Innovaties in de logistiek

Om op logistiek gebied de slimste haven van de wereld te zijn, moet gebruik gemaakt worden van de nieuwste technologieën.

Rotterdam is een haven van wereldniveau en het logistieke knooppunt van Europa. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt via de haven van Rotterdam vervoerd (bv. je sportschoenen, mobieltje, of make-up). Logistiek is een verzamelterm voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, afhandelen en vervoeren van goederen. Om op dit gebied de slimste haven van de wereld te zijn, moet gebruik gemaakt worden van de nieuwste technologieën, zoals blockchain technologie, 3d-printing, robotisering of “truckplatooning”. Het is belangrijk om deze technieken in een groter geheel te bekijken, want binnen de logistiek hangt alles met elkaar samen.

Voorbeeldvragen: Wat zijn de voor- en nadelen van blockchain technologie voor het logistieke proces? Kan 3D-printing de logistiek in de Rotterdamse haven verbeteren? Hoe wordt “truckplatooning” efficiënt ingezet en aan welke eisen moeten deze vrachtwagens voldoen? Hoe kunnen robots worden ingezet op containerterminals en in distributiecentra?

Download hier de reader Innovaties in de logistiek en help uw leerlingen op weg. 

PDF

Profielwerkstukkenwedstrijd!

Leerlingen doen onderzoek naar innovaties voor digitale systemen, energiezuinige transportmogelijkheden of de toekomst van technische beroepen? Zij maken kans op grote prijzen, als zij zich aanmelden voor de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd 2020-2021!

Prijzen

De beste drie profielwerkstukken van beide thema’s Maritime & Mainport ontvangen een geldbedrag.

  • 1e plek: €2.000,-
  • 2e plek: €1.250,-
  • 3e plek: €750,-

Hier vindt u het aanmeldformulier De gegevens die de leerling invult gebruiken wij alleen voor correspondentie rondom de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd.