleg van Maasvlakte 2 en bijbehorende natuurcompensatie, de aanleg van 750 ha natuur- en recreatiegebied. PMR is een samenwerkingsverband van de rijks- en regionale overheid en Havenbedrijf Rotterdam.

Excursie Maasvlakte

Het EIC organiseert unieke busexcursies met bezoeken aan bedrijven in het haven- en industriegebied, diverse uitzichtpunten, en een bezoek aan de havenexpositie van het EIC. Trek voor een excursie gerust een hele schooldag uit, want het havengebied is 45 kilometer lang. Heel populair is een excursie naar Maasvlakte 2 en het Infocentrum Futureland over dit in aanleg zijnde nieuwe haven gebied. Voor een voorbeeld - excursieprogramma: klik hier

Onderwijsmateriaal

Download hier de app Haven in cijfers

Contactgegevens

Bezoekadres:
Noordzeeweg 6
3181 ML Rozenburg
Havennummer 5325

Openingstijden:

08:30 - 17:00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Faxnummer: 0181 - 21 95 90
E-mail: info@eic-mainport.nl

Telefoonnummer:
0181 - 29 60 29